HBO GoSerijaTVVideoteke

Serija Genialna prijateljica: Lila in Lenu v drugo

Scena iz druge sezone serije Genialna prijateljica

Serija Genialna prijateljica: Lila in Lenu v drugo

Ena največjih evropskih literarnih senzacij zadnjih let, Neapeljski cikel italijanske pisateljice Elene Ferrante je ponovno na malih zaslonih. Serija Genialna prijateljica je v prvi sezoni verno obdelala vsebino istoimenske knjige, v drugi sezoni pa, kot razkrije podnaslov O novem priimku, sledi naslednjemu romanu.

Kje smo ostali in kam gremo

V središču Genialne prijateljice sta Elena in Lila, ki nas popeljeta v Neapelj v petdesetih. Soseska, v kateri živita, je polna revščine, striktnega patriarhata, boja za denar in fizičnega nasilja. Junakinji iščeta izhod iz tega sveta že od majhnih nog in ko na polovici prve sezone postaneta najstnici, sledita vsaka svoji poti. Medtem ko se Elena šola, Lila poskuša uspeti z družinskim poslom, na koncu sezone pa poroči z bogatim trgovcem Stefanom.

V drugi sezoni se Elena šola in išče svoj prostor pod soncem, medtem ko se Lila (tudi dobesedno) spopada z zakonskim življenjem. Poletje preživljata skupaj na Ischiji, dogodki na otoku pa bodo močno zaznamovali njuni življenji in prijateljstvo. V središču zgodbe je ves čas odnos med glavnima junakinjama, v katerem se prepletajo ljubezen, zavist, razumevanje, ljubosumje, podpora in preostali spekter močnih čustev. Kompleksnost njunega odnosa zgodbi doda navdušujočo prepričljivost, avtorica knjig in avtorji serije pa jo naredijo realistično s pestrim naborom raznolikih likov, ki jih zaznamujejo močne psihološke in družbene lastnosti. Morda zveni pretirano, a prav ti detajli vdahnejo življenje v knjige in serijo in zasvojijo gledalca.

Ko prvič odpreš knjigo, se seznam likov in družin na začetku morda zdi nepotreben, a njihova številčnost in prepletenost, pokažeta, da je po vsakem premoru dobro osvežiti spomin. Pred prvim delom druge sezone boste žal zaman čakali na povzetek preteklega dogajanja, zato priporočam, da še enkrat pogledate zadnji del, ali pa kar celo prvo sezono, saj gre za odlično serijo in jo celotno najdete v videotekah HBO Go in HBO OD. Kratek povzetek in družinska razmerja med liki pa sta na voljo tudi v začetku knjige O novem priimku.

V drugi sezoni se je avtorju serije in režiserju Saveriju Constanzi pridružila tudi odlična režiserka in scenaristka Alice Rohrwacher, ki je nedavno v Cannesu za film Srečen kot Lazzaro prejela nagrado za scenarij. Mimogrede, njena sestra, igralka Alba Rohrwacher, je pripovedovalka serije.

Elena Ferrante

Knjige Elene Ferrante le s težavo odložimo in podobno je tudi s serijo, tako da še dobro, da nam servirajo po dva dela na teden, saj bi en bil premalo. Zgodba pritegne in čeprav včasih ne razumemo odločitev junakinj ali se nam kdaj zdijo povem nerealne, pa gledalci nikoli ne ostanemo ravnodušni. Ferrantejeva je brutalna, bralcu ne pusti dihati in nikoli ne vemo, kdaj in kje bo kateri od junakov potegnil ta kratko. No, to ni Igra prestolov, tako da ne letijo glave, pa čeprav tudi nasilja v tej šovinistični, z mafijskim denarjem prepleteni soseski ne manjka. Svet Elene Ferrante občutiš in vohaš že med branjem, pa naj gre za poletno dišečo Ischijo ali čevljarsko delavnico. V seriji se pri prikazu okolja, ki obdaja junake, prav tako niso držali nazaj, saj so kar zgradili ogromne dele soseske, kot je bila videti pred pol stoletja.

Elena Ferrante pa ne počiva, konec leta je izdala knjigo Zlagano življenje odraslih, v delu pa je tudi film, ki temelji na njeni knjigi The Lost Daugther. Gre za režijski prvenec igralke Maggie Gyllenhaal, ki ji je avtorica prodala filmske pravice pod pogojem, da ona režira in kot je razložila v kolumni za The Guardian, je zgodba odslej v rokah režiserke. Elena Ferrante je ob prvi sezoni Genialne prijateljice v intervjuju za časopis La Repubblica dejala, da morajo ustvarjalci ekranizacij imeti dovolj prostora, da knjige zaživijo novo življenje in ona jim ga vsekakor poskuša nuditi. Pri Genialni prijateljici se je to že izkazalo kot zmagovita formula, upajmo, da bo tako tudi za naprej.

Članek je bil prvič objavljen na blogu Tehnik.

Foto: HBO

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *