DKinoFilmHBO GoKinoPetkova grozljivkaVideoteke

Ko zaledeni kri v žilah: Priklicano zlo in Annabelle

Ko zaledeni kri v žilah: Priklicano zlo in Annabelle

Če smo prestrašeni, rečemo, da nam zaledeni kri v žilah. Zakaj torej ne bi poskusili ogleda grozljivk kot boja proti poletni vročini? Vsi filmi iz serije Priklicano zlo so idealni za to. Najnovejši je v kinu, večino pa jih najdemo v videotekah.

Priklicano zlo je ena najuspešnejših filmskih serij vseh časov, saj so filmi globalno zaslužili prek 1,6 milijarde dolarjev, kar je več kot vsi filmi iz serije Žaga in Noč čarovnic skupaj. Eden od adutov je zagotovo, da vsak film Priklicanega zla povsem deluje kot zgodba zase, tako da ni potrebe po ogledu vseh prejšnjih, da bi lahko sledili zgodbi. No, vsaj v teoriji, dejansko pa večina gledalcev po ogledu katerega od njih hoče videti še ostale. Ker so tako prepričljivo srhljivi. A gremo lepo po vrsti.

Priklicano zlo (The Conjuring)

Prvi film je vzel za osnovo resnična »lovca na duhove«, zakonca Lorraine in Eda Warrena, ki sicer veljata za goljufa, ampak sta svoje zgodbe o izganjanju duhov in nadnaravnem dovolj uspešno prodala, da je po njih nastal cel kup filmov. No, Priklicano zlo je vsekakor najboljši. Warrenova na pomoč pokliče družina Perron, ki jih na novi kmetiji straši in nadleguje skrivnostna sila. Izkaže se, da gre za duh umrle čarovnice, ki išče maščevanje, ampak Warrenova jo ustavita in rešita družino. Naslovna junaka upodobita Vera Farmiga in Patrick Wilson, film pa je režiral James Wan, režiser prve Žage in kasneje tudi Hitrih in drznih 7 ter lanskega Aquamana. Priklicano zlo izstopa z napeto zgodbo, srhljivim vzdušjem, odlično igro in izpiljeno produkcijo, ki iz filma ustavri pravo srhljivo doživetje.

Priklicano zlo je na voljo v videoteki DKino in videotekah HBO Go in HBO OD. Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in izgovorite »Priklicano zlo«.

Annabelle

Eden bolj slovitih »zakletih« predmetov v »muzeju« zakoncev Warren je bila lutka Annabelle, ki naj bi bila obsedena z demonom. Dejanska zgodovina te lutke ni posebej zanimiva, zato so se filmarji odločili ubrati povsem drugo pot in so si izmislili predzgodbe. Prvi film se tako odvija v šestdesetih, kjer spremljamo mlad par, ki pričakuje otroka, ko jima v dom vdrejo člani satanističnega kulta. Ko vodja kulta umre v prisotnosti starinske porcelanaste lutke, ta postane obsedena in nato napada par, na koncu pa izgine. Film je solidno posnet in odigran, vendar je naletel na precej negativne kritike, saj je pogosto klišejski, poleg tega je lutko težko spremeniti v prepričljivega zlobneža.

Annabelle je na voljo v videoteki DKino. Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in izgovorite »Annabelle«.

Annabelle: Stvarjenje

Ker je bila Annabelle uspešnica, je sledilo tudi nadaljevanje in se navkljub nizkim pričakovanjem izkazalo za eno boljših grozljivk zadnjih let. Avtor David F. Sandberg je želel posneti povsem ločeno zgodbo, z minimalnimi navezavami na celotno serijo in tako je ustvaril srhljivo pripoved o skupini sirot, ki se skupaj z nuno vselijo v hišo ostarelega izdelovalca lutk. Ta je tik pred smrtjo svoje hčerke naredil naslovno lutko, ki jo je nato obsedel demon, ki se pretvarja, da je umrlo dekle. Film odlikujeta ravno tako napeta zgodba in srhljiva atmosfera kot Priklicano zlo.

Annabelle: Stvarjenje je na voljo v videotekah HBO GO in HBO OD. Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in izgovorite »Annabelle Stvarjenje«.

Annabelle 3 (Annabelle Comes Home)

Tudi tretji film o prekleti lutki se ne osredotoča na to, kako je ta prišla do Warrenovih, temveč je dogajanje postavljeno v njun dom, tarča obsedene lutke pa je Judy Warren, njuna mladoletna hči. Film je ravno prišel na kino spored in je doživel večinoma pozitivne ocene, tako kritikov kot tudi oboževalcev grozljivk.

Nuna (The Nun)

Glede na uspeh filmov o lutki Annabelle so avtorji serije Priklicano zlo začeli razvijati tudi dodatne like. Tako se Warrenova v Priklicanem zlu 2 borita proti demonu po imenu Valak, ki je v podobi nune in ga za trenutek uzremo tudi v Annabelle: Stvarjenje. Zgodba o prihodu tega demona na svet in njegovem preboju v svet Eda in Lorraine Warren je predstavljena v filmu Nuna, postavljenim v petdeseta v srhljiv samostan sredi težko prehodnega gozda v Romuniji, kamor prideta izkušeni duhovnik in mlada pripravnica za nuno preiskovati smrt nune. Film sicer nekoliko razočara glede razvoja likov in kompleksnosti zgodbe, a ustvari več kot zadovoljivo srhljivo temačno vzdušje.

Nuna je na voljo v videoteki DKino. Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in izgovorite »Nuna«.

Prvič objavljeno na blogu Tehnik.

Tags:
En komentar
  1. To je ful strašno samo,pač sej dobro vsi vemo,da od tega ni nič resnično,pa tudi neka:Ancicka pa govori da je anabel pobegnila in kje je zdaj.To pa ona spet laže samo da nas prestraši. Hvala.

    Lp,Elena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *