FilmKinoPeščeni planet

Peščeni planet: Timothée Chalamet bo Paul Muad’Dib

Timothée Chalamet bo Paul Muad'Dib v Peščenem planetu (Dune)

Peščeni planet: Timothée Chalamet bo Paul Muad’Dib

Peščeni planet je našel svojega mesijo! Hollywoodski mediji poročajo, da se za glavno vlogo Paula Muad’Diba Atreidesa v priredbi romana Peščeni planet (Dune) dogovarja mladi oskarjevski nominiranec Timothée Chalamet, ki je lani navdušil v Pokliči me po svojem imenu in Lady Bird.

Na snemanje nove priredbe Peščenega planeta se pripravlja Denis Vileneuve, ki je izbral ta film kot sanjski projekt po uspehih Sicaria, Prihoda in Iztrebljevalca 2049. Roman Peščeni planet je leta 1965 napisal Frank Herbert in velja  za eno izmed temeljnih del znanstvene fantastike. Zgodba se odvija na puščavskem planetu Sipina, edini lokaciji psihotropne snovi imenovane “začimba”, ki prinaša zdravje, omamo in omogoča navigatorjem vesoljskih ladij najti pot med ukrivljanjem vesolja. V tem svetu daljne prihodnosti se je uveljavil fevdalni sistem, v katerem po ukazu imperatorja družina Atreides prevzame nadzor nad Sipino. Medtem ko se vojvoda Leto Atreides zaveda, da stopa v past, se njegov sin Paul sooča z jasnovidnimi, skorajda preroškimi sanjami, ki ga vodijo k grozljivem cilju.

Gre za drugo filmsko priredbo Peščenega planeta, pri čemer prva slovi kot najslabši film Davida Lyncha in je tudi njegov edini projekt v katerem ni imel zadnje besede. Lynchev film sicer skorajda presenetljivo zvesto sledi zgodbi romana, čeprav avtor na njem pusti svoj jasen pečat. Še večjega bi pustil čilski brezkompromisni filmar Alejandro Jodorowski, ki je sestavil eno najbolj spektakularnih filmskih ekip (od Micka Jaggerja, do H.R. Gigerja, Orsona Wellesa, Pink Floyd in celo Salvadorja Dalíja), vendar ni uspel dobiti podpore filmskih studiev, je pa zato o njegovi viziji Peščenega planet nastal krasen dokumentarec Jodorowski’s Dune. V začetku tisočletja je nastala tudi miniserija po prvi in tretji knjigi iz serije Peščeni planet v kateri sta med drugim igrala William Hurt in še zelo mlad James McAvoy.

Vileneuvov Peščeni planet je v zgodnji fazi nastajanja in še nima določenega datuma prihoda v kinematografe, a bo prvi del skoraj zagotovo nared 2020. Režiser je že potrdil, da lahko pričakujemo vsaj dva filma za priredbo prvega romana, studio Legendary pri katerem snema, pa je sicer zakupil pravice za vse romane, tako izvirnih 6, ki jih je napisal Frank Herbert, kot tudi nadaljevanja in predzgodbe, ki jih je v zadnjih dveh desetletjih pisal njegov sin Brian Herbert s pomočjo Kevina J. Andersona.

Že pred tem pa bo v jeseni 2018 pri založbi Sanje izšel slovenski prevod Peščenega planeta, ki sem ga naredil jaz in ga bom pospremil s serijo člankov o romanu, filmu, seriji, računalniških igrah in drugih povezanih vsebinah.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *