Filmske nagrade 2018PickboxSerijaTVVideoteke

Priporočilo za verižno gledanje: Skrivnost jezera (Top of the Lake)

Priporočilo za verižno gledanje: Skrivnost jezera (Top of the Lake)

Zadnje desetletje so najbolj na veljavi pridobile skandinavske kriminalke, predvsem na televiziji, medtem ko britanske ostajajo zlati standard, nemške občasno navdušijo, ameriška produkcija pa je bolj osredotočena na druge žanre. A nedavno je na drugi strani planeta vzniknil zametek novega vala.

Skrivnost jezera je novozelandsko-britanska koprodukcija (z avstralsko in ameriško podporo), kjer spremljamo glavno junakinjo, kriminalistko Robin Griffin, ki raziskuje nevarne zločine, ob tem pa je tudi njeno osebno življenje vse bolj na psu. Prva sezona se dogaja na Novi Zelandiji, v majhnem mestu ob velikem jezeru, druga pa v Sydneyju. V glavni vlogi je ameriška igralka Elizabeth Moss, ki je za vlogo prejela zlati globus in je sicer magnet za prelomne serije. Pred tem je denimo navduševala že v Zahodnem krilu in Oglaševalcih, letos pa tudi v Deklini zgodbi.

Elizabeth Moss v seriji Skrivnost jezera.
Foto: BBC

1. sezona: Novozelandsko izginotje

Ko spoznamo kriminalistko Griffinovo, je ravno prispela na obisk k materi, ki se zdravi za rakom. Mati živi v majhnem kraju Laketop, kjer je Robin odraščala, a trenutno živi in dela v Sydneyju, kjer jo tudi čaka zaročenec. Ko na policijo pripeljejo nosečo 12-letnico Tui, jo pokličejo za pomoč, saj so tovrstni zločini njeno področje, lokalci pa so brez pravih izkušenj. Sydneyjska policija tako posodi Griffinovo Laketopu (očitno obstajajo ustrezni sporazumi med državama) in kmalu jim pokaže standarde dela, ki bi jih morali dosegati. Kljub njenemu trudu Tui pobegne in začne se velika iskalna akcija.

Središče zgodbe se kmalu prestavi iz iskanja pogrešanega dekleta in njenega potencialnega posiljevalca na prikaz družbe, kjer se je kaj takega lahko sploh zgodilo in tako spoznamo peščico izjemno samosvojih likov. Med drugim spremljamo usodo Tuinega očeta, vodje kriminalne združbe za proizvodnjo sintetičnih mamil Matta, skupino žensk, ki so poleg jezera kupile zemljo in živijo v kontejnerjih pod moralnim vodstvom feministične ikone in napol gurujke GJ ter šefa policije, ki je odprl učno kavarno, v kateri se mladoletni prestopniki lahko izučijo za baristo.

Scena iz serije Skrivnost jezera.
Foto: BBC

Soavtorica serije in režiserka večine epizod je oskarjevka Jane Campion, ki uspe uravnotežiti pozitivnost krasne narave in samosvojih, svobodnih ljudi s temačnostjo, ki se skriva pod površjem hladnega jezera in v njegovem mrzlem odsevu. Zgodba je ves čas napeta in čeprav ni nemogoče ugotoviti, kdo stoji za vsem, je način razkritij zmeraj nepričakovano surov in šokanten.

2. sezona: Kovček z lasmi

Zaključek prve sezone pusti Griffinovi nekaj možnosti za pozitivni razvoj, a v začetku druge je nemudoma očitno, da je še bolj na dnu in izgubljena. Prva epizoda predstavi ključne like, poleg Griffinove še nekoliko štorasto, visoko policistko Mirando, ki postane njena partnerka, in družino Edwards. Starša sta ločena, ker je Julija odkrila simpatijo do druge ženske, medtem ko je hčerka nemogoča najstnica, ki se hoče poročiti s starejšim moškim, zgubo z vzdevkom Puss, ki trdi, da je bil profesor v Vzhodni Nemčiji. Hčerka je posvojena, njena prava mati je Robin.

V sredo te rastoče zmede in kakofonije čustev ter obtoževanj pa pade primer, odkritje trupla kitajske prostitutke v kovčku, ki ga naplavi na slovito sydneyjsko surfersko plažo Bondhi. Ugotovitev, da je bilo dekle nosečo, zaplete stvari, sploh ko se izkaže, da naj bi otroka nosila kot nadomestna mati za nek par. Robin se medtem odloči vzpostaviti stik s hčerko, ki jo je oddala v posvojitev, kar jo povleče še v družinsko dramo Edwardsovih, ob tem pa pričenja odkrivati povezave med Pussom in umorjenim dekletom.

Druga sezona je povsem sveža, čeprav je bilo treba nanjo čakati kar štiri leta. Avtorica najprej sploh ni nameravala posneti nadaljevanja, a je nato odkrila zanimivo zgodbo. Dodatne zastoje je povzročila nedosegljivost Nicole Kidman, ki je snemala prav tako nagrajeno serijo Majhne laži. Policistko Mirando igra Gwendoline Christie, znana kot Brienne iz Igre prestolov, vlogo hčerke Mary, pa je prevzela Alice Englert, zvezdnica filmov Ginger in Rosa in Čudovita bitja ter hčerka režiserke Jane Campion.

Tui v seriji Skrivnost jezera (top of the lake)

Skandinavski pridih

Pri prvi sezoni je mogoče opaziti veliko vpliva skandinavskega noirja, priljubljenega podžanra kriminalk. Hladno vreme, majhen kraj, poln samosvojih, trdoživih likov ter mizogenih predsodkov, ki se udejanjijo tudi v gnusnih zločinih nad ženskami. Druga sezona je postavljena v vroč Sydney, a skandinavski elementi ostanejo, saj prikaz družinskih razmer spominja na težavne filme danske šole, kot jih snemata Lars von Trier in Thomas Vinterberg. No, še vedno je daleč od melanholije in brezupja, ki preveva njune filme, a ta težka in kompleksna drama skupaj z odlično igro in fenomenalno fotografijo kriminalko povzdigne nad povprečje.

Obe sezoni serije Skrivnost jezera sta na voljo v videoteki Pickbox, ki jo najdete na programskem mestu 242 na televiziji Telekoma Slovenije, vsebine pa si lahko ogledate tudi prek spletne strani pickbox.si ali pa aplikacij za pametne telefone in tablice. 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *