FilmKinoOtroški kino

Otroški kino: Martin Krpan, Gospod Filodendron, Koyaa, Maček Muri in Kralj Matjaž na Animateki

Animirani film Kralj Matjaž.

Otroški kino: Martin Krpan, Gospod Filodendron, Koyaa, Maček Muri in Kralj Matjaž na Animateki

V sklopu festivala Animateka 2017 se je v t.i. Družinskem programu Slon 4+, ki je torej namenjen tudi najmlajši populaciji, predstavila peterica kratkih animiranih filmov slovenskih avtorjev, ki so presežek na tem področju in vredni ogleda. Primerni so za otroke od 4. leta starosti naprej. Martin Krpan je priredba klasične zgodbe Frana Levstika, Gospod Filodendron in Jablana si za osnovo vzame zgodbo Andreja Rozmana – Roze, Kralj Matjaž znano legendo, medtem ko sta Koyaa – Zmrzljivi šal in Maček Muri: Sprehod nadaljevanji uspešnic iz prejšnjih let.

Martin Krpan

Režija: Nejc Saje
Animirani film natančno sledi fabuli Frana Levstika, a z animacijo in majhnimi spremembami zgodbe cilja na mlado publiko. Posledično sekanje glav in drugo nasilje ni nič kaj grozljivo, Krpanova Kobilica pogosto premaga sovrage s prdenjem, film pa se tudi ne ubada s podrobnostjo, ali je angleška sol pravzaprav soliter, osnova za smodnik, in da je torej Krpan bil trgovec z orožjem. Junaka ustvari tudi Sebastian Cavazza, ki mu posodi glas s podobno vnemo in energijo, kot je že denimo pri Zverjascu in Bi se gnetli na tej metli? Film je režiral Nejc Saje, sicer direktor fotografije v Idili. Značilno vizualno podobo Krpana je ustvaril Natan Esku, slovenski ilustrator, dejaven tudi v tujini.

Film Martin Krpan je že na sporedu Art Kino mreže, 21. decembra bo predvajan na Noči kratkih filmov, 13., 14. in 21. januarja pa v Kinodvoru.

Animirani film Martin Krpan.

Gospod Filodendron in Jablana

Režija: Grega Mastnak
Osnovo predstavlja zgodba Andreja Rozmana – Roze, ki je tudi prispeval scenarij, režijo je prevzel Grega Mastnak, avtor serij Bizgeci in Princ Ki-Ki-Do, vizualno podobo pa je dodala Anka Kočevar. Našo najmlajšo članico, ki je sicer velika oboževalka Koyee in Princa Ki-Ki-Do, je v tej seriji filmov tokrat najbolj prepričal prav Gospod Filodenron. Glavni junak morda ni najbolj hitre pameti, so pa njegove reakcije ravno prav pristno otroške, da zabava najmlajše. Muha, ki ga razjezi, pa z nadgrajeno vizualno podobo in vlogo nasmeji tudi starše. Animirani film je brez dialoga, glasbo pa je napisal harmonikar in skladatelj Bratko Bibič.

Gospod filodendron in Jablana.

Koyaa – Zmrzljivi šal

Režija: Kolja Saksida
Zmrzljivi šal je del sklopa sedmih animiranih filmov o Koyii (in dokumentarca o njihovem nastajanju), ki smo si jih že lahko ogledali v okviru programa Prvič v kino. Filmi o Koyii so brez dialogov in primerni tudi za najmlajše. Glavni junak Koyaa se nenehno spopada s težavami, ki mu jih povzročajo vsakdanji predmeti. A Koyaa jih razrešuje z obilo kreativnosti. Tokrat mu, kot pove že naslov, zagode šal. Likovno zasnovo likov za serijo filmov je naredil ilustrator in ustvarjalec grafičnih zasnov za igre in mobilne aplikacije Blaž Porenta. Več o Koyii pa si lahko preberete v predstavitvenem članku Prvič v kino.

Sklop kratkih filmov Koyaa in nagajivi predmeti bo mogoče videti 17. 12. v Mariboru v okviru festivala Vilinsko mesto in 30.12. v kulturnem domu v Slovenj Gradcu.

Januarja bodo projekcije v okviru festivala Bobri v Ljubljani in Filmske vzgoje v Kulturnem domu Cerknica.

Kralj Matjaž

Režija: Katarina Nikolov
Režiserka in scenaristka Katarina Nikolov se ni prvič lotila slovenskih pripovedk in legend, posodobila je že Petra Klepca v filmu Peter Peter, sedaj pa se je lotila še Kralja Matjaža. Tokrat legendo soustvarjata Ilona, sedemletnica z veliko domišljije, in njen sosed, ki je odličen pripovedovalec zgodb. No, morda pa se za brado skriva še kaj. V glavnih vlogah sta Mojca Fatur in Vladimir Jurc, ki v animirana lika odlično preneseta razigranost deklice in modrost starca.

Animirani film Kralj Matjaž.

Maček Muri: Sprehod

Režija: Jernej Žmitek
Čas je bil, da tudi Maček Muri dobi svojo animirano različico in prvič se nam je v novi podobi predstavil leta 2013 v filmu Rojstni dan. Ta nas je kar takoj potegnil v domače vzdušje s prepoznavno pesmijo in glasom Nece Falk: »Ko zapoje zvonček v uri ….« V nadaljevanju se Muri odpravi na sprehod, da bi se z Maco dobil na kosilu, dogodki na poti pa vas bodo presenetili, saj je sprememb v zgodbi precej. Večjo vlogo dobi maček Čombe, pa tudi policaja Mucelj in Macelj. Priljubljene mačje like oživijo vrhunski slovenski igralci: Maci posodi glas Polona Juh, Muriju Marko Mandič, Čombe je Jernej Šugman, Mucelj in Macelj pa Jurij Zrnec. Zgodbo spremljajo pesmi, ki ostajajo kot so na albumu Maček Muri in Muca Maca v izvedbi Nece Falk, na koncu pa dobimo še mačji »rep«, tako da ne zapustite dvorane pred zaključkom napisov.

Oba dela Mačka Murija, torej Rojstni dan in Sprehod, bosta v začetku leta 2018 na sporedu v okviru programa Prvič v kino v Kinodvoru ob sobotah ob 10. uri. Prvič 20. januarja, nato pa še naslednji dve soboti.

Na dogodku Noč kratkih filmov, ki poteka 21. decembra, bodo nekateri kinematografi vrteli tudi animirani otroški program, v okviru katerega bodo predvajani Martin Krpan, Kralj Matjaž, Princ Ki-Ki-Do: Zima, Maček Muri: Sprehod in Koyaa – Razigrani avtomobilček.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *