FilmKinoPetkova grozljivka

Video ocena: Tisto (IT)

Video ocena: Tisto (IT)

Tisto se je na platna priplazilo naravnost iz strani grozljive uspešnice Stephena Kinga. Morilski klovn Pennywise je utelešenje prastarega zla, ki terorizira mestece Derry in vsakih 27 let ugrablja otroke in mladostnike. Na sled mu pride skupina osnovnošolcev, družbenih izobčencev, ki so znani kot zgube, luzerji. Odločijo se stopiti skupaj, upreti klovnu in tudi širši družbi, ki jih zatira, na čelu s starši in šolskim nasilnežem. Režiser Andres Muschetti je posnel mojstrsko srhljivko, polno strašljivih elementov in pristnega vzdušja, ki pa je v osrčju pristen mladinski film o odraščanju in pustolovščinah. Nekako podobno torej kot lanska Netflixova serija Čudne zadeve (Strange Things), ki se vrača z novo sezono že čez dober mesec.

Priredbo romana je več let snoval Cary Joji Fukunaga, režiser prve sezone Pravega detektiva (True Detective) in gotske romance Jane Eyre. Še pred njim sta bila kandidata brata Duffer, vendar so ju zavrnili, ker nista bila dovolj uveljavljena. Dufferja sta nato pristala na Netflixu in ustvarila prej omenjeno serijo Stranger Things, Fukunaga pa jima je sledil in ravno zaključuje snemanje komične serije Maniac, kjer bosta v glavnih vlogah Emma Stone in Jonah Hill.

Po prvem vikendu je Tisto najuspešnejša grozljivka vseh časov in eden najuspešnejših filmov leta 2017. Prejšnjega strašljivega rekorderja je prehitel za kar 100 odstotkov in s tem postavil grozljivke na nov teren. Čeprav je to presenetilo producente in vse vpletene, pa ni prav zares šokantno, saj je dober mesec nazaj serija filmov Priklicano zlo (The Conjuring) presegla milijardo ameriških dolarjev po prihodkih od prodanih kino vstopnic.

Tisto bo kmalu dobilo nadaljevanje, saj film sledi zgolj zgodbi prve polovice knjige. V drugem delu se bodo že odrasli luzerji 27 let kasneje ponovno spopadli s Pennywisom, ko se bo ta vrnil.

Režija: Andy Muschietti. Igrajo: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Finn WolfhardSophia LillisChosen JacobsJack Dylan Grazer.

Ocena filma Tisto (IT)

Ocena Ni za plašne! pomeni, da gre za film, ki vam bo dodobra nagnal strah v kosti.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *