Akcija do koncaNetflixSerijaTVVideoteke

Priporočilo za verižno gledanje: Jessica Jones

Jessica Jones druga sezona

Priporočilo za verižno gledanje: Jessica Jones

Jessica Jones je zasebna detektivka z nadnaravnimi močmi. Živi v New Yorku, je zmeraj slabe volje in veliko pije. Žanrsko gre za akcijski triler z občasnimi nadnaravnimi elementi, a serija vsebuje tudi dobro mero humorja in nevsiljive družbene relevantnosti.

Serija je nastala po Marvelovi stripovski junakinji za Netflix in čeprav sodi v širše Marvelovo filmsko vesolje, tako kot Stotnik Amerika, Spider-man in Varuhi galaksije, se druži zgolj s tistimi superjunaki malih ekranov, ki so prav tako na Netflixu: Daredevil, Luke Cage, Iron Fist in Maščevalec (The Punisher). No, slednjega sicer še ni srečala, s prvimi tremi pa je celo sodelovala v seriji Branilci (Defenders). Med vsemi Marvelovimi TV izdelki je Jessica Jones daleč najboljša in k sreči so vse zasnovane tako, da si jih je mogoče ogledati ločeno, saj so reference in povezave med njimi zgolj bežne.Scena iz serije Jessica Jones

AKA Postopne komplikacije prve sezone

V prvi sezoni spoznamo Jessico ravno, ko odpira detektivsko pisarno. Trudi se biti dober človek, vendar jo povsem očitno tlačijo more in lovijo demoni preteklosti. Kmalu ugotovimo, kako globoko segajo njene težave in frustracije, saj se izkaže, da je bila Jessica do nedavnega pod mentalnim nadzorom telepatskega psihopata Kilgrava, ki ga odlično upodobi nekdanji Dr. Who David Tennant. Sprva je osredotočena na popravljanje napak, ki jih je zgrešila, kasneje pa ugotovi, da Kilgrave še zmeraj predstavlja nevarnost in to ne zgolj zanjo, temveč za cel New York, zato se ga odloči s pomočjo prijateljev ustaviti.

Čeprav je prvo sezono mogoče gledati zgolj kot napet triler, poln nepričakovanih preobratov (in še bolj nepričakovanih dovtipov), je glavna odlika serije psihološka dovršenost junakov. Avtorica serije Melissa Rosenberg (sicer scenaristka serije filmov Somrak) je z Jessico ustvarila močno junakinjo, ki se sooča s travmami ugrabitve in posilstva in se jih trudi razrešiti, čeprav ob tem pogosto zapade v depresijo. Ta vidik serije so pohvalila tudi številna društva za pomoč žrtvam zlorab in jo vsekakor postavi stopnico nad povprečne akcijske serije.Jessica Jones in Trish

AKA Družinske vezi druge sezone

V drugi sezoni je glavna tema družina in odnosi med Jessico ter njenimi bližnjimi se iz epizode v epizodo vse bolj zapletajo, konec pa je docela presenetljiv in še zdaleč ne tako pozitiven kot ob koncu prve sezone. Akcijske scene so ponovno na mestu in tudi humorja ne manjka, razvoj junakov pa je nekoliko bolj okoren in mestoma se zdi, da se liki zgolj vrtijo v krogu. Kljub temu je tudi druga sezona bolj zanimiva z bolj poglobljenim razvojem likov od večine tovrstnih žanrskih izdelkov. Za primerjavo, druga sezona Daredevila se je še bistveno bolj zapletala z nenehnimi spremembami odnosov med glavnimi junaki in pretiranim številom negativcev.

Mimogrede, vseh 13 epizod druge sezone Jessice Jones so režirale ženske, kar je hkrati pohvalno in nič posebnega, saj sposobni avtorji zmeraj znajo pritegniti kakovostne sodelavce, ne glede na spol.

Scena iz serije Jessica Jones.

Avtor: Melissa Rosenberg. Igrajo: Krysten Ritter, Rachael Taylor, Eka Darville, Carrie-Anne Moss, David Tennant, Janet McTeer. Režija: Uta Briesewitz, Rosemary Rodriguez, Anna Foerster, Liz Friedlander, Jennifer Lynch, Millicent Shelton.

Obe sezoni serije Jessica Jones sta na voljo na Netflixu za takojšnje verižno gledanje. Prav tako Branilci (The Defenders), kjer je Jessica Jones ena glavnih junakinj.

Napovednik druge sezone serije Jessica Jones

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *