FilmKinoVojna zvezd

Filmska ocena: Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja (Star Wars: The Rise of Skywalker), 2019

Filmska ocena: Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja (Star Wars: The Rise of Skywalker), 2019

Galaksija Vojne zvezd bo živela še naprej v različnih iteracijah, a to je slovo 9-delne sage o Skywalkerjih. Oboževalcem ne bo dolgčas, saj je film napet, akcijski in poln dvobojev s svetlobnimi meči, megalomanskih vesoljskih bitk ter skakanja naokrog po galaksiji. Režiser J.J. Abrams uspe zgodbo pripeljati do zaključka, ki prinese dokončne odgovore na večino odprtih vprašanj, ob tem pa tudi »popravi« nekatere nepričakovane pretekle zasuke. Končni rezultat je zelo podoben Jedijevi vrnitvi iz 1983 – in ne zgolj zato, ker si Vzpon Skywalkerja izposodi res veliko elementov – temveč tudi zato, ker na koncu gledalec ostane s tako zelo polikanim razpletom, da se ne sprašuje, kaj bo naslednja dogodivščina v življenju glavnih junakov. Čeprav film odkljuka cel seznam lastnosti, ki pritičejo pustolovščini v galaksiji daleč, daleč proč, pa je hkrati popolni polom, saj v slovo gledalcu ne pusti nič kaj razburkane domišljije.

Režija: J.J. Abrams.

Igrajo: Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Jason Isaac, Carrie Fisher, Mark Hamill, Ian McDiarmid.

Napovednik

KVARNIKI

Sledi kratek povzetek s kvarniki, ki razloži zgornjo oceno.

KVARNIKI

Vzpon Skywalkerja oziroma, če koj začnem s kvarniki, Skywalkerke, je kot rečeno deveti in bojda zadnji film v seriji filmov o klanu Skywalker, zaključek tretje trilogije. Zgodba se nadaljuje nekaj časa po dogodkih Poslednjega jedija, uporniki so se regrupirali, Kylo Ren pa je na lovu za sledmi Dartha Sidiousa AKA Imperatorja, ki se je nenadoma ponovno pojavil. To mimogrede izvemo v uvodnih letečih napisih in potem je Sidious kar naenkrat instigator dogajanja. Kar je morda nekoliko pretirano pospešeno, ampak je vsaj akcija lepo posneta.

Rey medtem trenira z Leio, ampak se ji Kylo vsiljuje v misli in že so na poti na misijo, kjer morajo najti nek piramidni kompas. Sledi prvi spopad med Kylom in Rey in strele iz njene roke so dead giveaway, da njeno poreklo ni čisto povsem neznano.

Chewie umre, ampak ne prav zares, kar je motiv, ki se potem ponovi še večkrat skozi film. Stvari se zgodijo, ki pripeljejo protagonista k ponovnim spopadom, ki so vsi lepo koreografirani in na lepo eksotičnih ter razgibanih lokacijah, dokler se ne spopadeta s Sidiousom, ki trpi za sindromom multiple zlobnosti, saj jima med spopadom razloži načrt ene 3x, vsakič malo drugače, na koncu ga ubijeta, izmenjata življenjsko energijo kot da sta telefona na brezžično polnjenje in Rey si vzame gap year v jediciranju ter gre na Tatooine.

Medtem v drugih nitih zgodbe zmanjka posnetkov Carrie Fisher, tako da Poe prevzame uporništvo, ima zelo meh inspiracijski govor in povede vojsko v bitko, pridruži se jim še Lando, na koncu pa se dve punci v ozadju poljubita, ker naj bi to zadostilo fene Poe+Finn romance. Ko smo že pri tem, Rey+Kylo za eno sekundo, Finn pa hoče Rey nekaj povedat, ampak do konca ni jasno, ali to, da je zaljubljen v njo, ali pa, da je v Poa. Nikoli ne bomo izvedeli. Vsaj upam tako.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *