DKinoFilmKinoVideoteke

Video ocena: Dekle v pajkovi mreži (The Girl in the Spider’s Web)

Video ocena: Dekle v pajkovi mreži (The Girl in the Spider’s Web)

Moški, ki sovražijo ženske oziroma Dekle z zmajskim tatujem je prelomni roman, ki je skandinavske noir trilerje populariziral po vsem svetu. Zgodba spremlja novinarja Mikaela Blomkvista in mlado hekerko Lisbeth Salander, ki preiskujeta več desetletij staro izginotje dekleta, ob tem pa naletita na serijo nepojasnjenih umorov. Knjiga je morda šund, ampak je napeta in polna šokov ter nepričakovanih preobratov in z močnim protifašističnim sporočilom. Sledili sta solidni nadaljevanji, ki sta prav tako postali uspešnici.

V švedski filmski priredbi Dekleta z zmajskim tatujem je Noomi Rapace v vlogi Lisbeth Salander uspel mednarodni preboj, ameriška različica v režiji Davida Fincherja pa je bila kljub temačnim temam velik hit. Morda ne dovolj velik, da bi si prislužila nadaljevanje z zvezdniško zasedbo, a vseeno dovolj, da so letos posneli nov film.

Ta temelji na četrti knjigi trilogije, ki pa je delo drugega avtorja, saj je Stieg Larsson umrl kmalu pred objavo svoje trilogije. Roman Dekle v pajkovi mreži je prejel dokaj pozitivne kritike in nadaljuje zgodbo Lisbeth Salander, ki se znajde sredi spora med obveščevalnimi službami in rusko mafijo, ki pa jo, mimogrede, vodi njena pogrešana sestra.

Filmska priredba v režiji Feda Alvareza in s Claire Foy v glavni vlogi obdrži ključne elemente knjige, vendar se žanrsko premakne od temačnih trilerjev v smeri akcionerjev. Lisbeth Salander je že v prvi sceni skorajda Batman in skozi zgodbo film le še nadgrajuje te akcijske elemente. Žal sprememba tona filma ni posebej združljiva z izbiro režiserja, saj se je Alvarez doslej izkazal prav v temačnih trilerjih in mu akcijske scene ne ležijo, ob tem pa se izgubi tudi prepričljivost za lase privlečenega zapleta.

Tako je Dekle v pajkovi mreži zgolj povprečen triler, ki lahko popestri petkov večer pred televizorjem, glede na žanrske presežke literarnih predlog in filmov pa je precejšnje razočaranje.

Video sledi kmalu.

Režija: Fede Alvarez. Igrajo: Claire FoySylvia HoeksLakeith StanfieldStephen MerchantSverrir GudnasonAndreja Pejic.

Film Dekle v pajkovi mreži je v kinu, trilogija filmov Millennium, posneta po prvih treh romanih (Moški, ki sovražijo ženske/Dekle z zmajskim tatujem, Dekle, ki se je igrala z ognjem in Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo) pa v videoteki DKino. V knjigarnah in knjižnicah je na voljo vseh pet knjig, poleg teh štirih še lanska uspešnica Dekle, ki je iskalo pravico.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *