HBO GoSerijaTVVideoteke

Westworld: 5 priljubljenih teorij sredi druge sezone

Westworld: 5 priljubljenih teorij sredi druge sezone

Westworld je druga najbolj ambiciozna serija, ki jo snema HBO, a kljub dovršeni in neverjetno velikopotezni produkciji ter navdušujočemu pristopu k velikim temam, ne doseže Igre prestolov. Aktualna sezona je celo deležna številnih kritik zaradi počasnejšega tempa in vrtenja junakov v na videz nesmiselnih krogih. A kot je pokazala že prva, so avtorji spretni v premikanju perspektiv in šokiranju z razkritji, ki jih podtalno napovedujejo že več delov.

 

Internet nikoli ne spi in številni oboževalci Westworlda pod mikroskopom preučujejo vsak detajl v vsaki sceni in promocijskem materialu ter sestavljajo teorije, ki so pogosto veliko bolj fantastične (ali pa celo zmešane) kot smiselne. Oglejmo si nekatere bolj zanimive.

1. Westworld je trženjska raziskava

Ko William oz. mlad mož v črnem (Jimmi Simpson) svojega tasta prepričuje v prevzem parka, mu razloži, da korporacije namenjajo ogromna sredstva za raziskovanje trga, da bi ugotovile, kaj potrošniki hočejo; v tem parku pa bodo imeli možnosti biti povsem svobodni, takšni kot so v resnici. In v tem je pravi poslovni potencial. Kaže torej, da korporacija Delos v Westworldu (in ostalih petih parkih) izvaja podtalne trženjske raziskave, ki jim omogočajo prednost v resničnem svetu.

Scena iz druge sezone serije Westworld.

2. Westworld je orodje za prevzem sveta

Morda pa Delos ne zbira zgolj informacij o svojih gostih, temveč tudi njihov DNK, s katerim bi lahko ustvaril replike bogatih in vplivnih ter jih zamenjal za originale. DNK dobijo skozi naključno odpadlo kožo in lase ter prek »romantičnih« srečanj z gostitelji. Mimogrede, podoben koncept je bil uporabljen v nadaljevanju Westworlda, Futureworld (ki pa, mimogrede, nima nobene povezave z skorajda istoimenskim Future World režiserja  Jamesa Franca).

3. Westworld je na otoku (ali v vesolju)

Gromozanski obseg samega Westworlda in dejstvo, da poleg njega obstaja še 5 drugih vsaj tako velikih parkov, pomeni, da cel kompleks obsega območje na ravni velikosti Slovenije. Tako veliko prostora v enem kosu je nemogoče dobiti, zato je že iz prve sezone priljubljena teorija, da je Westworld pravzaprav na vesoljski postaji (ali pa Luni). To ni bilo nikoli uradno zanikano, vendar večina namigov te sezone kaže, da bi lahko bil na otoku. Ta je najverjetneje umetno zgrajen in se nahaja v Tihem oceanu ali Južnokitajskem morju, če so med reševalno ekipo res bili pravilno prepoznani pripadniki kitajske vojske.

Scena iz druge sezone serije Westworld.

4. Bernard je Teddy (ali Arnold ali Dolores)

Podobno kot prva sezona, se tudi druga odvija v dveh časovnih obdobjih hkrati. Prvo se začne takoj po zaključku prve sezone z vstajo robotov, drugo pa med čistilno akcijo vodstva dva tedna kasneje. (No, tako so vsaj povedali, izjavam pa ne gre vedno verjeti.) V tej drugi časovnici spremljamo Bernarda (Jeffrey Wright), ki so ga našli na plaži, poleg celega kupa utopljenih trupel gostiteljev. Delosova ekipa ga prepozna kot človeka, on pa se obnaša precej nenavadno. Glede na prikazano možnost zamenjave možganskih jeder v gostiteljih je torej možnost, da to sploh ni Bernard, temveč nekdanji galantni kavboj, zdaj neusmiljeni morilec Teddy (James Mardsen), saj smo Bernarda v tej sezoni videli v nekaterih istih scenah kot lani Teddyja (npr. na vlaku). Lahko bi bil tudi oživljeni soustanovitelja parka Arnold, ki z Bernardom deli isto podobo, ali pa celo Dolores (Evan Rachel Wood), ki je v tej sezoni dokazala, da zanjo ne veljajo omejitve.

5. Tri hčerke

Najprej smo spoznali Williamovo (Ed Harris) hči Emily (Katja Herbers), ko se je predstavljala kot Grace v indijsko navdihnjenem svetu Raj (izgovori se raž, kar po indijsko pomeni “vladavina”), a po teorijah sta v seriji še dve hčerki ključnih likov. Charlotte (Tessa Thompson), šefica, ki je prišla prevzeti Westworld tik pred revolucijo in se trudi spraviti tajne podatke iz parka v gostitelju Abernathyju, naj bi bila Arnoldova hči. Indici za to so šibki, ampak pri tako tesno povezani zgodbi je to vseeno mogoča teorija. Zadnja je bolj fantastična, a tudi verjetna in nakazovana. Podobno kot v lanskem filmu Iztrebljevalec 2049 bi lahko v Westworldu obstajala možnost biološke reprodukcije med androidi. Maeve (Thandie Newton) je bila prva androidka, ki se je uprla programu, ko ni zapustila parka, temveč se je vrnila po hčerko iz prejšnjega programa. To je njen osrednji cilj že vso sezono, kar se zdi nenavadno, saj se zaveda, da je ta materinska ljubezen zgolj ostanek starejšega programa. Ampak, kaj pa, če gre za več kot le par slabo pobrisanih bitov? Zelo močan namig je tudi silhueta matere z otrokom, ki po fiziognomiji spominja na Maeve.

Westworld druga sezona.

Bonus: Ostali parki

In potem so seveda še zimzelene teorije ugibanja tematik ostalih parkov. Spoznali smo torej divji zahod, Japonsko v obdobju dinastije Edo in Indijo pod britansko kolonialno oblastjo. Avtorji so potrdili, da jih je skupno 6, tako da ostanejo še tri. Najbolj očitna izbira se zdita srednjeveški in rimski svet, ki sta bila del izvirnega filma Westworld, šesti svet pa je tisti, ki najbolj bega oboževalce. Če je Westworld zares na vesoljski postaji, potem bi bilo za pričakovati, da še vesoljsko tematiko. Ampak, pustimo se presenetiti.

Besedilo je bilo objavljeno maja na Tehniku.

Foto: © 2018 Home Box Office, Inc.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *