Akcija do koncaFilmHBO GoKinoVideoteke

Liga pravičnih: Kako je polom postal najbolj pričakovani film leta?

Scena iz filma Liga pravičnih Zacka Snyderja

Liga pravičnih: Kako je polom postal najbolj pričakovani film leta?

Brez kina smo že več kot pol leta, tudi na dieti brez megalomanskih blockbusterjev in tako je premiera nove, »verne« predelave Lige pravičnih, 4-urne izpopolnitve vizije režiserja Zacka Snyderja, prišla kot naročena.

Liga pravičnih je sicer eden najbolj odmevnih filmskih flopov prejšnjega desetletja, dolgo napovedovani epski spektakel, v katerem so združili moči stripovski junaki Superman, Batman, Čudežna ženska, Aquaman, Flash in Kiborg. A kljub temu, da gre za like, ki jih pozna praktično vsakdo, je bil pred štirimi leti film sprejet z razočaranjem in je finančno pogorel. Kako je ta isti film v novi preobleki postal eden najbolj pričakovanih in največjih spektaklov leta?

ben affleck in henry cavil v filmu batman v superman

Kje se je zalomilo?

Poglejmo najprej, kje se je zalomilo. Vodstvo studia Warner Bros. je po ne posebej spektakularnemu uspehu filma Batman proti Supermanu: Zora pravice začelo dvomiti v vizijo režiserja Zacka Snyderja, ki je medtem že snemal nadaljevanje, Ligo pravičnih. Po prvotnih načrtih naj bi to bil začetek bombastične trilogije, a se je obseg kmalu zmanjšal na en film, nato pa je studio najel Jossa Whedona, scenarista in režiserja Maščevalcev, mega uspešnice konkurenčnega studia (in stripovskega založnika), da sodeluje pri razvoju scenarija. Sndyer se je sprva trudil sodelovati, vendar je zaradi družinske tragedije, samomora njegove najstarejše hčerke, zapustil projekt in se posvetil družini. Whedon je tako prevzel že skoraj posnet film, a je  vpeljal svojo vizijo in dodatno posnel številne prizore.

Vstopijo (toksični) oboževalci 

Razočarani nad filmom, ki so ga videli v kinodvoranah, so se po spletiščih zbirali oboževalci, ki so želeli videti Snyderjevo integralno različico. Ne le želeli, zahtevali! Pravzaprav je njihova kampanja najprej prestopila meje dobrega okusa, ko so začeli žaliti vpletene v studiu, nato pa tudi meje družabnih omrežij, ko so začeli prek drugih kanalov nadlegovati ljudi. Njihova jeza je sovpadla z jezo »pravovernih« oboževalcev Vojne zvezd, ki jih je isto leto razhudil (najbrž najboljši) film Vojne zvezd Poslednji jedi. Mnogi kibervojščaki so se borili na obeh frontah in zaznamovali svojo strast do filma z mizoginijo, rasizmom in splošno željo po lastninjenju popkulturnih ikon.

Medtem v (toksičnem) ozadju

Neuspeh Lige pravičnih v kinu je sprva prikril številne težave, ki so nastale med snemanjem, a igralec Ray Fisher, ki je upodobil Kiborga, se je zavzeto boril za svoje pravice. Ne le, da je bil njegov lik praktično izrezan iz končnega filma, celotno snemanje pod Whedonovo taktirko je bil tarča režiserjevega mobinga. Še več, ko je to prijavil nadrejenim, ti niso reagirali in so ga skušali utišati, nakar je sprožil neodvisno preiskavo in se je moral več mesecev boriti, da je studio sploh priznal njene izsledke. Tako so bili prisiljeni prekiniti sodelovanje z Whedonom, ki je sicer zanje razvijal en film in že posnel nekaj epizod serije The Nevers, ki prihaja kmalu na HBO. Naknadno so tudi prekinili sodelovanje s Fisherjem in odpovedali Kiborgov samostojni film.

Zombiji in vstajenje od mrtvih

Zack Snyder je večinoma stal ob strani debate (na priporočilo producentke in žene Deborah Snyder niti ni videl Whedonovega filma) in se je kmalu lotil svojega naslednjega projekta, akcijskega trilerja o ropu kazinoja – med invazijo zombijev, Vojska mrtvih (Army of the Dead), ki prihaja na Netflix maja. Snyderjev prvenec je bila predelava Zore živih mrtvecev in k zombijem se je želel vrniti že nekaj časa. A preden bi lahko s pomočjo zombijev ponovno vstala njegova kariera, je dobil klic iz studia Warner Bros. glede Lige pravičnih.

Novi mediji

Warner Bros. je v lasti telekomunikacijskega podjetja AT&T, poleg studia in založnika stripov DC pa ima še več televizijskih mrež, med drugim HBO. In HBO je središče njihove strategije za naročniško videoteko, ki bo konkurirala Netflixu, Amazonu in Disneyju. Kljub obilici klasičnih filmov in serij pa število naročnikov ni dosegalo ciljev, zato so potrebovali vroče ekskluzive. In kaj je lahko bolj ekskluzivnega od filma, ki naj sploh ne bi obstajal. Ko je Snyder pregledal svoje filmske role in naredil oceno stroškov, je vedel, da potrebuje močan adut, če želi film dokončati. Tako je naredil analizo omemb njegovega filma na družabnih omrežjih v primerjavi z Netflixovimi uspešnicami, nakar so bili pri Warnerju kmalu pripravljeni razvezati mošnjiček. 

Zack Snyder’s Justice League

70 milijonov dolarjev

Začetne ocene so se gibale okrog 30 milijonov dolarjev, a končni proračun Snyderjevega projekta je vključeval nekaj dosnemavanj, novo glasbo in postprodukcijo s posebnimi učinki za kar 4 ure filma v nekoliko večjem formatu. Ta ima razmerje 4:3, vendar niso porezani stranski robovi, temveč je ohranjen celoten film, kot je posnet. Vse to seveda ni bilo poceni, a glede na pričakovanja, odziv in predvsem število novih naročnikov, je studio precej zadovoljen.

Scena iz filma Liga pravičnih.
Foto: Warner Bros

Ali je vredno?

Zanimivo, nova Liga pravičnih ni tako drugačen film od prvega, saj ima v grobem isto zgodbo in iste glavne junake, a presenetljivo je, kako lahko izpiljena vizualna podoba, koherentna zgodba in razvoj junakov ponudijo povsem drugo doživetje. Film je zaradi tega predolg, saj traja nekje tri ure in pol, potem pa sledi še poglavje Epilog, ki je pravzaprav že drug film; no, nastavki za približno pet nadaljnjih filmov, ki jih ne bomo nikoli videli, saj je to dokončno slovo Snyderjeve vizije. Ta superjunake postavi bližje mitološkim bogovom kot zamaskiranim borcem proti zločinu in epska podoba filma vsekakor dosega ta standard, žal pa je ta »mitologija« po drugi strani težavna, saj je nekatere elemente vesoljskih in nadnaravnih bitij težko jemati resno.

Glasnik nove dobe

Snyderjeva liga pravičnih prinaša novo dobo filmske umetnosti, v kateri je po eni strani avtorjeva vizija pomembnejša od studijske, a jeziček na tehtnici je nebulozno in nestanovitvno javno mnenje, sam format filma pa je povsem prilagojen zgodbi … in promocijski umestitvi izdelkov, ki omogočajo prenapihnjeni proračun. Skratka, dobrodošli v prihodnosti, svoja pričakovanja koherentnega smisla prosimo pustite pred vrati.

Prvič objavljeno v Vikendu.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *