FilmHBO GoSerijaTVVideoteke

Castle Rock: Kingovo literarno-filmsko vesolje

Scena iz serije Castle Rock

Castle Rock: Kingovo literarno-filmsko vesolje

Stephen King je eden najbolj branih pisateljev na svetu, njegova dela pa so pogosto tudi filmske in televizijske uspešnice. A Castle Rock je nekaj posebnega, saj ne gre za priredbo, temveč kolaž inspiracij Kingovih del.

Najbolj slavni preplet zgodb, ki jih zadnje desetletje spremljamo na velikem platnu, je najbrž Marvelovo filmsko vesolje, a Stephen King svoje vesolje gradi že bistveno dlje. Številne zgodbe njegovih romanov in posledično tudi filmov in serij se odvijajo v istem svetu, dogodki in ljudje iz ene štorije so pogosto omenjeni v drugih, občasno pa se skoznje celo sprehodijo kot stranski liki. Kingov svet ima celo skupnega mega zlikovca, ki je znan pod različnimi imeni, a se vsakič zdi bolj nevaren kot sam zlodej. Na polovici prve sezone še ni jasno, če ga bomo (ali pa smo ga morda že?) srečali tudi v Castle Rocku.

Zakleto mesto

Castle Rock je ime fiktivnega mesta v ameriški zvezni državi Maine, kjer se odvijajo številne Kingove zgodbe, pa čeprav je pri priredbah v gibljive slike bilo nekaj selitev. Serija je postavljena v ta kraj in zaradi številnih grozljivih dogodkov, ki so doleteli prebivalce in okolico, je večina domačinov prepričanih, da je mesto zakleto. Vseeno se ne odselijo, temveč se nemo vdajo v usodo in vztrajajo. Če imajo srečo, dobijo službo v kaznilnici Shawshank, ki pa tukaj ni nič kaj odrešilna.

Avtorja serije sta Sam Shaw in Dustin Thomason, ki sta se zadnje desetletje kalila kot televizijska scenarista pri različnih serijah, in ves čas načrtovala, kako bi izživela svojo Kingovsko manijo. Nedvomno sta jima vrata odprla brata Matt in Ross Duffer, ki nista nič manjša oboževalca kralja groze, a sta bila po neuspešnih pogajanjih za prevzem režije filma Tisto (IT) prisiljena ustvariti svežo serijo – in tako je nastala ena Netflixovih največjih uspešnic, Čudne stvari (Stranger Things).

Preplet junakov in igralcev

Glavni junak serije Castle Rock je Henry Deaver, posvojenec nekdanjega duhovnika in njegove žene, ki je v otroštvu za več dni izginil v gozdu sredi zime, nato pa se nepoškodovan vrnil. Našel ga je šerif Alan Pangborn, kar je oboževalcem Kingovih knjig znano ime, saj se pogosto pojavi v knjigah in je bil tudi že dvakrat na platnu: v Temni polovici ga je igral Michael Rooker, v Trgovini groze pa Ed Harris. Deaver je zdaj odrasel in je odvetnik, ne posebej uspešen zastopnik na smrt obsojenih, ki se mora vrniti v Castle Rock, ko dobi skrajno nenavaden primer.

Ob prevzemu zapora Shawshank je novo vodstvo v v zapečatenem krilu zgradbe odkrilo v kletko zaprtega mladeniča, ki ga je tja strpal nekdanji upravnik. Ta je bil prepričan, da je ujel samega hudiča, a novi varovanec Henryja Deaverja nima imena ali kakršne koli znane identitete. Igra ga Bill Skarsgård, sicer brat bolj znanega Alexandra (Prava kri, Tarzan), ki pa je v svetu Stephena Kinga, precej bolj slaven, saj je namreč igral klovna Pennywisa v grozljivki Tisto in prihajajočem nadaljevanju, ki je napovedano za naslednje leto.

Vendar pa ni edini Kingov povratnik. Henryjevo mati igra Sissy Spacek, ki je zaslovela kot naslovna Carrie v grozljivki, ki je poskrbela za prvi Kingov bestseller, njegovega sina Wendella pa Chosen Jacobs, ki je prav tako igral v Tisto. Bivši upravnik zapora je igral šerifa v Srebrni krogli, novo upravnico lastnica naslovnega mercedesa iz kriminalke Gospod Mercedes, poleg tega pa v njuni pisarni visi fotografija upravnika iz filma Kaznilnica odrešitve. Prav tako šerif Pangborn ni edini lik s povezavami v »Kingovo literarno-filmsko vesolje«. Najbolj zanimiva je nedvomno Jackie Torrance, nečakinja slovitega junaka Izžarevanja Jacka Torranca, ki ga je upodobil Jack Nicholson.

Grozljiva zgodba?

Kingov teritorij je torej dodobra pripravljen z metafizičnim prepletom zasedbe in likov, kaj pa sama zgodba? Pisatelj je izvršni producent serije, a ob temačnem vzdušju, doživetimi junaki in tragičnimi dogodki iz preteklosti, ki določajo sedanjost, bi lahko bil tudi njen avtor. Tempo zgodbe ni počasen, a v prvi polovici sezone se odpre veliko več vprašanj kot nakaže potencialnih odgovorov, kar daje občutek, da se dogajanje premika nekoliko prepočasi. K temu pripomore tudi skorajda prepogosto neveden glavni junak, ki nikakor ni zmožen ali voljan spregledati očitnih povezav, kaj šele uporabiti zdrave pameti. K sreči je dobro razdelan in v izjemno zanimivi družbi, ki bi jo radi bolje spoznali še pred koncem sezone. Mimogrede, naslednja je že napovedana za prihodnje leto.

Priporočila za branje in gledanje

Avtorja serije Shaw in Thomason sta nedavno v intervjuju za Hollywood Reporter razkrila štiri Kingova dela, ki so nanju najbolj vplivala pri ustvarjanju serije. Prvi je po pričakovanju Different Seasons, zbirka kratkih zgodb, ki je navdihnila kar 3 filmske uspešnice: Ostani z menoj, Kaznilnica odrešitve in Vzoren učenec. Tudi po preostalih treh romanih so bili posneti hiti, in sicer Zelena milja, Cona smrti in Trgovina groze. Pri tem je najbrž najbolj zanimivo, da nobena od teh zgodb ni prav zares grozljivka, kot so denimo Izžarevanje, Carrie ali Tisto, temveč gre za drame o ljudeh, ki se znajdejo v nemogočih situacijah. Nekateri so po krivem obsojeni, drugi se soočijo z nadnaravnimi silami, tretji s samim hudičem, pri vseh pa nas bolj zanima njihova osebna zgodba kot fantastično okolje v katerem so se znašli.

Serija Castle Rock je na voljo v spletnih videotekah HBO On Demand in HBO GO z novimi epizodami vsak četrtek, od 26. avgusta pa bo na sporedu kanala HBO 3.

Videoteki HBO On Demand in HBO GO sta na televiziji Telekoma Slovenije na programskih mestih 203 in 240, dostopni pa sta vsem naročnikom programske opcije HBO s širokopasovnim dostopom do interneta. HBO GO je naročnikom na voljo tudi prek spletnega brskalnika na računalniku, aplikacije na pametnih telefonih in na nekaterih pametnih televizorjih.

V slovenščino je prevedenih več kot 20 knjig Stephena Kinga, med drugim Mačje pokopališče, Hujšaj! in Gospod Mercedes.

Besedilo je bilo objavljeno avgusta na Tehniku.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *