FilmKinoVideotekeVojna zvezd

5 ključnih dejstev: Vojna zvezd: Poslednji Jedi

Vojna zvezd: Poslednji Jedi.

5 ključnih dejstev: Vojna zvezd: Poslednji Jedi

Že tretje leto zapored ima najbolj pričakovani film zaključka leta v naslovu Vojna zvezd. Poslednji Jedi je deveti film v seriji, a je znan tudi kot Epizoda VIII. Ob treh trilogijah in dodatnih antologijskih zgodbah postaja filmsko vesolje iz galaksije daleč, daleč stran vse bolj kompleksno, zato naj razložimo, kje smo, kam gremo in kako nadoknaditi zamujeno. Vse o najboljših scenah iz prvih osmih filmov boste izvedeli tukaj. Mimogrede, ta video vsebuje nekatere kvarnike za prejšnje filme Vojne zvezd, ne pa za Poslednjega Jedija, saj ga v času pisanja še nismo videli. Zdaj je tukaj tudi že ocena.

1. Kdo je Poslednji Jedi?

Poslednji Jedi nadaljuje zgodbo filma Sila se prebuja izpred dveh let. Glavni junaki ostajajo skrivnostna Rey z neverjetnimi močmi, nekdanji jurišnik Finn in drzni pilot Dameron Poe, iz originalne trilogije iz osemdesetih pa se jim pridružita tudi princesa, zdaj generalka Lea in pa Luke Skywalker, naslovni poslednji jedi. Negativec je Kylo Ren, sin Lee in preminulega Hana Sola, ki je med urjenjem za jedija prestopil na temno stran. Spoznali bomo tudi njegovega mentorja Snoka, večjo vlogo pa je dobila elitna vojakinja Phasma, ki jo upodobi mogočna Gwendoline Christie iz Igre prestolov. Ustvarjalci so zelo skrivnostni glede vsebine, a jasno je, da bo Luke uril Rey, mlado bojevnico pa bodo skušali zapeljati na temno stran sile.

Scena iz filma Vojna zvezd: Poslednji Jedi
Foto: © Lucasfilm / Disney

2. Kaj pa Rogue One?

Odkar je studio Disney kupil Lucasfilm, načrtuje v kino poslati po eno Vojno zvezd na leto. Ob lihih letih so to epizodni filmi kot je letošnji Poslednji Jedi, podani v trilogijah, ob sodih pa tako imenovane antologijske zgodbe kot je bil lanski Rogue One. Ta je predstavil zgodbo agentov uporništva, ki so dobili načrte Zvezde smrti, prihodnje leto pa dobimo film o Hanu Solu.

V 2019 se bo trenutna trilogija zaključila, a režiser Poslednjega Jedija Rian Johnson že snuje novo. Za razliko od prvih treh se ta naj ne bi osredotočala na klan Skywalkerjevih, temveč bomo spoznali doslej skrit kotiček galaksije. Od antologijskih zgodb naj bi bili v pripravi še filmi o jedijih Yodi in Obiju Wan Kenobiju ter lovcu na glave Bobi Fettu, veliko zanimivih zgodb pa bi lahko našli tudi v obdobju Stare republike, ki so ga predstavile računalniške igre in iz časov vojn klonov ter uporništva, ki jih poznamo iz risank. Konkretnih informacij pa zaenkrat še ni.

3. Epizode, trilogije in antologije, kaj točno?

Pri tako obsežni in brezčasni seriji zgodb, kot je Vojna zvezd, je fino občasno ponovno pogledati stare filme. Ampak v katerem vrstnem redu? Tako kot so bili posneti, ali tako kot gre zgodba? Pravzaprav obstaja še en način in imenuje se mačeta. In ne, nima veze z Mačeto v vesolju. Ideja tega vrstnega reda je, da začnemo z Novim upanjem, originalno Vojno zvezd, saj se je ta film izkazal kot najboljši uvod v ta svet. Sledi njegovo nadaljevanje, Imperij vrača udarec, ki tako ohrani enega najboljših preobratov v zgodovini filma. Tukaj spoznamo Dartha Vaderja, zato je zanimivo pogledati zgodbo njegovega padca na temno stran v Napadu klonov in Maščevanju Sitha, nato pa zaključiti prvi dve trilogiji z njegovo odrešitvijo v Jedijevi vrnitvi. Zgodbo nadaljuje Sila se prebuja, ki je postavljena nekje 30 let v prihodnost, nato pa sledi aktualni Poslednji Jedi.

Vrstni red ogleda (machete) Vojen zvezd
Foto: simonz.co.hu

4. Kaj pa Grozeča prikazen?

Izpuščena Epizoda I: Grozeča prikazen se sicer začne Anakinovo zgodbo, a zaradi časovne distance in nizke kakovosti ne doprinese k čustvenemu naboju ostalih filmov, zato jo lahko tudi izpustite, ali pa si jo ogledate na koncu, skupaj z Rogue One. Pri ponovnih ogledih je slednji sicer primeren tudi za otvoritveni film, če pa želite Vojno zvezd predstaviti otrokom, je bolje začeti s pravljično optimističnim Novim upanjem, kot pa z vojnim filmom s skorajda apokaliptičnim zaključkom.

5. Najbolj presenetljivi zvezdni vojaki

simon pegg v filmu vojna zvezd: sila se prebuja

V štiridesetih letih je popkulturni status Vojna zvezd nenehno v vzponu in nekateri zvesti oboževalci so odrasli v zvezdnike ter dobili priložnost prevzeti majhne, pogosto skrite vloge v novih filmih. Prvi so si vlogo jedijev v ozadju v filmu Napad klonov zagotovili člani takrat priljubljene najstniške skupine NSYNC. Scene z njihovimi obrazi so res izpadle, a štiri izmed teh svetlobnih mečev vrtijo oni. Zakrita sta bila tudi britanski komik Simon Pegg kot vesoljec Unkar Plutt in aktualni James Bond Daniel Craig kot jurišnik v polni opravi v Sila se prebuja. Očitno je ta navdihnil tudi britanska princa Harryja in Williama, ki se bosta v beli bojni opravi pojavila v Poslednjem Jediju. No, ni pa Vojna zvezd za vsakogar. V začetku osemdesetih je ponudba za režijo Vrnitve jedija prišla do samega Davida Lyncha. Ta jo je gladko zavrnil in namesto tega posnel Dune.

Mimogrede, večina epizod Vojne zvezd je na voljo na HBO Go, ki je od nedavno na voljo kot ločena videoteka, brez potrebe po televizijski naročnini. Vse podrobnosti tukaj.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *