HBO GoSerijaTVVideoteke

Patrulja prekletih: Prekleto odbita serija

Patrulja prekletih: Prekleto odbita serija

Če vam je bil všeč Deadpool, blebetajoči anti-super-junak, ki ne preneha govoriti v kamero in se norčevati iz stereotipov stripovskih filmov, vas utegne navdušiti tudi Patrulja prekletih, serija o ne posebej učinkovitih ali sposobnih junakih, nenavadnežih, ki so prisiljeni v reševanje sveta, pa čeprav jim to ne gre povsem od rok.

Patrulja prekletih je nastala za spletno storitev stripovskega velikana DC, ki vključuje cel kup klasičnih filmov in serij (Batman z Adamom Westom!), pa tudi dostop do stripov, a je na voljo zgolj v ZDA in Kanadi. Storitev je napovedala tudi paket novih stripovskih serij, ki so vse namenjene nekoliko starejšim gledalcem. Že pred Patruljo prekletih so predvajali serijo Titani, ki temelji na stripu (in risanki) Mladi Titani (Teen Titans), a z nekoliko starejšimi in veliko bolj nasilnimi junaki, pri priredbi Močvirskega stvora (Swamp Thing) pa je sodeloval tudi mojster grozljivk James Wan (Žaga, Priklicano zlo). HBO zaenkrat ponuja zgolj Patruljo prekletih, ki pa je tudi najboljša od od doslej prikazanih.

Kdo je torej Patrulja prekletih?

Vodja naslovne patrulje je Niles Caulder, znan kot Šef, znanstvenik, ki živi v odročni vili, kjer pomaga tako ali drugače iznakaženim ljudem postati junaki. Igra ga Timothy Dalton, nekdanji James Bond. Prvi, ki ga spoznamo, je Cliff Steele, nekdanji zvezdnik dirkalnih stez, ki po nesreči postane Robotman, saj je Šef uspel rešiti zgolj njegove možgane in jih prestaviti v mehanično telo. Negative Man je nekdanji testni pilot, ki ga je med letom zadelo nekakšno energetsko bitje iz vesolja, zdaj pa mora biti ovit v povoje prek celega telesa. Rita Farr je bila slavna igralka, ki jo je med snemanjem v Afriki okužila neznana bolezen/prekletstvo in od takrat se, kadar izgubi nadzor, njeno telo razleze v ogromno gmoto. Kmalu se pojavi še Crazy Jane, dekle z neko vrsto disociativne motnje identitete, kjer ima vsaka osebnost svoje super moči. Zadnji član patrulje je Cyborg, ki ga (v drugačni podobi) poznamo že iz Lige pravičnih, nekdanji nogometaš, ki je po nesreči nadgrajen z računalniškimi in robotskimi deli, ki pa vse bolj prevzemajo nadzor nad osebnostjo. Ta se pridruži ekipi zadnji in kmalu pokaže, da je med njimi najbolj sposoben obvladovati svoje moči.

Nihče in nikjer

Patrulja prekletih ni zgolj nekoliko drugačna zgodba o superjunakih, temveč veliko idej postavi na glavo. Pripovedovalec tako ni en od junakov, temveč negativec, ki se imenuje Mr. Nobody, gospod Nihče. Tudi zgodba se začne z njim, ko leta 1948 pride do nacističnega znanstvenika, ki pod krinko v Paragvaju še naprej dela poskuse. Ta ga iz povprečneža spremeni v metačloveka, senco, ki ljudem okrog sebe posrka um, poleg tega pa zna tudi potovati skozi čas in se skriti v posebno dimenzijo, imenovano Beli prostor, ki je dobeseden prazen prostor. Ko razlaga dogodke in predstavlja like, je nenehno sarkastičen in zaničevalen do njih, pogosto pa tudi do publike in na eni točki celo do založnika stripov DC. Skratka, potencirani Deadpool.

Vse in povsod

Zgodbe prve sezone Patrulje prekletih nima smisla povzemati, saj je preobsežna in preveč odbita, da bi lahko kakršna koli kratka obnova lahko razložila kar koli pomenljivega. Recimo samo, da vključuje demonski kult, nadnaravne morilce, volkodlake, potovanje skozi čas, svetove iluzij in (že v prvi epizodi) zelo nenavadnega osla, ki ima v ustih portal v drugo dimenzijo, ki posrka vso mesto, sproži pa ga glasen oslovski prdec. Skratka, nekaj res drugačnega.

Prva sezona Patrulje prekletih je dostopna na HBO Go in HBO OD. Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in recite: »Patrulja prekletih«.

Foto: HBO

Članek je bil prvič objavljen na blogu Tehnik.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *