FilmHBO GoKinoSnema seVideoteke

Desant nad Fox News

Desant nad Fox News

Med resne kandidate za filmske nagrade se je ravnokar uvrstil film Bombshell, prikaz razkritja afere spolnih zlorab Rogerja Ailesa, ustanovitelja in nekdanjega šefa televizijske mreže Fox News. Film se ponaša z izjemno zasedbo: Margot Robbie, Charlize Theron in Nicole Kidman igrajo novinarke, ki so Ailesa zrušile s piedestala, medtem ko mogotca upodobi John Lithgow.

Napovednik sicer ne razkrije zgodbe (zgolj izpiše ključne izpostavke), vendar pa s to minuto prikaza glavnih junakinj nakaže izjemno igro in subtilne preplete med njimi. In ob tej zasedbi kaže, da bomo imeli kaj za videti.

Film Bombshell pa ni osamljeni prikaz ekscesov Rogerja Ailesa. Na HBO je poleti prišla tudi mini serija Najglasnejši glas, v kateri botra desničarskih medijev upodobi enkratni Russell Crowe v ogromno maske in oblog. Ključno žvižgaško novinarko in nekdanjo Miss Amerike Gretchen Carlson, ki je Ailesa prva tožila zaradi spolnega nadlegovanja, v seriji igra Naomi Watts. V filmu Bombshell jo upodobi njena najboljša prijateljica Nicole Kidman, pri čemer pa to ni prvič, da je njuna izbira vlog tako usklajena. Leta 2013 sta denimo obe igrali v biografijah princes: medtem ko je Naomi Watts skušala navdušiti kot pokojna britanska princesa Diana, je Nicole Kidman upodobila Grace Monaško.

Film je režiral Jay Roach, ki je sicer začel kariero s komedijami kot so Austin Powers, a je zadnja leta povsem osredotočen na zgodbe, ki upodabljajo ključne politično-zgodovinske trenutke, večinoma za HBO. Tukaj je izbor njegovih političnih uspešnic, ki jih najdete na HBO GO.

Preštevanje

Piše se leto 2000 in v ZDA imajo volitve. Največ glasov je zbral podpredsednik Al Gore, a teksaški guverner in sin nekdanjega predsednika George W. Bush je morda zmagal na Floridi, ki bi mu prinesla več elektorskih glasov. Film prikazuje napeto dramo na robu ustavne krize in prebrisane odvetnike ter politike, ki so znali krizo izkoristiti za svoje namene. V glavnih vlogah Kevin Spacey, Laura Dern in John Hurt.

Sprememba igre

Piše se leto 2008 in v ZDA imajo volitve. Georga W. Busha skuša nadomestiti strankarski kolega John McCain, a mlad senator Barack Obama je s svojo karizmo pritegnil množice. McCain tako posluša svetovalce in za podpredsedniško kandidatko izbere »ljudsko« guvernerko Aljaske Sarah Palin, ki kmalu postane šala celega sveta. V glavnih vlogah Julianne Moore, Ed Harris in Woody Harrelson.

Do konca

Piše se leto 1964 in v ZDA nimajo volitev, temveč je oblast ravno prevzel podpredsednik Lyndon B. Johnson, saj je predsednik John F. Kennedy umrl v atentatu. Zgodba se osredotoča na Johnsonov osrednji projekt, sprejem zakona o državljanskih pravicah, ki je znatno ublažil rasne razlike v ZDA. V glavnih vlogah Bryan Cranston, Anthony Mackie, Melissa Leo in Frank Langella.

Prvič objavljeno na blogu Tehnik.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *