Filmske nagrade 2018NetflixSerijaVideoteke

Priporočilo za verižno gledanje: Krona (The Crown)

Serija The Crown.

Priporočilo za verižno gledanje: Krona (The Crown)

Pred prihodom nove sezone serije Krona (The Crown) na Netflix smo si ogledali zakaj to ni zgolj še ena serija o britanski kraljevi družini in kaj lahko pričakujemo od novih epizod, ki bodo na voljo 8. decembra.

Kraljica, sestra, žena

Prva sezona Netflixove TV serije Krona nas je popeljala v čas od poroke kraljice Elizabete II in njenega prevzema prestola, do leta 1955, ko se je od vloge premiera poslovil dolgoletni britanski državnik Winston Churchill. Družinske odnose je dodatno skrhal ljubezenski odnos kraljičine sestre princese Margarete s polkovnikom Petrom Townsedom, ki je bil ločenec in zato neprimeren partner, teža krone pa je posegla tudi v njen odnos z možem. Princ Filip se je težko sprijaznil s svojo vlogo, z dolžnostmi in Elizabetino odgovornostjo do krone in vsa ta trenja mu ob koncu prve sezone prinesejo večmesečno potovanje in otvoritev olimpijskih iger v Avstraliji.

Claire Foy kot kraljica Elizabeta II in Matt Smith kot princ Filip.

 

Drame, skratka ni manjkalo, a serija nikoli ni zapadla v žajfnico, ker jo je trdno vodil avtor, dvakratni nominiranec za oskarja Peter Morgan, ki je kraljevo družino že postavil na veliko platno v filmu Kraljica. Svoje doprinesejo tudi odlični igralci v glavnih vlogah, med drugim Claire Foy kot Elizabeta II, nekdanji Doktor Who Matt Smith kot njen mož princ Filip, Jared Harris kot njen oče kralj Jurij VI., Vanessa Kirby kot njena sestra Margaret in John Lithgow kot Churchill.

Nova kraljica, Dexter in Downton Abbey

A kolesje zgodovine se obrača in tako v drugi sezoni žal ne bomo več videli odličnega Johna Lithgowa, kraljico in princa pa bosta zadnjič odigrala Foy in Smith, saj ju bodo v tretji sezoni zamenjali starejši kolegi; zaenkrat je že znano, da bo Elizabeto II igrala Olivia Coleman, ki se je verjetno spomnite iz Nočnega receptorja, Broadchurcha in Umora na Orient Expressu, ni pa še znano, kdo bo prevzel vlogo Filipa. Zagotovo pa se bo v tretji sezoni pojavila Camilla Parker Bowles, kar je najbrž vloga za katero se britanske igralke že borijo.

Serija the Crown.
John Lithgow kot Churchill.

Vseeno tudi v drugi sezoni ne bo manjkalo prepoznavnih obrazov, med drugim se bo seriji v vlogi Johna F. Kennedyja pridružil Michael C. Hall, najbolj znan kot Dexter iz istoimenske serije, fotografa Anthonyja Armstrong-Jonesa, v katerega se zaljubi princesa Margareta, pa bo odigral Matthew Goode, ki smo ga med drugim videli v seriji Downton Abbey in filmu Varuhi. Vrača pa se tudi kraljičin stric Edward, ki se je odrekel prestolu zaradi ljubezni do Američanke Wallis Simpson. Igra ga Alex Jennings, ki je v filmu Kraljica bil princ Charles, medtem ko ga v seriji o britanski kraljici Viktoriji na HBO lahko spremljamo v vlogi kralja Leopolda.

Sueška in družinska kriza

A preden se Claire Foy in Matt Smith poslovita, nas bosta popeljala v turbulentni svet med letoma 1956 in 1963. Na koncu prve sezone so se začele težave v Egiptu, ki se bodo le poglobile. Deset novih enournih epizod nam bo razkrilo dogajanje v svetu, monarhiji in v družini v času korenitih sprememb, ko se ni tresel le imperij, ampak tudi družinski temelji.

V prvih letih vladanja smo bili večino časa priče razdvojenosti kraljice med zasebnim življenjem in dolžnostmi monarha, ter težkim prilagajanjem princa Filipa na to, da je v odnosu z ženo pogosto z njima še kraljica. Njegovo potovanje krizo le še poglobi in v drugi sezoni naj bi bil v središču njun odnos, prav tako pa tudi kraljičina razpetost. Princesa Margareta pa nas bo skupaj s svojim izbrancem najbrž popeljala iz zakulisnega dogajanja v London šestdesetih.

*Netflix še ni na voljo v slovenščini, zato so prevodi naslova serije in epizod zgolj (zelo verjetna) ugibanja. Ko bo Netflix uradno poslovenil serijo, bomo po potrebi prilagodili naslove.

Avtor: Peter MorganIgrajoClaire Foy, Matt Smith, Victoria Hamilton, Vanessa Kirby. Režija: Benjamin Caron, Stephen Daldry, Philip Martin, Julian Jarrold, Philippa Lowthorpe.

Napovednik 2. sezone serije Krona (The Crown)

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *