FilmHBO GoKinoVideotekeVojna zvezd

Fleabag in Childish Gambino rešita Vojno zvezd

Phoebe-Waller Bridge in Donald Glover v filmu Solo: Zgodba Vojne zvezd

Fleabag in Childish Gambino rešita Vojno zvezd

Solo: Zgodba Vojne zvezd je po odličnem Rogue One druga obstranska zgodba Vojne zvezd, ki jih studio Disney ob sodih letih pošilja v kino. Solo morda ni naletel na najbolj pozitivne odzive, a brez strahu, še vedno gre za povsem spodoben blockbuster z veliko akcije in smeha.

Ampak goreči ljubitelji Vojne zvezd bi seveda želeli več, saj je pri tem filmu popolnoma jasno, da poskuša Disney iz franšize kar največ iztržiti. Tako je denimo med prejšnjim filmom, Vojna zvezd: Poslednji Jedi, in aktualnim, minilo le nekaj mesecev. In čeprav se je zdelo, da je studio pripravljen tvegati, ko so za režiserja najeli Phila Lorda in Christopherja Millerja, saj sta znana po odštekanem humorju (kot na primer v Lego filmu), so ju zaradi poskusa spreminjanja scenarija odpustili in izbrali preverjenega oskarjevca Rona Howarda. In takšen je tudi Solo: Vojna zvezd, preverjeno zabavna pustolovščina, ki poskuša vključiti obvezne elemente in reference.

Zgodba nas popelje v mlada leta Hana Sola, ki ga je v izvirni trilogiji igral Harrison Ford, in postreže s pričakovanimi razlagami; od kod ime, kako je Solo srečal svojega kopilota/tihotapskega partnerja Chewbacco in kje je dobil vesoljsko ladjo Millennium Falcon. Ni pa vse namenjeno zgolj zadovoljitvi oboževalcev, saj ima film tudi cel kup svetlih točk, ki so predvsem osredotočene okrog likov Landa Calrissiana in L3-37. to ni naključje, saj ju upodobita Donald Glover in Phoebe Waller-Bridge, karizmatična in vsestranska ustvarjalca v vse bolj strmem vzponu.

Oglejte si kratko video oceno filma Solo: Zgodba vojne zvezd brez kvarnikov.

 

Kdo je robota L3-37 spremenil v zabavno sodelavko slavnega tihotapca?

Če ste gledali serijo Fleabag, boste glas in pikre odzive hitro prepoznali. Tako kot v prejšnjih vlogah je tudi tukaj igralka (in pisateljica, scenaristka, dramatičarka ter režiserka) Phoebe Waller-Bridge podobno drzna in brez dlake na jeziku.

Čeprav je širšo prepoznavnost dosegla leta 2013 s predstavo na festivalu v Edinburgu, (morda se je tudi spomnite iz druge sezone serije Broadchurch) Phoebe Waller-Bridge pet let kasneje že igra vidno vlogo v Vojni zvezd, je avtorica sveže uspešnice Ubij Eve (1. sezona že na HBO-Go), pripravlja pa tudi pilota za HBO skupaj s svojo prijateljico in soustvarjalko Vicky Jones, s katero sta sodelovali že pri Fleabag.

Kljub vsemu talentu se je igralka pred avdicijo znašla v zagati, saj ni videla nobenega filma Vojne zvezd in tako ni vedela, ali oznaka lika »droid« pomeni, da gre za človeka ali robota. Glede na to, da je večina vlog za ljudi, se je določila, da bo vlogo odigrala kot človek. Sprva tudi ni pomagalo, ko je eden od prisotnih na avdiciji predlagal, naj igra nekoliko bolj »droidovsko«, a se ji je posvetilo, ko je začel kazati robotske gibe z rokami.

Čeprav se zdi, da je robotu posodila le glas, temu ni tako, saj vse več digitalnih vlog zahteva veliko igralske spretnosti. Za podrobnosti si oglejte spodnji video (od 3:45 naprej).

 

Britanski mediji so ji hitro nadeli naziva »britanska Amy Shummer« in »britanska Lena Dunham«. Vsem trem je res skupno, da premikajo standarde na televiziji in ustvarjajo ženske like, ki odstopajo od nekdanjih stalnic, vendar pa so ti liki precej različni. Kot pravi sama, je začela pisati prav zaradi pomanjkanja dobrih vlog za ženske, ki bi jih želela igrati. V Vojni zvezd sicer sodeluje le kot igralka, a v L3-37 nedvomno vnese vse, kar je dala tudi v druge like. Upamo pa, da jo bomo spoznali tudi v vlogi scenaristke pri kakšnem od filmov, saj njena ljubezen do črnega humorja v najbolj napetih trenutkih vsakič navduši.

Kljub vse večji priljubljenosti junakinj, pa tudi Phoebe Waller-Bridge opozarja, da se morajo še vedno boriti za svoje mesto. Kot je povedala v intervjuju za Variety, so ji na enem od sestankov za serijo Ubij Eve oporekali, da je v zgodbi preveč žensk, da bi lahko bila še verjetna. Po začetnem začudenju o čem da sploh govorijo, je kmalu utišala dvomljivce s preprosto ugotovitvijo, da bo vse verjetno, če bo le dobro napisano in posneto. Ubij Eve je serija o poklicni morilki z vzdevkom Villanelle, ki jo skuša ujeti pripadnica britanske tajne službe Eve Polastri. V glavni vlogi agentke je Sandra Oh (Talenti v belem), ki uspe upodobiti povsem nov, nič kaj bondovski tip vohuna, morilko pa s psihopatskim žarom odigra mlada Britanka Jodie Comer o kateri bomo v prihodnje nedvomno še veliko slišali. Phoebe Waller-Bridge si je v seriji želela manjšo vlogo tarče umora ali pa tudi naključne žrtve, vendar zaradi snemanja Vojne zvezd ni utegnila.

Phoebe Waller-Bridge trenutno pripravlja drugo sezono serije Fleabag, ki bo na sporedu 2019, serija Ubij Eve je že na HBO Go, Solo: Zgodba Vojne zvezd pa v kinu.

Lando ali Childish Gambino?

Lando Carlissian je očarljiv tihotapec, ki se pojavi že v osnovni trilogiji, kjer ga igra Billy Dee Williams. Ta je nekoč izjavil, da si ne predstavlja drugega igralca v tej vlogi, a Donald Glover, ki ga upodobi v tem filmu v mladih letih, je vsekakor pustil svoj pečat na junaku.

Tako kot sta Lando in androidka L3-37 partnerja na platnu, imata tudi Donald Glover in Phoebe Waller-Bridge veliko skupnega, saj sta oba v prvi vrsti avtorja in ne igralca. Glover je začel kot scenarist za serijo 30 Rock pod mentorstvom slavne Tine Fey. In kot je povedal v intervjuju za Wired, se je tam naučil pisati, poleg tega pa se je tudi odločil, da bo delal za TV, saj je bila Tina Fey vedno videti srečna in takšen je želel biti tudi sam. Čeprav je v seriji odigral več manjših vlog, je večino dela opravil v sobi za scenariste in od tam odskočil med zvezde. Kot je dejala Tina Fey je bilo na neki točki jasno, da Donald v 30 Rock trati čas. »Pojdi in zaslovi,« se je glasil njen nasvet.

Glover je človek mnogih talentov, saj je poleg igralske kariere tudi avtor izredno odmevne serije Atlanta, v kateri igra glavno vlogo in občasno režira. Zaslovel je z vlogo v kultni seriji Šola za prvake (Community) , kjer sta s komikom Dannyjem Pudijem razvila izjemen tandem, a je Glover nato v predzadnji sezoni serijo zapustil. Avtor serije Dan Harmon je v enem od pogovorov za Hollywood Reporter dejal, da se je poskušal prepričati, da Gloverjev odhod ne bo ubil serije, a da je treba priznati, da je temu bilo tako.

Sledile so vloge v seriji Punce, Magic Mike XXL, Marsovcu ter Spidermanu, uspehe pa je žel tudi kot glasbenik pod vzdevkom Childish Gambino. Ime je dobil kar na internetnem generatorju imen Wu-Tang Clana. Med drugim je bila ena njegovih pesmi v oskarjevcu Zbeži! , pravkar pa je dvignil nemalo prahu z uspešnico This is America.

 

Če Phoebe Waller-Bridge ni vedela ničesar o Vojni zvezd, pa je Donald Glover velik oboževalec, saj sta skupaj z očetom pogledala vse filme, pa čeprav je odraščal v družini Jehovovih prič, ki imajo precej odklonilni odnos do popkulture. Njegova prva igrača iz Vojne zvezd, ki mu jo je podaril oče, je bila prav figura Landa.

Serija 30 Rock je na voljo na Pickboxu, druga sezona Atlante je na sporedu na Foxu.

Ali je treba pred ogledom Sola pogledati vse filme Vojne zvezd?

Seveda ne. Zgodba se odvija pred izvirno trilogijo (torej pred Novim upanjem), navezave na predzgodbo (torej Grozeča prikazen, Vojna klonov in Maščevanje Sitha) pa je minimalna. Seveda pa je za oboževalce v filmu cel kup bonbončkov, ko spremljamo dogodke, ki so v prejšnjih filmih bežno omenjeni. Ogled vseh filmov Vojne zvezd seveda priporočam, spodaj pa si lahko ogledate kompilacijo najboljših scen vse do Poslednjega Jedija.

 

Filmi Vojne zvezd od Epizode I do Epizode VI so na voljo na HBO Go.

Besedilo je bilo maja objavljeno na Tehniku.

Foto: Disney

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *