FilmSerija

5 Najboljših filmov po romanih Johna le Carréja

Scena iz serije Mala bobnarka (The Little Drummer Girl) po romanu Johna le Careeja

5 Najboljših filmov po romanih Johna le Carréja

Britanski pisatelj John le Carré je eden od dveh avtorjev, ki sta v kulturno zavest ustoličila podobo vohuna. Drugi je seveda Ian Flemming, ki je z Jamesom Bondom ustvaril stereotip gentlemanskega ženskarja, in čeprav je ta zabaven, je jasno, da so bolj pristni le Carréjevi agenti. Kot na primer njegov pogosti junak George Smiley, ki počasi in temeljito preučuje situacijo ter zbira dokaze, da si lahko sestavi celotno sliko o tem, ali naj bo bolj sumničav do nasprotnika ali do svojih nadrejenih. 

Podobno kot Flemming je tudi le Carré pred pisateljsko kariero delal za obveščevalno službo, pri čemer je ustvaril svojo podobo literata, kot da bi ustvarjal vohunsko krinko. Tudi ko je zapustil MI6, ni smel razlagati o podrobnostih svojega dela ali življenja in je kasneje celo priznal, da je pri kreaciji persone le Cerréja dodal toliko podrobnosti za javnost, da se niti sam ne spomni več, katere med njimi so resnične. Številni izmed njegovih 24 romanov (kar nekaj jih je tudi prevedenih v slovenščino) so služili kot inspiracija za filme in televizijske serije, ki še danes veljajo za mojstrovine. Tukaj je seznam najboljših.

5. Vohun, ki je prišel s hladnega, 1965

Režija: Martin Ritt. Igrajo: Richard Burton, Claire Bloom.

Tretji le Carréjev roman je dobil ekranizacijo že dve leti po objavi in to celo v precej prestižni produkciji, ki je Richardu Burtonu prinesla nominacijo za oskarja. Glavni junak je britanski vohun, ki ga napotijo v Vzhodno Nemčijo, da se infiltrira kot dvojni vohun, nakar po mnogih preobratih prične dvomiti glede pomena lastne dobrobiti v vsej nalogi. Že nekaj časa je v pripravi nova televizijska priredba, kjer bi vohuna igral Aidan Gillen, ki je v Igri prestolov navduševal kot Mezinček.

4. Nočni receptor, 2016

Režija: Susanne Bier. Igrajo: Tom Hiddleston, Hugh Laurie, Elizabeth Debicki, Olivia Colman.

Nočni receptor sodi v kasnejše obdobje le Carréjevega ustvarjanja, kjer je moralno siv zgolj protagonist (pa še to ne pretirano), medtem ko je antagonist povsem črn in določljiv. V tej mini seriji slednjega, brutalnega preprodajalca z orožjem, odlično upodobi Hugh Laurie, navduši pa tudi Tom Hiddleston (Loki) kot vohun pod prisilo.

3. Mala bobnarka, 2018

Režija: Chan-wook Park. Igrajo: Florence Pugh, Alexander Skarsgård, Charles Dance, Michael Shannon.

Naslovna bobnarka je podpovprečna angleška igralka, ki jo rekrutira izraelski Mossad, da se infiltrira v palestinsko teroristično organizacijo pod krinko dekleta nedavno umrlega terorista. Režiser Park, ki je zaslovel s kontroverznim in nasilnim trilerjem Stari, poskrbi za dovršeno podobo serije, čeprav lastno estetiko precej omeji specifikam bližnjevzhodne lokacije. Zasedba je izvrstna, Florence Pugh (Solsticij, Črna vdova) pa potrdi sloves vzpenjajoče zvezde.

2. Kotlar, krojač, vojak, vohun, 2011

Režija: Tomas Alfredson. Igrajo: Gary Oldman, Benedict Cumberbatch, Colin Firth, Tom Hardy.

Če se je Park držal nazaj, pa je švedski mojster Alfredson prežel ta triler s skandinavsko temačnostjo in melanholijo. Glavni junak George Smiley je na poti v pokoj, ko mora v agenciji odkriti ruskega krta. Mimogrede, izraz »krt« za podtaknjenega tujega agenta si je izmislil prav le Carré in obveščevalci so ga hitro vzeli za svojega. Film je sicer fenomenalen in večplasten, nič slabša pa ni klasična BBC-jeva serija iz 1979, v kateri je Smileyja upodobil Alec Guiness.

1. Zvesti vrtnar, 2005

Režija: Fernando Meirelles. Igrajo: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Bill Nighy.

Eno redkih le Carréjevih del, kjer je v ospredju močan ženski lik in eno najboljših iz njegove kasnejše kariere, saj uspe prikazati kompleksnost sodobne obveščevalno-politične situacije. Glavni junak je britanski diplomat v Keniji, ki prične preiskovati sumljive okoliščine umora svoje žene. Film režiserja Božjega mesta je v prvi vrsti ljubezenska zgodba, a z močnim, neusmiljenim političnim sporočilom. Rachel Weisz je za svojo vlogo zasluženo prejela oskarja.

Bonus: Ruska hiša, 1990

Režija: Fred Schepisi. Igrajo: Sean Connery, Michelle Pfeiffer, Roy Schneider.

Ruska hiša je dober, čeprav nekoliko predvidljiv triler, ki navduši predvsem zaradi Seana Conneryja, ko se izvrstno prelevil iz Bonda v »lecarréjevskega« posameznika, ki se zaplete v vohunsko igro, v kateri nihče ne ve, kdo vleče poteze iz ozadja.

Članek je bil prvič objavljen v Vikendu, prilogi Dela in Slovenskih novic.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *