FilmFilmske nagrade 2018KinoVideo esejiVojna zvezd

Video ocena: Vojna zvezd: Poslednji jedi (Star Wars: The Last Jedi)

Video ocena: Vojna zvezd: Poslednji jedi (Star Wars: The Last Jedi)

Pred ogledom vsake nove Vojne zvezd se zmeraj spomnim na zadnji stavek iz filma Fanboys, ko glavni junaki končno dočakajo premiero Grozeče prikazni. Ja, kaj pa, če bo film zanič? Da razčistimo, Vojna zvezd: Poslednji jedi ni zanič. Je obratno od zanič. Je dinamičen in napet film s fascinantnimi junaki, ki se razvijejo v nepričakovane smeri, a ostanejo zvesti zasnovam, ki smo jih vzljubili v prejšnjem filmu oziroma filmih.

Režiser Rian Johnson je znan po domiselnih zgodbah in tudi v Poslednjem jediju ni razočaral. Napovedniki so dali slutiti, da bo film sledil šablonam iz predhodnika, Sila se prebuja, ali pa kultnega Imperij vrača udarec. Vendar pa namesto všečne reciklaže, neutemeljenih šokov ali udinjanja fenovskim teorijam dobimo pravo nadaljevanje zgodbe, ki Luka, Leio, Rey, Finna, Damerona, Kyla in Huxa odpelje naprej po galaksiji.

V Epizodi VIII je igra mlade ekipe je še boljša kot v prejšnjem. Razvoj Finnove osebnosti je dal Johnu Boyegi dovolj prostora, da se zares izkaže. Daisy Ridley, Oscar Isaac in Adam Driver so svoje like suvereno popeljali stopnjo više, medtem ko je Domhnall Gleeson preprosto nenadomestljiv kot Hux.

Če ne želiš izvedeti prav nič zgodbe Poslednjega jedija, potem ne beri naprej pred obiskom kina. Vendar brez skrbi, večjih kvarnikov ne bo.

john boyega in gwendoline christie v filmu vojna zvezd: poslednji jedi (star wars: the last jedi)
Foto: © Lucasfilm / Disney

Zgodba se začne z evakuacijo upornikov, ki jo preseka flota Prvega reda. Poe Dameron vodi napad, ki ga začne z zabavno provokacijo. To določi ton filma, ki je pogosto temačen, a se niti za trenutek ne izgubi v melanholiji ali brezupu.

Medtem je Rey pri Luku Skywalkerju, ki je ne želi izuriti za jedija, saj se je umaknil na skriti planet, da bi ga pustili pri miru. A seveda ugotovi, da se ne more skriti, saj je Rey neustrašna in neustavljiva, poleg tega pa se ji ponuja tudi drug mentor. Svojo nit zgodbe ima tudi Finn, ki se končno nauči aktivno krojiti svojo usodo.

Vojno zvezd je vedno lepo gledati med decembrskimi prazniki in letošnja ne bi mogla narediti boljšega uvoda. Poslednji jedi najde ravno pravšnjo ravnovesje med pravljico, akcijo in dramo, z dovolj preobrati, da se kljub 152 minutam niti malo ne vleče. Mladi junaki so dokončno prevzeli znano franšizo in komaj čakamo, da izvemo, kam nas bodo odpeljali v zaključku trilogije čez dve leti.

RežijaRian Johnson. IgrajoDaisy Ridley, John Boyega, Mark HamillAdam DriverDomhnall GleesonCarrie FisherOscar IsaacBenicio Del Toro.

Ocena filma Vojna zvezd: Poslednji jedi (Star Wars: The Last Jedi)

Ocena TAKOJ V KINO! pomeni, da gre za film, ki ga priporočava in ga je fajn videti na velikem platnu.

Za več o Vojni zvezd, vključno z izborom najboljših scen iz prvih osmih filmov, kliknite na odsek Vojna zvezd.

Tamara in Igor Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *