Akcija do koncaDKinoFilmKinoVideoteke

Jurski svet: Najbolj znani dinozavri na filmskem platnu

Scena iz filma Jurski svet: Padlo kraljestvo (Jurassic World: Fallen Kingdom)

Jurski svet: Najbolj znani dinozavri na filmskem platnu

Odkar je pred 25 leti v kinematografe prilomastil Jurski park, oživeli dinozavri niso nehali navduševati. Letos smo dobili že peti film, Jurski svet: Padlo kraljestvo, v katerem režiser prvega Steven Spielberg kot producent še vedno skrbi za franšizo.

Zgodba nas ponovno popelje na otok Isla Nublar, kjer so po propadu parka dinozavri prosto živeli, dokler se ni prebudil vulkan. Owen in Claire, glavna junaka filma Jurski svet iz 2015, jih poskušata rešiti, a se kmalu izkaže, da njune spretnosti skušajo izkoristiti nevarni ljudje. Najnovejši film ponudi vse, kar bi od njega lahko pričakovali in doda še ščepec groze v slogu režiserja J.A. Bayone, ki je kritike in gledalce prvič navdušil z grozljivko Sirotišnica.

Oglej si video oceno filma Jurski svet: Padlo kraljestvo brez kvarnikov.

Film Jurski svet: Padlo kraljestvo je trenutno v kinu.

Nastanek Jurskega parka

Ameriški pisatelj Michael Crichton je leta 1990 napisal ZF roman o zabaviščnem parku s kloniranimi dinozavri. Svarilna zgodba o genskem inženiringu je pritegnila pozornost in tako sta se za pravice, da bi po knjigi posnela film, med drugim potegovala tudi Steven Spielberg in James Cameron. Slednji je pred leti v pogovoru za Huffington Post povedal, da ga je Spielberg prehitel le za nekaj ur in čeprav si je želel posneti film o dinozavrih, je po ogledu ugotovil, da bi sam šel predaleč v grozo in bi film spominjal na Osmega potnika z dinozavri. A ker so dinozavri izredno zanimivi tudi osemletnikom in osemletnicam, je prav, da so dobili film, ki je namenjen tudi njim, in Cameron potrjuje, da je za to zgodbo Spielberg najboljši.

Steven Spielberg se je filma seveda lotil velikopotezno in je zahteval, naj mu mojstri posebnih učinkov naredijo ogromne dinozavre, ki tečejo. Animatronični dinozavri seveda ne morejo teči, zato so mu odgovorili, da velikost ni problem, na premikanje naj pa kar pozabi. Nato so v podjetju Industrial Light and Magic (v lasti Spielbergovega prijatelja in pogostega sodelavca Georga Lucasa) ustvarili digitalne dinozavre, ki so še danes povsem prepričljivi.

Filmi Jurski park, Jurski park 2: Izgubljeni svet, Jurski park 3 in Jurski svet so na voljo v DKinu.

Ko je vsega preveč

V času poprodukcije Jurskega parka je bil Steven Spielberg izredno zaseden, saj je snemal svoje remek delo, Schindlerjev seznam, ki je v kina prišel istega leta. Ustvarjanje tega prelomnega filma je Spielberga pretreslo; med snemanjem so ga preganjali dvomi in strahovi, še pred koncem snemanja pa se je celo zbal, da nihče ne bo verjel tej zgodbi, saj ni bil znan po snemanju resničnih zgodb. Za Variety je povedal, da je slabe občutke takrat preganjal z gledanjem Seinfelda in telefonskimi pogovori z Robinom Williamsom, ki je zanj izvajal telefonski stand-up in med najmočnejšim smehom prekinil.

Čeprav Jurski park še zmeraj velja za eno Spielbergovih bolj zabavnih pustolovščin, je zaključevanje filma zanj bilo pravzaprav nadležno. Med snemanjem filma o holokavstu je namreč moral potrjevati poprodukcijo, na primer videz katerega od dinozavrov. A 25 let kasneje mu ni žal. Na Schindlerjev seznam je izredno ponosen, Jurski park pa se je tudi zapisal v zgodovino.

Prirejena resničnost

Spielberg je režiral prva dva filma, tretjega je že predal prijatelju Joeju Johnstonu, sam pa ostal vpleten kot producent vse do danes. Jurski park 3 je prišel v kina 2001, naslednjega, Jurski svet, pa smo dobili šele 2015 in predstavlja prvi del nove trilogije. Spielberg je imel le tri zahteve, v filmu je moral biti obratujoč park, v njem trener dinozavrov, eden od dinozavrov pa mora zbežati in ogroziti varnost vseh. Filmski Jurski svet je bil zgrajen na ruševinah Jurskega parka, režijo pa je prevzel Colin Trevorrow, avtor neodvisnega filma Varnost ni zagotovljena (Safety Not Guaranteed) . Trevorrow je tudi soscenarist in producent trenutne uspešnice in bo režiral tudi šesti film, ki pride v kino čez 3 leta. Zaključek Padlega kraljestva namiguje, da nas čaka pravi spektakel.

Spielberg si je celo izmislil, kako naj bi izgledal dilofozaver, želel je namreč da spominja na kobro, ko pljuva strup, hkrati pa razpre še nekakšne plavuti. Ta dinozaver ubije programerja in antagonista Dennisa Nedryja, ki ga je upodobil igralec Wayne Knight, znan kot Newman iz Seinfelda. Mimogrede, drugega računalničarja v tistem filmu igra Samuel L. Jackson, ki v začetku devetdesetih še ni slovel po akcijskih in ultra kul likih, kot so Julius iz Šunda, Mace Windu iz Vojne zvezd ali Nick Fury iz Maščevalcev.

Podobe dinozavrov v teh filmih so sicer pogosto predmet kritike znanstvenikov, sploh ob vedno novih odkritjih. Tako je denimo ena najbolj znanih vrst v filmih velociraptor, ki je ključna nevarnost v Jurskem parku, v novih dveh filmih pa je en primerek celo udomačen (Blu). V filmih gre za plazilca na dveh nogah, ki je velik kot človek, v resnici pa je so znanstveniki ugotovili, da je bil po velikosti in zaradi perja bolj podoben puranu. Resda je bil še vedno lahko smrtonosen, a kdo bi se take pojave ustrašil na platnu?

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *