FilmHBO GoSerijaTVVideoteke

Prihaja nova Vojna svetov

Prihaja nova Vojna svetov

Vojna svetov je literarna klasika iz konca 19. stoletja, eden prvih ZF romanov, v katerem zemljo napadejo Marsovci in poteptajo vse pred seboj. Zgodba je bila inspiracija za množico predelav, trenutno pa sta v pripravi kar dve obetajoči televizijski mini seriji.

Roman Vojna svetov angleškega pisatelja H.G. Wellsa je bil ob izidu precej revolucionaren, saj se takrat o zunajzemeljskem življenju ni prav veliko razmišljalo, večina žanrske literature pa je bila pustolovske narave, v stilu gusarjev in vitezov v vesolju. Wellsov roman je pobral takratno kvazi znanstveno tezo, da so t.i. kanali na Marsu znak civilizacije, kar se je kmalu izkazalo za zgrešeno idejo, je pa zato povsem pravilno vključil mikroskopske mikrobe in bakterije, ki na koncu tudi pokončajo okupatorje. Zgodba se odvija v okolici Londona, ko spremljamo novinarja, ki skuša priti do svoje zaročenke v mestu, medtem ko se svet okrog njega sesuva.

V dobrem stoletju od izida knjige je nastalo več prelomnih priredb, pri čemer je bolj kot kateri koli film znana radijska igra, ki jo je leta 1938 uprizoril Orson Welles in je povzročila paniko med poslušalci, ki so mislili, da spremljajo poročila. 15 let kasneje je sledila klasična filmska predelava, ki je uporabila leteče krožnike namesto trinožnih vozil iz knjige. Ustvarjalci namreč niso našli načina, kako bi se trinožna vozila premikala, pa tudi vojaški svetovalci so jim razložili, da bi tovrstne napadalce zlahka pokosili. No, leta 2005 je ta problem rešil Steven Spielberg v svoji različici Vojne svetov, s Tomom Cruisom v glavni vlogi, saj so trinožniki zares osupljivi.

Spielbergova Vojna svetov je na voljo v videotekah HBO GO in HBO OD. Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in izgovorite »Vojna svetov«.

Prvo od serij bomo pri nas lahko spremljali predvidoma jeseni na FOXu, nastala pa je v koprodukciji s francoskim studiem Canal+. Glavno vlogo ima irski zvezdnik Gabriel Byrne (Osumljenih 5, Konec vsega), zgodba pa se odvija v sodobnem času v Evropi, kjer po začetnem udaru vesoljskih sil preživi le peščica ljudi, izoliranih v skritih kotičkih. Te dni so prispele prve fotografije iz snemanja, na napovednik pa še čakamo.

V podobnem stanju je tudi druga različica, ki nastaja na BBCju in je postavljena v London konca 19. stoletja, tako kot dogajanje v knjigi. Avtorji obljubljajo, da bo to doslej najbolj verna priredba Wellsove zgodbe, v glavnih vlogah pa so Rafe Spall (Prometej), Eleanor Tomlison (serija Poldark) in Robert Carlyle (Trainspotting, Do nazga). BBCjeve serije pri nas običajno dobimo kmalu na HBO, z nekaj zamika pa tudi na program TV Slovenija.

Foto: Urban Myth Films Ltd. in BBC.

Članek je bil prvič objavljen na blogu Tehnik.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *