DKinoFilmHBO GoNetflixTVVideotekeVojna zvezd

Vojna zvezd: Poslednji Jedi in teorije

napad at-atjev v filmu vojna zvezd: poslednji jedi (star wars: the last jedi)

Vojna zvezd: Poslednji Jedi in teorije

Poslednji Jedi je po številu prodanih kino vstopnic drugi najuspešnejši film Vojne zvezd, a na lestvici kontroverznosti trdno zaseda prvo mesto. Oglejmo si, kaj je povod za to in nekaj najbolj divjih teorij za zaključek trilogije.

Članek seveda vsebuje kvarnike za vse filme Vojne zvezd, vključno s Poslednjim Jedijem.

Skrivnosti prebujene sile

Najuspešnejši in najbolj željno pričakovani film Vojne zvezd ostaja Epizoda VII – Sila se prebuja iz 2015. Ta je začel novo (tretjo) trilogijo o klanu Skywalker, kjer smo poleg Luka in Leie spoznali še Leinega sina Bena Sola, ki ga je ta imela s Hanom Solom. Izvedeli smo, da je bil Ben sprva padawan, vajenec za jedija, a je nato prestopil na temno stran in prevzel ime Kylo Ren. To je ločilo Hana in Leio, tako da se je Han vrnil k tihotapstvu, generalka Lea pa je prevzela vodenje upora. Ta je kljub zmagi nad Imperijem v zaključku Vrnitve jedija še zmeraj potreben, saj je fašistični Prvi red vzpostavil novo strahovlado nad vesoljem. Spoznali smo tudi trojico novih junakov: dezerterja pehote Prvega reda Finna, najboljšega pilota odpora Poa Damerona in seveda skrivnostno samotarko Rey.

Ob zaključku Sila se prebuja je ostalo več vprašanj, kot smo jih imeli na začetku, kar je značilno za večino del soscenarista in režiserja J.J. Abramsa (Skrivnostni otok, Super 8). Tako nismo izvedeli ničesar o Reyinih starših, ki jih čakala na puščavskem planetu Jakku, in od kod ji neverjetna moč Sile, prav tako nič o Finnovi preteklosti, zakaj se je Luke Skywalker skril pred vesoljem in od kod se je vzel vodja Prvega reda Snoke. Za te odgovore je bil zadolžen scenarist pričujočega Poslednjega Jedija Rian Johnson, ki se je zadeve lotil na samosvoj način. Tako kot v svoji uspešnici Časovna zanka, ki je predstavila povsem nov pogled na trilerje o potovanju skozi čas, je tudi Poslednjega Jedija napolnil z nepričakovanim.

Kontroverzni preobrati

Navkljub pobožnim željam oboževalcev, se Luke Skywalker ni umaknil v samoto, da bi razvil načrt za zmago nad zlom Prvega reda, temveč je zgolj čakal na smrt in z njo konec reda Jedijev. Urjenje mladega Bena Sola ga je privedlo do zaključka, da nauki Jedijev ne prinašajo recepta za konec zla, temveč prej nasprotno. Ko ga Rey najde, je sprva noče uriti, nato pa ji skuša predstaviti svoja dognanja, da bi jo odvrnil od nadaljnjega truda. Vseeno ne more mimo njenih neverjetnih moči, ki jo privedejo do izpraševanja temne strani Sile, tudi prek mentalne in nepričakovano čustvene povezave s Kylom Renom. Sčasoma odkrije, da njeni starši niso bili kakšni velepomembni potomci Jedijev, temveč krošnjarji, ki so jo prodali za alkohol in ležijo na dnu puščave. V svoji naivnosti skuša spreobrniti Kyla in se skupaj z njim sooči s Snokom, kar se zaključi z enim najboljših spopadov v celotni seriji filmov Vojna zvezd in Kylovim prevzemom vodstva Prvega reda.

Večino filma spremljamo vesoljsko bitko, ki vključuje tudi več epskih trenutkov, kot sta preživetje v vakuumu s pomočjo Sile in uporaba skoka v hiper-vesolje kot orožja, a zaključni spopad se odvije na slikovitem planetu, kjer sol prekriva rdeč puščavski pesek. Tam Luke izvede labodji spev in se žrtvuje, da odreši odpor, medtem ko Prvi red ponovno utrpi hude izgube. Še pomembnejši rezultat zaključka pa je nakazana splošna zmožnost uporabe Sile po vsej galaksiji.

Problemi oboževalčkov

Zadnji trenutki Poslednjega Jedija so večino gledalcev navdušili, a številno skupino takih, ki se razglašajo za »pravoverne oboževalce«, je ta film preprosto razhudil. Predvsem jih je zmotil odnos filma do »svete« tradicije Vojne zvezd, saj v Poslednjem Jediju ne vidijo inovativnosti in svežine. Kjer bi morala biti svečanost, so našli le humor (Luke odvrže svetlobni meč), oklevanje, kjer bi morala biti hrabrost (Luke ne prevzame vodenja Odpora) in praznino, kjer bi morala biti zapuščina (Reyini starši). Mnogi med njimi imajo dodatno težavo s tem, da je glavna junakinja punca in z rasno raznolikostjo zasedbe. Slednje pripombe seveda lahko odslovimo kot jadikovanje nestrpnežev, ki v najbolj slavni filmski seriji vidijo opravičilo za razne vrste šovinizma in rasizma. Vseeno pa si oglejmo, ali Poslednji Jedi res pretrga vezi s tradicijo na nesprejemljiv način.

Filmska nadaljevanja ki uvedejo radikalno nove koncepte so le redko uspešna. Najbolj vnebovpijoč je bržkone primer Highlanderja, ki zgodbo o mističnih, nesmrtnih bojevnikih po nepotrebnem nadgradi v vesoljski spopad in vanj stlači še okoljsko temo o ozonskem pasu. Poslednji Jedi je daleč od tega. Zanimivo pa se večina kritik njegovega predhodnika, sicer pozitivno sprejetega filma Sila se prebuja, nanaša na to, da film preveč temelji na ponavljanju istih vzorcev kot prejšnji film – junak, ki odrašča na puščavskem planetu, Milenijski sokol, ki reši dan, mogočna naprava za uničevanje planetov, ki jo je preprosto sabotirati, smrt mentorja, ki se v ključnem trenutku žrtvuje, da reši junaka … Tudi Poslednji Jedi sledi nekaterim vzorcem, saj smo podobno kot v Imperij vrača udarec tudi tukaj priča šokantnemu razodetju, ki zamaje nekatere temelje zgodbe in podobno kot v Jedijevi vrnitvi spremljamo junakovo odpiranje k temni strani in njeno zavrnitev. Vseeno pa ne gre spregledati ključnih sprememb v temeljih Vojne zvezd, ki odražajo duh časa in jih je nastavila Sila se prebuja.

Trilogije in vojne, ki so jih navdihnile

Medtem ko je izvirna trilogija (Novo upanje, Imperij vrača udarec in Jedijeva vrnitev) poveličevala galaktične viteze in njihovo religijo ter odnos s skrivnostno Silo, so predzgodbe (Fantomska prikazen, Napad klonov in Maščevanje Sitha) pokazale, kako hitro se lahko navidezna utopija z najbolj demokratično ureditvijo in najbolj moralno policijo (jediji) spremeni v fašistično diktaturo. Seveda je prva trilogija črpala iz dediščine uporniških gibanj druge svetovne vojne (in na presenetljivo subverzivni noti tudi iz vietnamske), medtem ko so predzgodbe nastajale v času 11. septembra in ameriških invazij Afganistana in Iraka. Trenutna trilogija se ne naslanja na aktualne ali pretekle vojne, temveč na naše odnose do njih, na to, da sodobna družba vse bolj izprašuje vsako podstat in je vse manj pripravljena verjeti na besedo. S te perspektive film ponudi dve osrednji točki: Lukovo predavanje Rey o šibkostih reda Jedijev ter njihovih naukov in Poevo nezmožnost zaupanja admiralki Holdovi, da ima načrt, ki jih bo rešil. Bistveno težje je navigirati skozi svet brez moralnih kompasov in zaupanja v avtoritete in ravno tako kot Poe Dameron ni zmogel slediti navodilom brez razumevanja celotnega načrta, tudi oboževalci niso bili zadovoljni z razpletom, ki ne potrjuje nostalgičnih vzorcev; z junakinjo, ki ne potrebuje mentorja; z ultimativnim zlobcem, ki podleže improvizirani prevari svojega vajenca; s posebnimi močmi, ki pridejo v roke vsakega upanja polnega prebivalca galaksije.

Kritiki so film doživljali kot največje filmsko razodetje sage, besni oboževalci pa so se zbirali v spletnih forumih in skorajda zahtevali uničenje filma, njegov izbris iz kanona Vojne zvezd ter pregon avtorja Riana Johnsona in nekaterih igralcev. Pod vplivom rasistično-šovinističnega krila nezadovoljnežev so najbolj udarili po Kelly Marie Tran, ker je ženska in še azijskega porekla. Tekom poletja je neumnost tovrstnih nezadovoljnežev dosegla vrhunec, ko so začeli zbirati sredstva za predelavo filma, ki bi bil bolj v »skladu s tradicijo«. Podobne odzive so doživela številna nadaljevanja in predelave kultnih filmov, ki jih nekateri povezujejo z idealizirano preteklostjo. Tipična primera sta denimo RoboCop in Prometej, nadaljevanje Osmega potnika, kjer so ljudje avtorje celo obtoževali, da so jim »uničili otroštvo«. Očitno je bilo zanje gledanje ultra nasilnih in temačnih filmov ključno za srečno odraščanje.

kelly marie tran in john boyega v filmu vojna zvezd poslednji jedi (the last jedi)

Najbolj divje teorije

Že pred odzivi na Poslednjega Jedija je bil Rian Johnson dogovorjen, da režira zgolj Epizodo VIII, devetka pa je sprva pripadala Colinu Trevorrowu, režiserju Jurskega sveta. Po njegovem odhodu zaradi kreativnih razkorakov (oz. popolnem polomu njegove drame Henryjeva knjiga) in Johnsonovemu dogovoru, da se loti razvoja povsem nove trilogije Vojne zvezd, režiserski stolček ni dolgo ostal prazen, temveč ga je ponovno zasedel J.J. Abrams. Snemanje se je začelo v avgustu, film pa pride v kina 20. decembra 2019. Zaenkrat o zgodbi ni znanega prav nič, je pa seveda internet poln takšnih in drugačnih teorij.

Luke je Snoke

Začnimo z najbolj nenavadno, ki trdi, da je Luke Snoke. Ta teorija se pojavlja že dalj časa, eno boljših razlag pa je pripravil Brian Deines. Po tej teoriji je Luke ustvaril Snoka kot fizično manifestacijo svoje zlomljene psihe, po tem, ko je skušal ubiti Bena Sola. Snoke tako živi svoje življenje in je morda povezan z Lukom zgolj prek nočnih mor, Kylo/Ben pa je našel pravo pot s tem, ko ga je ustavil. Deines podkrepi to teorijo s številnimi vizualnimi referencami in citati Carla Junga.

Rey je hči Obi-Wan Kenobija in Qi-re

Čeprav je vprašanje Reyinih prednikov zaključeno v Poslednjem Jediju, je treba opozoriti na dve stvari. Prva je, da ga je potrdil le Kylo Ren, ki bi to lahko rekel, da bi zbil Reyino samozavest, druga pa, da Epizodo IX ustvarja nova ekipa, ki se lahko odloči za drugo rešitev. Osnovna teorija je bila, da je Rey izgubljena hči Luka ali pa Leie, vendar je J.J. Abrams to idejo pospravil, ko je razkril, da Reyinih staršev ni bilo v Sila se prebuja. Tako je glavni kandidat Obi-Wan Kenobi, od premiere filma o Hanu Solu pa se je na seznamu pojavila tudi glavna (anti)junakinja tega filma, Qi-ra. Morda bi celo lahko bila tudi oba.

Parčkanje

Ljubezenske zgodbe so zmeraj bile pomemben dejavnik Vojne zvezd in po krasno uravnoteženemu in razvitemu ljubezenskemu trikotniku izvirne trilogije so pričakovanja za Epizodo IX precejšnja. Najbolj na prvo žogo se zdi razmerje med Finnom in Rey, a ni nujno, da se bo tako razpletlo. Priljubljena fantazija mnogih oboževalcev je razmerje med Finnom in Poem, glede na dogodke iz Poslednjega Jedija pa je vsekakor bolj verjetno razmerje Finna z Rose. Iskre so se kresale tudi med Rey in Kylom Renom, vendar si je težko predstavljati, da bi se morilec Hana Sola lahko odkupil za svoje grehe in končal trilogijo ob boku glavne junakinje. Povsem mogoče je, da bo Rey zaključila zgodbo samska, podobno kot je bil Luke ob koncu Vrnitve jedija.

Film Vojna zvezd – Epizoda VIII: Poslednji Jedi je na voljo v spletnih videotekah HBO On Demand in HBO GO in na sporedu HBO. Vojna zvezd – Epizoda I: Novo upanje je na voljo v videoteki DKino.

Videoteki HBO On Demand in HBO GO sta na televiziji Telekoma Slovenije na programskih mestih 203 in 240, dostopni pa sta vsem naročnikom programske opcije HBO s širokopasovnim dostopom do interneta. HBO GO je naročnikom na voljo tudi prek spletnega brskalnika na računalniku, aplikacije na pametnih telefonih in na nekaterih pametnih televizorjih.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *