FilmKinoOtroški kino

Otroški kino: Slon na Animateki

Sestra vetra

Otroški kino: Slon na Animateki

Animateka je tudi letos postregla z množico odličnih animiranih filmov, ki z izpiljeno likovno podobo in glasbeno podlago otrokom ponudijo precej drugačno izkušnjo, kot so je vajeni.

Filme v tekmovalni kategoriji Slon tudi budno spremlja otroška žirija, ki bo na koncu izbrala najboljše. Ti bodo predvajani v Kinodvoru v nedeljo ob 17h.

Sestra vetra in 1 Mètre/heure

Otvoritev otroškega programa je pospremil izbor šestih filmov brez dialoga, ki nagovarjajo le z likovno podobo in glasbo. Pester nabor je vključeval skorajda hipnotične podobe, kot pri francoskem Grand Canons, ko vsakdanji predmeti ustvarijo vizualno simfonijo. S petletnico pa sta naju najbolj prepričali naslovna vizualna pesem Sestra vetra in pa francoski 1 Mètre/heure, v katerem polži na krilu letala ustvarijo prekrasno plesno koreografijo. Če jih kjerkoli ujamete, jih ne zamuditi.

Napovednik za 1 Mètre/heure

1 mètre/heure teaser from Nicolas Deveaux on Vimeo.

Filmi za osnovnošolce: drugačnost, odraščanje in Maček Muri

Izbor animiranih filmov za otroke starejše od sedem let prav tako popelje skozi različne vizualne podobe od Nemčije preko Hrvaške v Švico, vmes pa se ustavi še v Sloveniji za nov del Mačka Murija: Kosilo. Izbor sem si ogledala s polno dvorano osnovnošolcev, ki so jim nudili res lepo filmsko izkušnjo, saj so se projekcij udeležili tudi ustvarjalci, ki so bili otrokom na voljo za vsa vprašanja in teh ni manjkalo. Spoznali so tudi pripovedovanje v živo, saj je francoski animirani film o odraščanju Lačni volkec, ki je edini vseboval tudi dialoge, v dvorani v živo pripovedovala Katja Preša. O odraščanju spregovori tudi švicarski Kuap, o paglavcu, ki zamudi priložnost, da bi odrasel v žabo, a ribnik je pol zanimivih stvari, medtem ko čaka na svojo priložnost. Organizatorji so po vsakem filmu poskrbeli za premlevanje videnega. Glede na odzive je osnovnošolce s hudomušnostjo najbolj navdušila Julia Ocker s filmom Jazbečar, k razmišljanju o drugačnosti in odzivih družbe nanjo pa jih je uspešno vzpodbudil hrvaški avtor Miran Miošić z animiranim filmom Bela vrana, ki temelji na istoimenski hrvaški slikanici. 

Bela vrana

Prva dva dela Mačka Murija sta že na voljo na DVDju, bila sta tudi na kino in TV sporedu, tako bo podobno s tretjim delom, Maček Muri: Kosilo, ki se naveže na znano zgodbo, a jo začini z novim zapletom. Avtorji so napovedali tudi nadaljevanje in sicer bo naslednji del povezan z žogobrcem.

Napovednik za Maček Muri: Kosilo

Slon za najmlajše 

Slon za najmlajše, tiste starejše od treh let, bo na sporedu v soboto dopoldan v Kinodvoru. V tem izboru je tudi slovenski animirani film, dobro znani Princ Ki-Ki-Do Grege Mastnaka o neustrašnem zmajskem piščančku, ki skrbi za svoje gozdne prijatelje. Tokrat bo njegovo mesto v skupnosti dodobra pretresel prihod superjunaka, ki bo povsem očaral gozdne prebivalce. Poleg Ki-Ki-Doja ki ga otroci poznajo tudi s TVja, bo na ogled še ena znanka TV zaslonov. In sicer nova epizoda Miriam, estonski animirani filmi o deklici in njenih dogodivščinah z družino, tokrat se bodo odpravili na izlet na jezero. Odkar podrobneje spremljam Slonov program na Animateki so filmi Julie Ocker prisotni vsako leto in so vedno hudomušni ter navdušijo otroke; tokratni je o žabah in muhi. 

Ki-Ki-Do
Princ Ki-Ki-Do

Izbor je dolg 34 minut, tako da je primeren tudi za tiste najmlajše, ki v kinu še ne zdržijo celovečernega filma.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *