HBO GoSerijaTVVideoteke

Genialna prijateljica: serija po knjigi Elene Ferrante

Slika iz HBOjeve serije Genialna prijateljica, posneta po romanu, ki ga je napisala Elena Ferrante

Genialna prijateljica: serija po knjigi Elene Ferrante

Ko enkrat začneš brati knjige italijanske pisateljice Elene Ferrante, jih več ne moreš odložiti. Zagotovo poznate koga, ki je že podlegel tej t.i. ferrantemaniji, s HBOjevo serijo Genialna prijateljica, posneto po prvem romanu Neapeljske tetralogije, pa se bo njen krog oboževalcev le še širil.

 

V videotekah HBO GO in HBO OD si že lahko ogledate prva dva dela Genialne prijateljice, nove epizode pa bodo na sporedu ob ponedeljkih in torkih na programu HBO.

Neapeljska tetralogija in ferrantemanija

Roman Genialna prijateljica, prvi del Neapeljske tetralogije, se začne s skrivnostnim izginotjem ene od glavnih junakinj Line Cerullo, ob katerem se njena prijateljica in pripovedovalka Elena Greco prične spominjati njunega več desetletij dolgega prijateljstva. Pripovedovalka nas v prvem romanu popelje v petdeseta leta v Neapelj in okolico, v tesno povezano, pretežno delavsko sosesko, ki jo prevevajo šovinizem, fizični obračuni in revščina, a tudi boj za vpliv in denar. Elena in Lina pa že v otroških letih iščeta poti iz revščine in soseske.

Sledijo romani O novem priimku, O tistih, ki bežijo in tistih, ki ostajajo in O izgubljeni deklici. Prvi trije romani so izšli tudi v slovenščini pri Cankarjevi založbi v odličnem prevodu Anite Jadrič, zadnji del pa pričakujemo prihodnje poletje.

Skrivnost pa ne obkroža le izginule glavne junakinje, temveč tudi avtorstvo knjig, saj je Elena Ferrante le psevdonim, identiteta prave avtorice pa ni znana. Italijanski senzacionalistični mediji so sicer trdili, da so razkrinkali pravo avtorico, a se to niti ni pokazalo kot posebej pomembno, saj je bil odziv javnosti jasno na strani spoštovanja njene zasebnosti. Pisateljica namreč verjame, da knjige, potem ko so enkrat napisane, ne potrebujejo več svojega avtorja. Njeni romani so našli bralce, ki jim je vseeno, kdo jih je napisal, da le ustvarja zgodbe, ki jih potegnejo vase, da požirajo stran za stranjo življenja nekih ljudi za katere se na prvi pogled zdi, da z njimi nimajo nič skupnega. Po mnenju režiserja HBOjeve serije Genialna prijateljica Saveria Constanze je prav ta pisateljičina zmožnost razgaljanja univerzalnih čustev – tako prijetnih kot tudi neprijetnih – s katerimi se lahko vsi poistovetimo, glavna sestavina njenega uspeha.

 

Neapelj na TV zaslonih

Italijanski režiser Saverio Constanzo je posnel vseh osmih delov Genialne prijateljice, ki temelji na istoimenski prvi knjigi Neapeljske tetralogije. Vanity Fair poroča, da naj bi bile v načrtu štiri sezone, po ena za vsako knjigo, a uradno še ni nič potrjeno.

Ekranizacije so se lotili velikopotezno in po prvih dveh delih lahko rečemo, da vizualno serija spominja na velike filme italijanske kinematografije. Med drugim so v bližini Neaplja zgradili celo sosesko s 14 stavbami, cerkvijo in tunelom. O tem, kako detajlno so sledili romanom oziroma kako bogati so pisateljičini opisi, je pisala tudi novinarka Observerja, ki je ob obisku prizorišča snemanja imela občutek, da se sprehaja po lastni domišljiji.

Mladi igralki, ki upodobita junakinji Lino in Eleno, so izbirali na obsežnih avdicijah, na katere je prišlo okrog 8000 otrok. Igralke, ki upodobijo Eleno in Lino v otroštvu in najstniških letih pred tem niso igrale, ali pa le zelo malo. Otroškima igralkama so, kot je pri filmih in serijah z otroci običajno, naročili, naj igrata sebe, a v pretirani različici. Že na avdicijah pri takih projektih namreč iščejo otroke, ki imajo podoben karakter kot liki, ki jih bodo upodobili. Novinarka Observerja pravi, da sta deklici povsem podobni likoma, Elisa Del Genio, ki upodobi Eleno, je malo zadržana in sramežljiva, medtem ko je Ludovica Nasti, ki igra Lino, veliko bolj neposredna in je z zanimanjem sodelovala pri snemanju metanja kamenja v fante in prepirih z očetom.

 

Pri ustvarjanju serije je sodelovala tudi Elena Ferrante, ki je v intervjuju za časopis La Repubblica dejala, da pisatelj ne sme posegati v adaptacije, saj knjige ne potrebujejo zaščite, temveč z ekranizacijo zaživijo novo življenje; da pa se to lahko zgodi, morajo ustvarjalci imeti dovolj prostora. Pisateljica je sodelovala pri seriji, a le tako, da je po e-pošti pošiljala svoje opombe in jih izmenjevala z režiserjem in soscenaristom Saveriom Constanzo, saj je dejala, da se ne čuti poklicana za pisanje scenarijev.

Genialna prijateljica je redka prestižna dramska serija, ki ne skuša šokirati gledalca z akcijo, nasiljem, grozo ali šalami, temveč se namesto tega osredotoči na prikaz pristnega življenja in otipljivih, živih likov ter okolja, ki jih soustvarja. Serija ustvari povsem filmsko doživetje, ki se zgleduje po italijanskih klasikih, a skozi optiko sodobne senzibilnosti, ki preveva tudi romane Elene Ferrante. Glede na kakovost serije tako ni dvoma, da bodo v prihodnjih mesecih romani še bolj iskani, saj bo po zaključku zadnjega, osmega dela serije, zgodba o Eleni in Lini šele na četrtini.

Foto: HBO

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *