FilmKino

Video ocena: Prvi človek (First Man)

Video ocena: Prvi človek (First Man)

Zgodba astronavta Neila Armstronga, prvega človeka, ki je stopil na Luno, je zmeraj bila osredotočena na tisti majhen korak za človeka in velik skok za človeštvo. Armstrong pa je kljub vsemu uspel obdržati svojo zasebnost.

Film Damiena Chazella temelji na uradni biografiji, nad filmom so navdušeni tudi Armstrongovi otroci, ki so sodelovali pri pripravi. To pa ne pomeni, da je rezultat suhoparno nizanje dejstev, prej nasprotno. Zgodba namreč ponudi tenkočutni vpogled v njegovo družinsko življenje, travme in strahove, kakor tudi predanost in zavezanost k delu, ki je pripomogla pri osvajanju vesolja.

Ryan Gosling v sceni iz filma Prvi človek First Man

Damien Chazelle se torej še enkrat poda nekam v drobovje vsega, kar je potrebno za dosego cilja, a vsakič je bolj epski. Od bobnarja v Ritmu norosti, prek umetnikov, ki se odrečeta ljubezni v Deželi La La, nas je pripeljal do enega najbolj znamenitih dogodkov v zgodovini človeštva.

Prvi človek je čudovito posnet, s pogosto rabo nemirne kamere iz roke, ki gledalca postavi v astronavtsko urjenje, v naporne poskuse in seveda tudi v samo vesoljsko kapsulo. Gledalci smo z menjavanjem tišine in glasnih zvokov iz okolja povsem na trnih med vsakim pomembnim dogodkom, pa čeprav končni rezultat seveda poznamo.

Prav ta osebni pristop k pogledu na protagonista pa zagotovi tudi visoko stopnjo pristnosti in intimnosti pri prikazu Armstronga kot človeka. Ryan Gosling je s svojo umirjeno intenzivnostjo idealen za glavno vlogo. To mu jo je režiser namenil še preden sta skupaj posnela Deželo La La. A ga zasenči Claire Foy v vlogi njegove žene Janet Armstrong, ki iz na prvi pogled enoplastnega lika ustvari zapomljivo vlogo.

RežijaDamien ChazelleIgrajoRyan GoslingClaire FoyJason ClarkePablo SchreiberKyle ChandlerCorey StollPatrick Fugit.

Ocena TAKOJ V KINO pomeni, da gre za film, ki ga priporočava in ga je fajn videti v kinu.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *