FilmHBO GoTVVideo esejiVideotekeVojna zvezd

Vojna zvezd: Najboljše scene od Grozeče prikazni do Sila se prebuja

Vojna zvezd: Najboljše scene od Grozeče prikazni do Sila se prebuja

Poslednji jedi je tik pred vrati in za tiste, ki si ne boste utegnili pogledati vseh prejšnjih epizod Vojne zvezd, je tukaj kompilacijo najboljših scen iz prejšnjih osmih filmov. Za 5 zanimivosti o Poslednjem jediju kliknite tukaj, za video oceno instantnico pa tukaj.

Epizoda I: Grozeča prikazen

Darth Maul in njegova svetlobna palica

Darth Maul s svojim dvojnim svetlobnim mečem v Vojni zvezd Grozeča prikazen (star-wars-episode-i-light-saber-fight)

Čeprav velja za najslabši film iz serije in se začne z dolgočasnim govorom o trgovskih sporazumih, je Grozeča prikazen tudi polna napetih akcijskih scen. Od podvodnega bega do Anakinove dirke, a najbolj navduši, ko se Darth Maul zoperstavi jedijema Qui-Gon Jinnu in Obiju-Wan Kenobiju. Ter vklopi svetlobni meč na obeh straneh.

Epizoda II: Napad klonov

Spopad v areni

Obramba jedijev v areni v filmu Vojna zvezd napad klonov (Star Wars Attack of the Clones)

Res se zdi, da je večina filma posvečena romanci med Anakinom in Padme, a le zato, ker George Lucas ni znal posneti prepričljive zaljubljenosti med dvema dolgočasnima likoma. Vendar film vsebuje tudi veliko akcije in čeprav nekateri prisegajo na Yodin dvoboj z Darthom Sidiousom, dajmo priznati, da je poskakovanje majhne lutke videti nekoliko neumno. Po drugi strani je bitka jedijev z roboti v areni veličastna in edina scena v filmih, kjer vidimo tako veliko število teh vitezov v boju.

Epizoda III: Maščevanje Sitha

Vaderjevo vstajenje

Vstajenje Dartha Vaderja v filmu Vojna zvezd maščevanje sitha (star wars revange of the sith)

Veliko se zgodi v tej epizodi in podobno kot Anakin bi tudi mi želeli pozabiti nekatere scene. Predvsem njegov pokol otroških rekrutov za jedije, ki so ga nepozabno parodirali tudi v Robot Chicken. A vsem kritikam navkljub je Georgu Lucasu v tem filmu uspelo posneti eno bolj ikoničnih filmskih scen vseh časov: vklop in vstajenje Dartha Vaderja.

Rogue One: Zgodba Vojne zvezd

Kataklizma

zadnja scena z jyn iz filma vojna zvezd rogue one

Rogue One ima težave s tonom zgodbe in neaktivnostjo junakov, a mu ne manjka odličnih scen, niti med tistimi, ki so izpadle iz montaže (vstavi I rebel). Med AT-AT-ji v tropskem paradižu, eskalacijo v Jedhi in Vaderjevim desantom nad upornike je veliko prizorov, ki osupnejo gledalca, a noben se ne zapiše v podzavest tako kot trpek zaključek zgodbe glavnih junakov na plaži.

Epizoda IV: Novo upanje

Kantina

kantina v vojni zvezd

Vojna zvezd je najbrž najbolj vplivni film vseh časov in to zato, ker bi se večina scen lahko uvrstila med tiste najbolj kul. Otvoritveni kader je spektakularen, prva uporaba Zvezde smrti neverjetna, njeno končno uničenje junaško. A vesoljsko dogajanje je le ozadje za človeške zgodbe in ni je scene, ki bi bila bolj pristno žmohtna kot srečanje s Hanom Solom v kantini. Saj veste, kdo je prvi streljal, kajne?

Epizoda V: Imperij vrača udarec

Očka

scena Luke, jaz sem tvoj oče iz filma vojna zvezd imperij vrača udarec
Foto: Lucasfilm

 

V tem filmu se zgodi veliko in vse je neverjetno epsko in mega, a ni je bolj mega scene od velikega razkritja. Mimogrede, če filma še niste videli, kljub temu, da je prišel v kina pred 37. leti, izbrana scena vsebuje ogromen kvarnik. Dvoboj še ne izurjenega Luka s sithovskim mojstrom Darthom Vaderjem doživi nepričakovani preobrat, ko mu Vader razkrije … »Luke, I am your father!« … »Noooo!«

Epizoda VI: Jedijeva vrnitev

Vaderjevo junaštvo

Imperator v filmu vojna zvezd jedijeva vrnitev

Drugi spopad med Lukom in Vaderjem je še bolj intenziven kot prvi in kljub optimističnemu tonu filma se za nekaj trenutkov zdi verjetno, da bo temna stran prepričala mladega Luko. Sploh, ko imperatorju švignejo strele izpod prstov. In ko v ozadju potekata še dve bitki, na luni Endor in okrog Zvezde smrti II. Vaderjeva odločitev stopiti ob bok sina in uničiti imperatorja ni videti kot puhlica, temveč v sklopu celotne sage točka h kateri je vse vodilo. Ravnovesje v Sili.

Epizoda VII: Sila se prebuja

Millenium Falcon se prebudi

Scena iz filma Star Wars: The Force Awakens.
Foto: © Lucasfilm

Vrnitev Vojne zvezd na velika platna je prinesla oboževalcem vse, kar so si želeli videti v desetletnem premoru od Maščevanja Sitha. In res, novi junaki Rey, Finn in Poe Dameron so navdušili, a resnično je prepričalo njihovo zlitje z klasičnimi elementi Vojne zvezd. In najbrž nič bolj kot ponovni vzlet vesoljske ladje Hana Sola Millenium Falcon, ki pod Reyinim pilotiranjem užene novejše, agilnejše in nevarnejše napadalce.

Skoraj vse epizode Vojne zvezd so trenutno na voljo v HBO Go in na sporedu Planet TV.

Tamara in Igor Harb

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *