FilmFilmske nagrade 2018Kino

Video ocena: Lady Bird

Video ocena: Lady Bird

Lady Bird je čustvena in pristna pripoved o odraščanju, ki gledalca prenese v srednjo šolo, kjer se zlije s perspektivo neke generacije. Film scenaristke in režiserke Grete Gerwig sledi stopinjam prelomnih del, kot sta denimo Društvo mrtvih pesnikov in Fantovska leta. A avtorica tako kot v svojem doslej najbolj slavnem filmu, Frances Ha, prikaže svet v samosvoji luči, brez teatralnosti ali pretiravanj.

Glavna junakinja je srednješolka Christine, ki sama sebe imenuje Lady Bird. Živi v dolgočasnem mestu in hrepeni po študiju v New Yorku in čeprav se to zdi kot že milijon krat povedana zgodba, je film tako poln življenja, da se zlahka izogne vsem klišejem in puhlicam. Veliko zaslug za to imata glavni igralki Soirse Ronan in Laurie Metcalf, v vlogah Lady Bird in njene matere. Predvsem pa je v ospredju zgodba, ki se umirjeno in neprisiljeno razvija in vse prehitro zaključi.

Greta Gerwig je z Lady Bird pokazala, da ni le odlična scenaristka, ampak tudi režiserka, ki Christinin svet naslika z izrednim občutkom za podrobnosti in like, od uporabe glasbe, podobe srednješolske sobe do vsakdanjih pogovorov med mamo in hčerko, ki zmorejo vsebovati isto mero jeze in intimne bližine, zamere in neverjetne povezanosti.

RežijaGreta Gerwig IgrajoSaoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy LettsTimothée ChalametLucas Hedges.

Ocena filma Lady Bird

Ocena TAKOJ V KINO pomeni, da gre za odličen film, ki ga je treba čim prej videti.

Lady Bird je med glavnimi nominiranci za filme z letnikom 2017. Vse o nominirancih nadete v posebni kategoriji Filmske nagrade 2018.

Tamara in Igor Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *