Akcija do koncaFilmKino

Video ocena: Aquaman

Video ocena: Aquaman

Medtem ko je Marvelovo filmsko vesolje z Maščevalci in Črnim panterjem poskrbelo za vrhunec filmov o superjunakih, stripovski konkurent DC še išče pravo usmeritev za svoje heroje. Batman in Superman sta zaenkrat postavljena na stranski tir, medtem ko prednost dobivajo bolj sveži, samosvoji junaki, ki so doslej izven stripov prišli zgolj v risanke. DC-jevo prvo ekipa tako zdaj sestavljajo Čudežna ženska, Harley Quinn in po novem tudi Aquaman.

Z zgodbo in vizualno podobo se film precej oddalji od temačnih predhodnikov, kot sta Odred odpisanih in Liga pravičnih, saj je vse prežeto z živimi barvami, skorajda pravljično-fantazijskimi legendami in obredi ter pozitivnimi vibracijami, ki jih oddaja glavni igralec Jason Momoa kot Aquaman. 

Zgodba se resda začne s tem, kako sta se spoznala njegova starša, a se kmalu osredotoči na Aquamana in njegovo poslanstvo v podmorskem kraljestvu Atlantide. Tam oblast prevzema njegov polbrat Orm, ki hoče začeti vojno s človeštvom, zato zagovorniki miru navežejo stik z Aquamanom, da bi poskusil prevzeti prestol. Dogajanje ga tako peha iz ene pustolovščine v drugo, da lahko odkrije skrivnosti preteklosti ter razvije svoje moči.

jason momoa in patrick wilson v filmu aquaman
Aquaman proti Ormu

Te moči, mimogrede, niso posebej določene ali razložene, saj je akcija prehitra in preveč živahna, da bi se film posvečal podrobnostim, kot je vzpostavitev fantastičnega sveta z jasnimi pravili in trdno logiko. Ne, Aquaman ni Vitez teme, temveč je film v duhu zgodnjih, šundovskih stripov, saj skuša gledalca očarati s spektaklom in ne z razvojem metafor, ki bi predstavljale komentar sodobnega sveta.

Aquaman je burna in bujna ekstravaganca, ki jo najbolje pooseblja glavni igralec Jason Momoa, dobrodušen mišičnjak z odličnim smislom za humor in veliko seksapila. Kar se tiče poti naprej za DC-jeve filme pa tudi ne gre pozabiti, da mu je preboj uspel kot srhljivo neusmiljenemu dothraškemu poveljniku khalu Drogu v Igri prestolov.

Režija: James Wan. Igrajo: Jason MomoaAmber HeardWillem Dafoe, Patrick Wilson, Nicole Kidman, Dolph Lundgren.

Video ocena Kokice in kokakola pomeni, da gre za lahkoten film, ki ga je užitek pogledat v kinu.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *