Akcija do koncaFilmKinoO.B.O.D.

Črna vdova: Šele po smrti je napočil njen čas

Črna vdova: Šele po smrti je napočil njen čas

V kino je prišel film Črna vdova, najverjetneje najbolj zaželen Marvelov samostojni film odkar smo prvič spoznali to junakinjo v podobi Scarlett Johansson v Iron Man 2. V novem filmu, vohunski eskapadi, se vrača h koreninam in predstavlja svojo »družino«.

Če ste pozorno spremljali Marvelove filme, se morda zdi presenetljivo, da smo dobili film o Črni vdovi, ko pa je ta junaško umrla v filmu Maščevalci: Zaključek iz leta 2019. To je pravzaprav bil namen, saj je takrat že napovedani film o Črni vdovi pomenil toliko večje presenečenje za razplet Maščevalcev. Črna vdova oziroma Natasha Romanoff se sicer ne bo vrnila v prihodnje Marvelove filme, saj se dogajanje aktualnega filma odvija v preteklosti, pred spopadom Maščevalcev s Thanosom. A podrobnosti kompleksne kontinuitete Marvelovega filmskega vesolja pravzaprav niso pomembne pri aktualnem filmu, vohunskem trilerju z dobro mero humorja, osupljive akcije in samostojno zgodbo, (končno) osredotočeno na junakinje.

Zastarela garda

Ko je filmski studio Marvel začel svoj uspešni pohod, ga je nadziral 70-letni vodja krovne korporacije Ike Perlmutter, ki je bil prepričan, da superjunaki zanimajo zgolj fante in da so ženske v teh zgodbah le za okras. Tako ni le preprečil snemanja filma o Črni vdovi, ko se je za to pojavil prvi interes, temveč je celo omejeval število njenih igrač, ki so se prodajale v kompletih Maščevalcev. Po Disneyjevemu prevzemu Marvela so novi lastniki okrnili njegov vpliv na filme (še zmeraj je zadolžen za TV, risanke in stripe) in studio je šele takrat začel razvijati filme z junakinjami. Ker so želeli uvesti nove like, smo najprej dobili Stotnico Marvel, zdaj pa je le napočil čas tudi za Črno vdovo.

Scarlett Johansson je bila zmeraj velika zagovornica svojega lika in je prepričevala vodstvo Marvela, da bi naredili solo film, ob tem pa si je hkrati nabirala akcijske izkušnje še v filmih onkraj stripov, med drugim v ZF tehno trilerjih Lucy in Duh v školjki (Ghost in the Shell). S tem je pridobila tudi precej vpliva in je tako imela ključno vlogo pri izbiri režiserke Cate Shortland za svoj film. Ta je slovenskim gledalcem precej dobro znana, saj je na festivalu Liffe slavila že dvakrat: najprej je s prvencem Popolni preobrat (Somersault) prejela glavno nagrado vodomec, nato pa osem let kasneje s filmom Lore še nagrado občinstva. Oba filma se osredotočata na odraščanje in bi se težko bolj razlikovala od akcijskega spektakla, a pri Marvelu so s podobnim uspehom tvegali tudi pri drugih režiserjih in zmeraj dobili uspešnice. Hkrati je Johansson s to izbiro dobila partnerico, ki vidi Natasho na podoben način. V intervjujih se je večkrat pritoževala čez pretirano seksualizacijo junakinj v akcijskih filmih, med drugim tudi v Iron Man 2.

Novi obrazi

Ni pa Natasha Romanoff edina junakinja tega filma, saj združi moči z drugimi vohuni iz svoje preteklosti, ki so se nekoč že pretvarjali, da so družina. Tako bomo spoznali še Yeleno Belovo v podobi Florence Pugh in Melino Vostokoff, ki jo igra oskarjevka Rachel Weisz. Usoda teh junakinj zaenkrat še ni znana, a že od napovedi sodelovanja Florence Pugh se pojavljajo ugibanja, ali bo morda ona prevzela vlogo Črne vdove v prihodnjih filmih. Te govorice so se okrepile z napovedjo, da se bo konec leta pojavila tudi v seriji Hawkeye, ki se osredotoča na najboljšega prijatelja Natashe Romanoff med Maščevalci, serija pa naj bi predstavljala predajo lokostrelske štafete njegovi naslednici v podobi Hailee Stenfield.

Morda so po enajstih letih čakanja na film o Črni vdovi pričakovanja nekoliko visoka, a vse kaže, da je umirjen premišljen pristop prinesel zanimivo vohunsko pustolovščino in ker gre za Marvelov film, seveda ne pozabite ostati do konca napisov, saj se pojavi še kratka scena.

Napovednik filma Črna vdova (Black Widow)

Prvič objavljeno v Vikendu, prilogi Dela in Slovenskih novic

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *