FilmKino

Zdrahe okrog Prvega človeka oz. ZDA vs. Kanada

ryan gosling v filmu prvi človek first man

Zdrahe okrog Prvega človeka oz. ZDA vs. Kanada

Nedavno je 75. beneški filmski festival otvoril željno pričakovani film Prvi človek (First Man), biografska zgodba o Neilu Armstrongu, prvem človeku na Luni. Film je režiral Damien Chazelle, glavno vlogo pa je zaupal Ryanu Goslingu, zvezdniku svojega prejšnje uspešnice Dežela La La. Napovednik dokazuje, da Chazelle ponovno cilja na nominacijo za oskarje, najbrž v prav vseh kategorijah. A za kaj takega je očitno nujna tudi kontroverznost. In že po prvih projekcijah je ne manjka.

Večina kritikov je film zelo dobro ocenila in v času pisanja Prvi človek drži oceno 86% na Rotten Tomatoes in 80% na Metacriticu. Večina ocen potrjuje osupljivo vizualno in zvočno podobo ter odlično igro, kot že obljublja napovednik, vendar pa nekaterih film vseeno ni prepričal zaradi resnobnosti in hladnosti v spoštovanju do velikega astronavta. A to ni omembe vredno, prave težave filma so politične.

Amerika proti Kanadi

Številnim ameriškim desničarskim populistom, ki filma sicer še niso mogli videti, je “padlo v oči”, da film ne vključuje trenutka, ko Armstrong in Buzz Aldrin zapičita ameriško zastavo v površje Lune. To so razumeli skorajda kot napad na suverenost ZDA, češ da so misijo na Luno plačali ameriški davkoplačevalci in da hollywoodski filmarji ne spoštujejo zastave, ker se je bojijo.

Damien Chazelle je hitro hitel razlagati, kako ta film nikakor ni političen in da se je zavestno odločil upodobiti v filmu trenutke iz življenja Neila Armstronga, ki jih ljudje ne poznajo, da ga lahko predstavi kot resničnega človeka brez pompoznosti slovitih kadrov in fraz. 

To seveda nikogar na skrajni desnici ni zanimalo, saj so se že spotikali ob dejstvo, da je Chazelle sicer rojen v ZDA, a sta bila njegova starša oba imigranta (iz Francije oziroma Kanade), pa tudi številne glavne vloge so pristale pri tujcih – Kanadčanoma Ryanu Goslingu in Pablu Schreiberju, Avstralcu Jasonu Clarku , Ircu Ciaránu Hindsu in Angležinji Claire Foy

Filmu so med tem stopili v bran Armstrongovi potomci z bizarnim tvitom pa se je v debato morda vključil celo Buzz Aldrin. Kakor koli, napovednik obljublja krasno filmsko doživetje, ki bo na sporedu že čez mesec dni, 11. oktobra 2018.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *