FilmKinoPeščeni planetSnema se

Snema se: Peščeni planet (Dune)

Peščeni črv in Fremeni v Peščenem planetu

Snema se: Peščeni planet (Dune)

Peščeni planet (Dune) je eden najbolj pričakovanih filmov, ki so trenutno v produkciji in ker se zadnje dni se kar množijo objave novih članov zasedbe, si oglejmo, kdo je zraven.

Film režira Denis Villeneuve, za oskarja nominirani kanadski režiser, ki se je podpisal pod izjemne trilerje, kot sta Sicario in Ženska, ki poje, pa tudi pod dva izmed boljših ZF filmov desetletja, Prihod (Arrival) in Iztrebljevalec 2049. Villeneuve sodeluje tudi pri scenariju, pridružili pa so se mu Eric Roth (Forrest Gump, München, Zvezda je rojena) in Jon Spaihts (Doktor Strange, Prometej, Mumija).

Paul Muad’dib

timothée chalamet je paul muad'dib

To je zanimiva ekipa, a tisti pred kamero so še bolj privlačni. Glavnega junaka Paula Atreidesa Muad’diba bo igral Timothée Chalamet, ki je zaslovel lani z dvojnim uspehom Lady Bird in Pokliči me po svojem imenu ter si že pri 22 letih prislužil prvo nominacijo za oskarja. V filmu Davida Lyncha iz leta 1984 je to vlogo odigral Kyle MacLachlan, ki je s filmom tudi zaslovel.

Jessica Atreides

rebecca ferguson bo lady jessica

Njegovo mati Jessico bo upodobila švedsko-britanska igralka Rebecca Ferguson, ki je zaslovela z vlogo angleške kraljice Elizabete I v mini seriji Bela kraljica, nato pa še v bolj akcijskih Misijah: Nemogoče ob boku Toma Cruisa. Kaskaderske izkušnje ji bodo vsekakor koristile tudi na Peščenem planetu, saj Jessica ni zgolj plemkinja, temveč tudi pripadnica reda bojevnic Bene Gesserit, ki imajo popolni nadzor nad vsako mišico svojega telesa. V filmu iz leta 1984 jo je upodobila Francesca Annis.

Harkonneni in drugi

stellan skarsgaard bo vladimir harkonnen

Glavni negativec zgodbe je baron Vladimir Harkonnen, ki ga bo igral Stellan Skarskgåard. Švedski zvezdnik (in oče še bolj priljubljenega Alexandra) je zaslovel v domačih produkcijah v osemdesetih, na mednarodno sceno pa se je prebil z uspešnicami, kot so Lov na Rdeči oktober, Lom valov in Dobri Will Hunting. V romanu so ključne lastnosti zlobneža njegova debelost, pretkanost in popolna odsotnost moralnih zadržkov. Za prvo bodo poskrbeli posebni učinki, ostale pa je Skarsgåard prikazal v številnih vlogah. V Lynchevem filmu je Harkonnena upodobil Kenneth MacMillan, ki je sicer slovel po vlogah mafijcev.

Dave Bautista bo Zver Rabban

Harkonnenovega starejšega nečaka Rabbana, znanega tudi po vzdevku Zver bo v novem filmu igral nekdanji rokoborec Dave Bautista, ki je v zadnjih letih navdušil v Varuhih galaksije, Maščevalcih in zadnjem Jamesu Bondu.

Nekatere od najboljših vlog so še proste, denimo Feyd Rautha Harkonnen, ki ga je v prejšnjem filmu z veliko zanosa odigral Sting, bojevniki Atreidesov, kot so Gurney Halleck (prejšnjič Patrick Stewart), Thufir Hawat (prejšnjič Freddie Jones) in seveda Paulov oče, vojvoda Leto Atreides (prejšnjič Jürgen Prochnow v mini seriji pa William Hurt), pa tudi Fremeni in sam dvor imperatorja Shadama IV. Nekatere smo ugibali v epizodi podkasta O.B.O.D., ki je bil posvečen prav Peščenemu planetu, zato priporočamo poslušanje, sicer pa spremljajte Gledal_A bom, kjer bomo Peščeni planet spremljali še naprej.

Knjiga v mojem prevodu je na voljo pri Založbi Sanje in v vseh bolje založenih fizičnih in spletnih knjigarnah, medtem ko jo je v večini knjižnic treba rezervirati. Film pričenja s produkcijo in predvidoma pride v kino v drugi polovici 2020.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *