HBO GoTVVideoteke

Priporočilo za verižno gledanje: Twin Peaks

Twin Peaks

Priporočilo za verižno gledanje: Twin Peaks

Vrnitev serije Twin Peaks je bila za nekatere najtežje pričakovan TV‑dogodek zadnjega četrt stoletja. Kdo je ubil Lauro Palmer, kaj se je zgodilo z agentom Cooperjem? Tretja sezona je prinesla odgovore in presenetljive preobrate, a zaključek je – pričakovano – pustil še več odprtih vprašanj.

POZOR: Vsebina članka in videa razkrivata razplet tretje sezone serije Twin Peaks, ki se je zaključila 4. septembra 2017. Vključen je tudi poskus razlage dogodkov in razpleta, vendar enoznačnih odgovorov pri delu Davida Lyncha pač ni.

Kyle MacLachlan in Sheryl Lee v seriji Twin Peaks.
Foto: Suzanne Tenner/SHOWTIME

Novi Twin Peaks je skozi 18 skoraj enournih epizod ponudil fascinanten vpogled v svet, ki sta ga ustvarila David Lynch in Mark Frost. Režiserjeva estetika je zaznamovala vsak kader, tokrat pa se je prvič v karieri lahko poigral z resnično obsežnim prepletom različnih niti zgodbe, ki jih je nato postopoma povezoval ali pa njihovo nedorečenost zakopal kot seme v domišljijo gledalcev. Tako se je sprva le majhen del zgodbe odvijal v Twin Peaksu, medtem ko smo spoznavali nepričakovane nove junake v Južni Dakoti in Las Vegasu.

Čajnik Bowie

Še bolj eklektičen je bil režiserjev pristop k oživljanju preminulih igralcev. Agent Phillip Jeffries, ki ga je upodobil David Bowie, se, denimo, vrne kot velikanski čajnik v vzporedni resničnosti t. i. črne hiše, kjer v oblakih pare ponuja kriptične odgovore; Don S. Davis je še zmeraj major Briggs, a vidimo lahko le posnetek njegove lebdeče glave, prav tako v nekem vzporednem svetu, medtem ko je Catherine E. Coulson kot gospa s hlodom posnela svoje scene tako rekoč na smrtni postelji skoraj leto dni pred uradnim začetkom snemanja. Pri vsem skupaj je najbolj nenavadno to, kako se ti liki povsem zlijejo v svet Twin Peaksa in delujejo veliko bolj naravno, kot so delovali digitalni dvojniki v Rogue One: Zgodba Vojne zvezd.

Radovednost ubija

Zgodba nove sezone se je že začela eklektično s številnimi referencami na težko razumljivost in radovednost, ki drago stane. Najbolj seveda ostane v spominu nenavadna soba v New Yorku, v kateri mladenič strmi v stekleno škatlo in čaka, da se bo nekaj zgodilo. Ne ve kaj, ne ve zakaj. Dekle vse skupaj zelo zanima in bi rada vedela več. A ko za trenutek privlačnost premaga to »opravilo« in se znajdeta v strastnem poljubu, ju napade neznana sila iz druge dimenzije in razmrcvari. Še bolj očiten je sam Lynch v podobi namestnika direktorja FBI Gordona Cola, ko izjavi: »Nerad priznam, vendar ničesar ne razumem.«

David Lynch in Miguel Ferrer v seriji Twin PEaks.
Foto: Suzanne Tenner/SHOWTIME

Za rdečo zaveso

Vse to je seveda del lynchevskega humorja in sprevrženega pogleda na resničnost. Le redki avtorji, ki se držijo maksime Čehova, da umetnik ne daje odgovorov, temveč postavlja vprašanja, so postali tako popularni in znani kot David Lynch. Gledalci prve sezone Twin Peaksa tega seveda še niso vedeli in so pričakovali popolno razrešitev, zlobnega morilca s psihološkimi razlogi za brutalen umor. Namesto tega jih je Lynch vsak teden vlekel globlje za rdeče zavese in v vzporedne svetove. Konec druge sezone je razbesnel mnoge, a serija je pustila globok pečat v razvoju TV‑vsebin vse do danes. Dosjeji X, Skrivnostni otok in celo Buffy, izganjalka vampirjev, imajo trdne korenine v estetiki, pripovednih tehnikah in splošni čudaškosti, ki jo je uvedel Twin Peaks.

Preiskave

Zgodba tretje sezone je bila razdeljena na naslovni Twin Peaks, kjer spremljamo nenavadno policijsko preiskavo na osnovi navodil gospe s hlodom. Ta na koncu privede do sestavin, ki jih agent Dale Cooper potrebuje, da premaga izvirno zlo, demona po imenu Bob. Druge niti zgodbe, ki so kazale življenja prebivalcev mesta, so nihale med bizarnimi, pristno človeškimi (ljubezenske zgodbe, drogiranje) in zares bizarnimi (mati Laure Palmer si odstrani obraz in odgrizne vrat nadležnemu snubcu v baru). Druga dva dela zgodbe sta se odvijala v Južni Dakoti, kjer je policija odkrila nenavadno truplo, ki ga je prišel raziskovat FBI, in v Las Vegasu, kjer se pojavi Cooper. No, njegova različica po imenu Dougie Jones.

Cooperji

Na koncu prejšnje sezone je Dale Cooper obtičal v črni hiši, medtem ko je v naš svet stopil njegov dvojnik, ki je v sebi nosil psihopatskega demona Boba. 25 let pozneje je ta dolgolasi in v usnje odeti Cooper hladnokrvni vodja kriminalne združbe z jasnim načrtom. Pravi Cooper medtem nepremično sedi v sobi črne hiše ob Lauri Palmer in človeku z eno roko. Ko napoči čas, da se vrne, odleti med dimenzijami (ali resničnostmi ali kar koli), pripravljen, da ponovno zasede svoje telo (ali kar koli). A zlobni Cooper se je na to pripravil in je ustvaril tretjega Cooperja, nesposobnega zavarovalniškega agenta, kockarja, alkoholika in nevestnega družinskega človeka Dougieja, tako da pravi Cooper pristane na njegovem mestu. Večino sezone je nato preveč v šoku, da bi se zavedel sveta in se pretežno odziva s ponavljanjem delov fraz, ki jih izrečejo sogovorniki. To ustvarja skorajda burleskne situacije, ki jih Kyle MacLachlan izvrstno odigra, Lynchi pa posname tako, da se povsem vklopijo v siceršnje dogajanje. S srečo, podzavestnimi odzivi in nemalo interdimenzionalnega vodstva uspe Cooper popraviti Dougiejevo mizerno življenjsko situacijo in ga predvsem obdržati pri življenju. Zlobni Cooper namreč nanj pošilja pestro paleto morilcev, njihovi neuspehi pa še nadgradijo nesposobnost morilca iz Mulholland Dr. Pravi agent Dale Cooper, glavni junak prvih dveh sezon, se pojavi šele v 16. delu.

Kyle MacLachlan v seriji Twin Peaks.
Foto: Suzanne Tenner/SHOWTIME

Osmica

Osma epizoda je ključna za razumevanje Twin Peaksa. Večina je osredotočena na prvo detonacijo jedrske bombe na planetu, ki – kot je mogoče interpretirati nadaljnje dogajanje – povzroči razpoko med dimenzijami/realnostmi/svetovi, skoznjo pa naš svet okužijo zlobni demoni, vključno z Bobom. Medtem Velikan (znan tudi kot Gasilec) v nekem drugem vzporednem svetu destilira svojo dušo v svetlobo in v njej vidimo podobo Laure Palmer. Večina nadaljnjega dogajanje je postavljenega v majhno mesto v puščavi, kamor ti demoni prispejo in pobijejo cel kup ljudi. Epizoda je polna mogočnih podob, ki še dalj časa ostanejo z gledalcem, nekje na robu sanj – kar sta seveda tipična lokacija in tematika Lynchevih filmov.

Zaključek

Skratka, če nekoliko poenostavimo, Laura je prišla na naš svet, da ga reši pred demoni, kot je Bob. Cooper je tukaj zato, da ji pomaga, zlobni dvojnik pa ju skuša ustaviti. Ne glede na previdnost in ves trud mu to ne uspe, saj enoroki mož in velikan natančno postavita svoje šahovske figure, tako da je na koncu polnokrvni Cooper ob pravem času na pravem mestu, ob boku pa mu stojijo številni prijatelji. Tako ustavijo Boba in ga raztreščijo, to pa tudi retroaktivno izbriše umor Laure Palmer. Vse lepo in prav, a to je konec PREDzadnjega dela. Zato 18. epizoda seveda ponudi celo vrsto novih vprašanj in zadnjo sceno, ki ni nič manj skrivnostna od tiste izpred 25 let.

Zasedba serije Twin Peaks.
Foto: SHOWTIME

Kaj je torej bistvo Twin Peaksa?

Osrednje vprašanje serije ni bilo nikoli, kdo je ubil Lauro Palmer, pa čeprav je več kot eno leto nažiralo gledalce. Ključna stvar je, zakaj so vztrajali pri oddaji, ki je imela ob konvencionalnem razumevanju televizije vse manj smisla . Vsekakor so pomemben dejavnik neverjetno plastični liki, ki jih nemogoče značajske hibe ali prednosti naredijo samo še bolj prepričljive. K temu pripomore tudi odlična igra, ki je v 3. sezoni še presegla pričakovanja. Kyle MacLachlan je prikazal najboljšo igro v karieri, številni mladci iz prvih dveh sezon, ki niso uspeli zgraditi kariere, so nenadoma zasijali (James Marshall, Sherilyn Fenn, Sheryl Lee, Dana Ashbrook, Mädchen Amick), Robert Knepper in James Belushi sta bila najbolj nepredvidljiva zmagovalna kombinacija v vlogi bratov Mitchum, Lyncheva stalna garda, kot so Laura Dern, Harry Dean Stanton in Naomi Watts, pa je tako ali tako iz filma v film boljša. In potem je tu seveda mogočna vizualna plat. Lynch je začel kot slikar, in čeprav so njegovi pristopi k posebnim učinkom skorajda primitivni, so podobe tako močne, da imamo po ogledu občutek, da so bile naslikane neposredno v našo podzavest.

Twin Peaks: 3. sezona v 4 minutah

 

Avtorja: Mark Frost in David Lynch Igrajo: Kyle MacLachlan, Sheryl Lee, Michael Horse, David Lynch, Miguel Ferrer, Chrysta Bell, Naomi Watts, Laura Dern.

Vse tri sezone serije Twin Peaks in film Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj si lahko ogledate v videoteki HBO On Demand na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203 ali v videoteki HBO Go, ki je na voljo na programskem mestu 240 na televiziji Telekoma Slovenije, na računalniku, pametnem telefonu ali tablici.

Twin Peaks je odlikovala tudi odlična glasba, saj se je skoraj vsaka epizoda zaključila z nastopom katerega od slavnih glasbenikov, ki jim je David Lynch v preteklosti posnel kak videospot. Od Chromatics do Nine Inch Nails in seveda Julee Cruise, ki je imela v devetdesetih hit Falling, priredbo naslovne špice serije, to pot pa nam ponudi precej podobno pesem z naslovom The World Spins. Pred kratkim je izšla plošča, ki jo lahko poslušate tudi na Deezerju:

Prvotna objava na blogu Tehnik.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *