DKinoFilmHBO GoKinoVideoteke

Ob robu Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Ob robu Bilo je nekoč … v Hollywoodu

V kino je končno prišel Bilo je nekoč … v Hollywoodu, deveti in bojda predzadnji film Quentina Tarantina. Režiser namreč vztrajno zagotavlja, da jih bo posnel le deset, potem pa se bo zadovoljen s svojim prispevkom filmskemu vesolju posvečal drugim stvarem.

Bilo je nekoč … v Hollywoodu je postavljen v leto 1969, v čas, ko se ostareli igralec in njegov kaskader spopadata s spreminjajočo se filmsko industrijo. Čeprav nas zgodba popelje na konec zlate dobe Hollywooda, nam Brad Pitt in Leonardo DiCaprio, ki sta prvič skupaj na filmskem platnu, ter Margot Robbie dajejo občutek, da je ponovno prišel čas velikih zvezd.

Tarantino in popkultura

Ko je Quentin Tarantino leta 1992 predstavil svoj prvenec Stekli psi, je bilo jasno, da se mu obeta zanimiva kariera. Že dve leti kasneje je očaral Cannes in pobral zlato palmo s prelomnim Šundom. A Tarantino ni le pobiral nagrad, temveč je že od samega začetka močno zaznamoval popkulturo. Le kdo ne pozna frajersko upočasnjene hoje glavnih junakov v Steklih psih.

Režiser pa je najbolj ponosen na vpliv instrumentalnega komada, ki se vrti ob prihodu lika, ki ga igra Lucy Liu v filmu Ubila bom Billa. Glasba se je pojavila celo v Shreku, ko se princese odpravljajo v boj, in pa seveda v filmu Ekipa Amerika: Svetovni policaji.

A Tarantino ni le vplival na popkulturo, njegovi scenariji in filmi so polni referenc filmskega navdušenca, ki je včasih delal v videoteki, sedaj pa ima v lasti sloviti losangeleški kino in oznanja, da so digitalne projekcije smrt kina.

Kako se bo končalo?

Gledalce in oboževalce zanima, kaj bo Tarantinov zadnji film in čeprav so nekateri že namigovali, da je aktualni film njegov zadnji, saj jih je v kino poslal že 10, jih je režiser utišal s komentarjem, da sta Ubila bom Billa 1 in 2 en film, saj je napisal in posnel en film, dva sta postala šele v poprodukciji.

Morda bo za zaključek izbral Zvezdne steze, popularno ZF franšizo, za katero je pokazal kar nekaj zanimanja. Pred časom je namreč producentu filmov J.J. Abramsu predstavil idejo za film, nato pa so jo drugi razvili v scenarij. Žal zaenkrat aktualna zasedba še ni podpisala pogodbe, tako da je usoda tega projekta neznana. Poleg tega je Tarantino v intervjujih tudi že povedal, da bi z veseljem posnel grozljivko. Za ta žanr ga je navdušila ena od scen v aktualnem filmu (namig: bivši filmski ranč). Ne glede na to, kaj se bo razvilo, pa vztraja, da bo deseti res njegov zadnji. A morda, če bo aktualni film dobro sprejet, se bo poslovil kar na vrhuncu.

Šund, Jackie Brown, Ubila bom Billa 1 in 2 so na voljo v HBO Go, Django brez okovov v DKinu , Podlih osem pa v obeh. V HBO Go sta na voljo tudi filma Štiri sobe in Mesto greha, pri katerih je Tarantino sodeloval kot eden od režiserjev.

Članek je bil prvič objavljen na blogu Tehnik.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *