FilmKinoOtroški kino

Otroški kino: Koyaa in nagajivi predmeti

Koyaa in nagajivi predmeti.

Otroški kino: Koyaa in nagajivi predmeti

Koyaa prebiva na gorski polici visoko nad oblaki, družbo pa mu dela Krokar. Dogodivščin mu ne zmanjka, saj mu predmeti, ki ga obdajajo, vedno znova pripravijo kakšno presenečenje. Nogavice pobegnejo, vezalke se norčujejo, ležalnik podivja kot divji mustang, vendar Koyaa ne obupa, temveč z dobro voljo poišče kreativno rešitev.

Koyaa je z nami odkar tamala gleda animirane filme, a ga je bilo včasih kar težko ujeti, sploh ker sta bili na voljo zgolj dve epizodi. Zadnje čase pa temu ni tako, pogosto nas pozdravi med otroškim programom na nacionalki, oglasil se je tudi v Studiu Kriškraš. V soboto bo v Kinodvorovem programu namenjenem najmlajšim, Prvič v kino, zamenjal serijo animiranih filmov Lisička in druge zgodbe in bo do 2. decembra na sporedu vsako soboto ob 10. uri.

Če niste iz Ljubljane, preverite spored lokalnega kina, saj bo Koyaa obiskal tudi Art kino mrežo in bo na primer v Domžalah v novembru na sporedu dvakrat. Po ogledu otroke peljite še v galerijo Kresija, kjer bodo spoznali skrivnosti nastajanja animiranega filma, lutke, scenografijo in rekvizite povezane s Koyoo. Ogled razstave je brezplačen.

Program v kinu vključuje šest novih animiranih filmov in enega od starih. Zabavne dogodivščine so brez dialogov in namenjene otrokom od treh let naprej. Otroci jih bodo različno sprejemali, nekateri se jim bodo glasno smejali, drugi si bodo oddahnili šele, ko bo Koyaa razrešil svoje težave. Rdeča nit vsake zgodbe je nagajanje vsakdanjih predmetov, kar je tema, ki je otrokom blizu, saj se še učijo veščin, kot so zavezovanje vezalk in pospravljanje igrač v škatle. Tudi dolžina je ravno prava, da obdrži njihovo pozornost. Cel program traja 32 minut, saj serijo animiranih filmov zaokroži še dokumentarni film o ustvarjanju Koyee, ki bo otrokom razkril nove kotičke domišljije. Janez Škof s toplim in prijaznim glasom popelje v pripoved, v otroštvo avtorja Koyee Kolje Sakside in skozi ozadje razvoja junaka Koyee do osnov nastajanja animiranega filma v stop animaciji. Živjo, Koyaa! traja dobrih 11 minut in ves čas obdrži pozornosti otrok, tudi med tehničnimi razlagami. No, nekatere takrat še bolj pritegne. Odlična zasnova in izvedba, ki jo lahko le toplo priporočam.

Podatek, da pet sekund filma ustvarjajo tudi cel dan, pa naj bo popotnica za več spoštovanja do filmskih ustvarjalcev in premislek o animiranih filmih za otroke, ki jih brezplačno naplavijo YouTube in piratski viri. Izdelava kakovostnih vsebin je trdo delo, svet animiranih filmov pa otrokom ponuja mnogo več kot le hipno distrakcijo.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *