Akcija do koncaDKinoFilmHBO GoVideoteke

Aquaman jemlje prednost Batmanu in Supermanu

Jason Momoa kot Aquaman

Aquaman jemlje prednost Batmanu in Supermanu

Aquaman je en največjih stripovskih spektaklov lanskega leta. Film je poln divjih akcijskih scen in zabavnih enovrstičnic, podvodnih bitk in puščavskih pustolovščin, tako da mu nikoli ne bi pripisali, da sodi v isto filmsko vesolje kot denimo Batman proti Supermanu ali Odred odpisanih. V videotekah smo izbrskali njegove korenine in poiskali namige za prihodnost.

Superjunak Aquaman se je pojavil že kmalu po Supermanu, ko je med drugo svetovno vojno pomagal v boju proti nacističnim podmornicam. Do aktualnega filma je bil najbolj znan po animiranih različicah, predvsem po tisti iz risanke Super prijatelji iz šestdesetih, kjer je bil Batmanov najbolj poštirkan in dolgočasen pajdaš. Tudi njegove posebne moči komunikacije z morskimi bitji niso bile posebej impresivne v primerjavi s Supermanovim letenjem ali lasom resnice, ki ga je vihtela Čudežna ženska. Za filmsko platno so producenti tako izbrali enega najbolj možatih dedcev, nekdanjega Konana in khala Droga, Jasona Momoo. Film v režiji Jamesa Wana izkoristi tudi zvezdnikov humoristični potencial, tako da so akcijske scene prežete tudi s smehom.

Oglejte si video oceno filma Aquaman.

 

Barvit in zabaven Aquaman je prava osvežitev tega sveta in nakazuje zanimivo prihodnost filmov posnetih po DC-jevih stripih, poiskali pa smo še nekaj filmov, ki predstavljajo njegove korenine.

Liga pravice: Prestol Atlantide

DCjevi animirani filmi so dobro posneti in običajno solidno prenesejo daljše zgodbe iz stripov na film. Prestol Atlantide je ena od stripovskih zgodb, ki so navdihnile filmskega Aquamana, saj je osrednji konflikt prav tako med Aquamanom in njegovim polbratom Ormom, ki napove vojno kopenskem svetu. A je med obema zgodbama tudi veliko razlik, saj so v animiranem filmu vpleteni tudi drugi člani Lige pravice, med drugim Batman, Superman, Zelena svetilka, Flash in Čudežna ženska.

Liga pravice: Prestol Atlantide je na voljo v videoteki DKino.

Trilogija Vitez teme

Trilogija Vitez teme, ki jo je režiral Christopher Nolan, velja za enega vrhuncev pretvorbe stripa v film. Skozi tri celovečerce spremljamo Batmanovo zgodbo od otroštva do rešitve mesta Gotham najprej med dvema terorističnima napadoma in nato še med okupacijo mesta. Zgodbe so v prvi vrsti akcijski trilerji, a hkrati izprašujejo človeško moralo in sodobni svet, poln tehnologij nadzora in nezaupanja. Vrhunec je drugi film, Vitez teme, za katerega je Heath Ledger upravičeno prejel oskarja, saj je z likom Jokerja ustvaril enega najbolj slovitih filmskih zlikovcev vseh časov.

Oglejte si napovednik za film Vitez teme.

 

Batman: Na začetku je na ogled v videoteki HBO Go, Vitez teme in Vzpon Viteza teme pa v videoteki DKino.

DCEU: DC-jevo razširjeno filmsko vesolje: Superman in Batman

Po zaključku Nolanove trilogije o Batmanu, so v DC-ju oziroma njihovem lastniku, filmskem studiu Warner Bros. začeli snovati filmsko vesolje, ki bi lahko bilo kos Marvelovi uspešni zgodbi z Maščevalci. Ker se je Christopher Nolan želel posvetiti drugim filmskim projektom (npr. Medzvezdje in Dunkirk), so režijo filmov in koordinacijo filmskega vesolja zaupali Zacku Snyderju, ki je pred tem že navdušil s stripovskima filmoma 300 in Varuhi. Najprej se je lotil Supermanove zgodbe s filmom Jekleni mož, epskim spektaklom, ki je med največjimi oboževalci naletel na deljena mnenja, v prvi vrsti zaradi pretiranega uničenja mesta med končnim spopadom (kar, zanimivo, nihče nikoli ni očital Transformerjem ali Godzili), v drugi pa zaradi Supermanove končne odločitve, ki pa naj ostane skrivnost.

Nadaljevanje Jeklenega moža, Batman proti Supermanu: Zora pravice, je naletelo na še bolj deljena mnenja, predvsem zaradi povsem novih različic mnogih klasičnih likov na čelu z Batmanom, Alfredom in Lexom Luthorjem. Pogosto filmu očitajo, da ima preveč zgodbe za dve uri in pol in da bi morda deloval bolje kot dva filma, ampak zaradi številnih spektakularnih akcijskih scen, zares nevarnega Batmana in obetajoče predstavitve drugih junakov je film pridobil kultni status med ljubitelji stripovskih filmov.

Oglejte si napovednik filma Batman proti Supermanu: Zora pravice.

 

Jekleni mož je na voljo v videoteki DKino, Batman proti Supermanu: Zora pravice pa v videoteki HBO Go.

Novi junaki: Odred odpisanih in Čudežna ženska

Batmanov in Supermanov svet se je na široko odprl s filmom Odred odpisanih, kjer smo spoznali skupino zlikovcev, zaprtih v skrivni ječi, ki jim brezkompromisna vodja tajne službe Amanda Waller ponudi možnost sodelovanja v samomorilski misiji v zameno za nižje kazni. Glavni člani ekipe so ostrostrelec Deadshot, psihopatka Harley Quinn, goreči človek Diablo in čarovnica Enchantress, ki postane osrednja negativka. No, pravzaprav noben od antijunakov ni dober, ampak to je tudi njihov čar.

Povsem obratno je pri Čudežni ženski, najbolj pozitivni in iskreni junakinji v DC-jevem filmskem vesolju, saj njen optimizem prekaša celo Supermanovega. Čudežna ženska se je prvič pojavila v Batman proti Supermanu, kjer je v končnem spopadu povsem ukradla pozornost naslovnima mišičnjakoma. Ta film je zgodba o njenih začetkih, pri čemer je dogajanje večinoma postavljeno v prvo svetovno vojno. Nekatere akcijske scene so nepozabne, še bolj pa navdušijo humor in pristni odnosi med junaki.

Čudežna ženska v podobi Gal Gadot in Harley Quinn, ki jo igra Margot Robbie sta postali najbolj priljubljeni junakinji DC-jevih stripovskih filmov, celo bolj kot Batman in Superman, ki sta zaenkrat postavljena na stranski tir. Glede na pozitivne odzive se jima bo zagotovo pridružil Aquaman, ki zaenkrat še nima potrjenega novega filma, medtem ko se junakinji vračata čez dve leti v filmih Čudežna ženska 1984 in Ptice roparice (in čudovita osamosvojitev Harley Quinn).

Oglejte si video oceno filma Čudežna ženska.

 

Odred odpisanih in Čudežna ženska sta na ogled v videoteki HBO Go.

Tisti drugi Batman

Čeprav še ni napovedanega novega igranega filma o Batmanu, niti ni znano, ali bo Ben Affleck še nadaljeval kariero v tej vlogi, si lahko prihodnje leto obetamo njegove nove pustolovščine in sicer v enem najbolj željno pričakovanih animiranih filmov prihodnjega leta, Lego film 2. Lego Batman je navdušil že v prvem Lego filmu, še bolj pa v lastnem Lego Batman filmu, kjer je njegova komično mračnjaška in vase zagledana podoba prišla najbolj do izraza.

Če še ne veste, kdo je Lego Batman, si oglejte 5 ključnih dejstev o njemu.

 

Lego film je na voljo v videotekah DKino in HBO Go, Lego Batman film pa v videoteki HBO Go.

Združene moči

V začetku januarja prihaja na HBO tudi Liga pravičnih, film v katerem združijo moči Batman, Superman, Aquaman, Čudežna ženska in Flash, da rešijo človeštvo pred vesoljskimi zavojevalci. Kljub imanentnemu pedigreju film ni posebej prepričal niti kritikov niti gledalcev, saj so pri končnem izdelku preveč očitne težave, ki so nastala med snemanjem, ko je studio najprej sprejel odločitev združiti zgodbo dveh filmov v enega, nato pa je zaradi družinske tragedije snemanje zapustil režiser Zack Snyder. Zamenjal ga je Joss Whedon, režiser prvih dveh Maščevalcev za konkurenčni stripovsko-filmski studio Marvel. Liga pravičnih je sicer zabaven in posebnih učinkov poln spektakel, vendar ne doseže Maščevalcev, sploh ne lanske uspešnice Brezmejna vojna.

Oglejte si video oceno filma Maščevalci: Brezmejna vojna

 
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *