Filmske nagrade 2018NetflixPetkova grozljivkaSerijaVideoteke

Priporočilo za verižno gledanje: Čudne stvari* (Stranger Things), 1. sezona

Plakat serije Čudne stvari Stranger Things

Priporočilo za verižno gledanje: Čudne stvari* (Stranger Things), 1. sezona

Čudne stvari oz. Stranger Things je najbrž najbolj nepričakovano uspešna serija leta 2016, ki je Netflix sprva niti ni skušal promovirati, nato pa je zaradi njenega vpliva na splošno popkulturo moral ustanoviti oddelek za trženje izdelkov. A to je rezultat uspeha, razlogi zanj so bolj očitni: napeta zgodba, zanimivi junaki, epski zlobec in dobra mera nostalgije.

Napeta zgodba ali kam je izginil Will?

Majhno mesto z veliko, nekoliko skrivnostno raziskovalno ustanovo Ministrstva za energijo na robu. Nekaj se zalomi. Medtem je skupina osnovnošolskih fantov zatopljena v igro Dungens & Dragons. Na poti domov en od njih, Will, izgine. Mati samohranilka in njegov nekoliko nesocialen srednješolski brat sta obupana. Šef policije se trudi, a sledi ga ne pripeljejo do ničesar uporabnega. Medtem njegovi prijatelji odkrijejo dekle po imenu Eleven, torej 11, njihovo vrstnico, ki je pobegnila iz raziskovalne ustanove in jo skrijejo. Kmalu začnejo odkrivati povezave med nenavadnimi dogodki in iskati načine za rešitev prijatelja Willa.

Glavni junaki serije čudne stvari stranger things
Foto: Netflix

Zanimivi junaki ali kdaj se vrne Barb?

V ospredju serije je skupina dečkov in njihova nova prijateljica Eleven, a serija razvije tudi celo vrsto odraslih likov in srednješolcev. V prvi vrsti sta tukaj Willov brat Johnathan in mati Joyce. Slednja je razrvana zmeda, ki v paniki verižno kadi cigarete in se skuša prepričati, da so čudne stvari, ki jih je videla, tudi resnične. Igra jo Winona Ryder v eni najboljših vrnitev v igralsko formo zadnjih let. Jonathanova zgodba vključuje tudi nastavke za romanco z Nancy, sestro Willovega najboljšega prijatelja Mika, ki pa je  zaljubljen v Eleven. Potem so tukaj še žmotn šerif, kapitalistično zaslepljen vodja raziskovalne ustanove in Nancyjin šminkerski fant Steve, ki začne serijo kot posesivni nasilnež, a ima enega večjih in bolj prepričljivih razvojnih lokov. In potem je tukaj še Barb, Nancyjina najboljša prijateljica.  Barb izgine v enem prvih delov in je pomemben del serije, a še bolj je zanimivo, kako priljubljena je postala v tem kratkem času in kakšne vse bizarne teorije so oboževalci serije pletli, da bi jo lahko nekako vrnili.

Epski zlobec

Ko fante spoznamo, igrajo D&D in zadnja pošast s katero se skušajo soočiti preden prekinejo igro, je Demogorgon, mitološko bitje, demon oziroma princ podzemlja. Ko se zavedo obstoja meddimenzonalne morilske pošasti, ki pleni njihovo mesto, ga poimenujejo Demagorgon in razvijejo teorijo o tem, kako ga premagati in rešiti svojega prijatelja. Demagorgon biva v nekakšnem vzporednem svetu, svetu teme, ki na določenih krajih prehaja v našega. Tako tudi pošast hodi na lov za ljudmi in tako je prispela tudi Eleven. V seriji večkrat dobimo vpogled v ta svet in podobe so spektakularno grozljive, tako kot tudi sam demon. Čeprav serija črpa navdih iz filmov osemdesetih, je ta po vplivih še najbolj podoben kreaturam iz filmov Guillerma del Tora. Ampak, ko smo že pri osemdesetih …

Winona Ryder v seriji čudne stvari stranger things
Foto: Netflix

Nostalgija za osemdesetimi

Serija je postavljena v osemdeseta v majhen kraj v ZDA, ravno tako kot večina filmov tistega obdobja. Tako že čas in kraj dogajanja, seveda na plečih popolne zasnove scenografije in glasbe, vzpostavita vzporednice s Tisto, Ostani z menoj (Stand By Me), Vrnitev v prihodnost (Back to the Future) in seveda Gooniji (The Goonies), bolj implicitne poklone pa najdemo tudi grozljivkam, kot so Nočna mora v ulici brestov (Nightmare on Elm Street), Stvor (The Thing) in Carrie. V ta sklop sodi tudi izbira Winone Ryder, sanjskega dekleta generacije X, za eno od glavnih vlog, saj si je ustvarila ime v prav tem žanru z vlogami v filmih, kot so Beetlejuice, Heathers, Edward Škarjeroki (Edward Scissorhands) in Drakula. Avtorja serije, brata Matt in Ross Duffer, sta odraščala v osemdesetih in se prenažirala s temi vsebinami, zdaj pa sta jih destilirala v izvirno zgodbo, ki pritegne sama po sebi, hkrati pa vzbudi nostalgična čustva v vsakomur, ki so ga ti filmi vzgajali v cinefila. Seveda sta Dufferja to dobro vedela že pred začetkom produkcije serije, ko sta poskušala posneti svoj sanjski projekt: priredbo romana Stephena Kinga Tisto. Studio se je odločil, da nimata dovolj izkušenj, zato sta del razvojnih idej uporabila v zasnovi za serijo, ki je postala Stranger Things. Netflix jima je sicer dovolj zaupal, da sta serijo lahko posnela, a se ni trudil s promocijo. A kmalu se je izkazalo, da je sploh ne potrebuje, saj so jo navdušeni oboževalci naredili v enega največjih uspešnic naročniške videoteke.

čudne stvari stranger things naslovka-alt
Foto: Netflix

Posledice uspeha in druga sezona

Uspeh serije Stranger Things je privedel do revolucije v poslovnem načrtu Netflixa. Vse od začetka so bile naročnine njihov osrednji in bolj ali manj edini vir prihodkov; nekaj so še dobili od prodaje vsebin mednarodnim partnerjem, a ta vir je usahnil z globalno širitvijo pred dvema letoma. Stranger Things je tako navdušil gledalce, da so želeli imeti oblačila in igrače, povezane s serijo, njihova prodaja pa je bila dovolj visoka, da je Netflix odprl nov oddelek podjetja prav za to. Seveda pa so nemudoma odobrili tudi drugo sezono z nekoliko višjim proračunom. Zgodba se nadaljuje nekaj časa po prvi sezoni, dogajanje pa je postavljeno v čas pred nočjo čarovnic (ko bo nova sezona tudi prišla na Netflix), kar seveda omogoči še več referenc na kultne filme in pošasti skozi kostume. Vse kaže, da so bili dogodki prve sezone zgolj priprava na pravo nočno moro, ki prihaja nad mestece Hawkins, poleg razloga za Willove prebavne motnje iz konca sezone pa bomo tudi ponovno srečali Eleven. A dovolj opisov, raje si oglejte napovednik spodaj.

Prva sezona serije Čudne stvari* (Stranger Things) je na voljo na Netflixu. Druga sezona prihaja v videoteko 27. oktobra 2017.

* Netflix še ni na voljo v slovenščini, zato so prevodi naslova serije in epizod zgolj (zelo verjetna) ugibanja. Ko bo Netflix uradno poslovenil serijo, bomo po potrebi prilagodili naslove.

Napovednik 2. sezone serije Čudne stvari (Stranger Things)

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *