DKinoFilmHBO GoKinoPetkova grozljivkaPickboxVideotekeVoyo

Petkova grozljivka: Najuspešnejša serija grozljivk vseh časov je »priklicana«

Vera Farmiga v foč,i priklicano zlo 2 the conjuring

Petkova grozljivka: Najuspešnejša serija grozljivk vseh časov je »priklicana«

Po prvem tednu predvajanja grozljivke Nuna je ta povzdignila serijo filmov Priklicano zlo na piedestal najuspešnejšega srhljivega filmskega vesolja.

Film Priklicano zlo je pred petimi leti navdušil s srhljivo atmosfero, posebnimi učinki in dobro razvitimi liki. Zgodba filma temelji na biografiji slovitih detektivov nadnaravnega Eda in Lorraine Warren, ki ju upodobita Patrick Wilson in Vera Farmiga. Dogajanje je postavljeno v sedemdeseta, kar režiser James Wan izkoristi, da likom in scenam doda znaten kul faktor.

Na podeželju Nove Anglije se je družina Perron ravno vselila v osamljeno hišo, ko se ponoči pričnejo dogajati nenavadne in vse bolj grozljive reči, zato na pomoč pokličejo Warrenova. Ko odkrijeta, da je v hiši prisotna nadnaravna, zla sila, se trudita priti skrivnosti do dna, da bi lahko rešila družino, a se tudi sama znajdeta v vse večji nevarnosti.

Priklicano zlo je na voljo v videoteki DKino.

Napovednik Priklicano zlo (The Conjuring)

Detektiva nadnaravnega

Ed in Lorraine Warren sta precej kontroverzni osebi, saj sta zmeraj trdila, da nadnaravni svet obstaja in da se uspešno borita proti zlim silam. Številni novinarji in akademiki so njune trditve nič kolikokrat postavili pod vprašaj in ju obtoževali šarlatanstva, a Warrenova se nista premaknila niti za ped. Pri tem jima je seveda koristila navdušenje filmarjev nad njunimi zgodbami. Prvi film, Amityville, je prišel v kina že leta 1979, tri leta po preiskavi strašenja v istoimenskem kraju in to kljub obtožbam prevare. V naslednjih desetletjih je po njunih knjigah nastalo še več televizijskih filmov in uspešna predelava Amityville: Hiša groze z Ryanom Reynoldsom v glavni vlogi, a Priklicano zlo je iz Warrenovih ustvarilo zvezdnika.

Amityville: Hiša groze je na voljo v videoteki Pickbox.

Film Priklicano zlo je bil ena večjih uspešnic leta, kar je takoj odprlo vrata za nadaljevanje. Seveda pa je uspeh prinesel ambicije po še bolj izpiljeni podobi in zgodbi, tako da je bilo na pravo nadaljevanje treba čakati še tri leta; a ker je treba kovati železo dokler je vroče, so avtorji odkrili novo formulo. V filmu Ed Warren predstavi njuno zbirko predmetov, ki so bili vpleteni v skrivnostne primere in jih zdaj varno hranita, če bi morda še zmeraj predstavljali kako nevarnost. En od teh predmetov je porcelanasta lutka Annabelle, ki je postala prva kandidatka za svojo serijo filmov.

Annabelle

Zgodba lutke Annabelle zaenkrat obsega dva filma, tretji pa bo pričel s snemanjem prihodnji mesec in pride v kino poleti 2019. V prvem filmu spoznamo mlad par, ki pričakuje otroka in mu kupi naslovno lutko, a še isti večer k njihovim sosedom vdrejo vlomilci in jih pobijejo, med begom pred policijo pa se ena od vlomilk zateče k njim in stori samomor v otroški sobi poleg lutke. Seveda je na delu satanistični kult, lutka pa je utelešenje demona. Lansko nadaljevanje Annabelle: Stvarjenje je predzgodba, postavljena v osamljeno hišo ostarelega izdelovalca lutk, ki ponudi zatočišče nuni in skupini sirot, ki so pristale na cesti po zaprtju sirotišnice. Čeprav sta oba filma dokaj strašljiva, je bilo nadaljevanje deležno bistveno boljših kritik, predvsem zaradi odlične režije Davida F. Sandberga, ki je navdušil že s temačno srhljivko Ko ugasnejo luči. Tretji film naj bi se odvijal hkrati s prvim Priklicanim zlom.

Annabelle: Stvarjenje je na voljo v videoteki HBO Go.

Oglejte si napovednik filma Annabelle: Stvarjenje.

Napovednik Annabelle: Stvarjenje (Annabelle: Creation)

London in nuna

Čeprav v zadnjih kadrih Priklicanega zla zakonca Warren pokličejo iz Rhode Islanda, kar je namigovalo na Amityville, zgodba drugega filma preskoči to epizodo njunega življenja in ju odpelje v London, kjer sta leta 1977 preiskovala še en primer zaklete hiše. Primer endfieldskega poltergeista so takrat preverjali tudi drugi preiskovalci nadnaravnega in skeptiki, ki so povečini zaključili, da je bila vse skupaj prevara, a v filmu seveda dobimo drugačno zgodbo. Na koncu Warrenova ugotovita, da se za vsem skupaj skriva zla nuna, utelešenje demona po imenu Valak. Aktualna kino uspešnica Nuna je zgodba o tem demonu in nunah, ki ga skušajo zaustaviti.

Nuna je trenutno v kinu.

Video ocena Nuna (The Nun)

Kaj pa če je vse res?

Zadnja leta so vse bolj priljubljeni filmi, ki so jih »navdihnili resnični dogodki«. Ta floskula seveda lahko pomeni kar koli, predvsem pa daje avtorjem dovolj manevrskega prostora, da si lahko skoraj vse izmislijo. To še posebej velja za zgodbe z nadnaravnimi elementi, kot je Priklicano zlo, kjer kljub gori neizpodbitnih dokazov nekateri vpleteni še naprej vztrajajo na tem, da so jih obsedli ali napadli duhovi. Tako sta denimo pristnost dogodkov v prvem filmu potrdili preiskovalka nadnaravnega Lorraine Warren in ena od stanovalk v strašljivi hiši, Andrea Perron, ki sta tudi bili svetovalki pri scenariju. Ni pa veliko manjkalo, da bi morali avtorji ponuditi tudi bolj konkretne dokaze. Filmski studio Warner Bros. je bil nedavno tarča tožbe pisatelja Geralda Brittla, ki je trdil, da je že v osemdesetih odkupil filmske pravice za zgodbe zakoncev Warren. Ko se je studio skušal izgovoriti, da filmi zgolj povzemajo zgodovinska dejstva, je Brittle odgovoril, da duhovi in prikazni pač niso resnični in da naj Warner Bros. dokaže nasprotno, če se želi sklicevati na tako obrambo. Žal teh dokazov ne bomo videli, saj se je korporacija pogodila.

Sorodne srhljivke

Če so vam všeč strašljive zgodbe z temačnimi hišami v katerih škripajo stopnice in stene puščajo krvave madeže, ko se sence nenadoma pričnejo premikati … Saj veste, katere. No, tukaj je nabor krasnih petih, ki so na voljo v videotekah Telekoma Slovenije.

Reši nas hudega (Deliver Us from Evil), 2014

Talent: Scott Derricskon, Eric Bana, Edgar Ramirez, Olivia Munn.

Kaj: Še ena zgodba, ki so jo navdihnili resnični dogodki. Newyorški kriminalist preiskuje serijo zločinov, ko ob pomoči duhovnika ugotovi, da se v ozadju skrivajo demonske sile.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Poltergeist, 2015

Talent: Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Steven Spielberg (izvirni film).

Kaj: Družina se vseli v novo hišo, kjer začne strašiti. Izkaže se, da je bila zgrajena na indijanskem rezervatu.

Film je na voljo v videoteki Voyo.

Ženska v črnem (The Woman in Black), 2012

Talent: Daniel Radcliffe, Ciaran Hinds, Susan Hill (avtorica romana).

Kaj: V Angliji 19. stoletja mlad, ravnokar ovdoveli odvetnik, dobi nalogo urediti dediščino nedavno preminule samske gospe. Ta vključuje veliko, prazno hišo sredi močvare, kjer straši naslovna ženska v črnem.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Škrlatni vrh (Crimson Peak), 2015

Talent: Guillermo del Toro, Tom Hiddleston, Mia Wasikovska, Jessica Chastain.

Kaj: Angleški gentleman zapelje bogato mlado Newyorčanko in se z njo preseli v svoj srhljivi, propadajoči dvorec, kjer kopljejo kot kri rdečo prst.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Skrivnost zapuščene hiše (Profundo rosso), 1975

Talent: Dario Argento, Daria Nicolodi.

Kaj: Britanski pianist je priča umoru ženske, nakar sam postane tarča neznanih sil. Skrivnost se skriva v razpadajočem dvorcu na obrobju mesta. Film je klasika, ki slovi po instagramsko živi barvni paleti.

Film je na voljo v videoteki HBO Go.

Ta članek je bil najprej objavljen na blogu Tehnik.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *