HBO GoSerijaTVVideoteke

Ob začetku druge sezone Westworlda

Scena iz serije Westworld.

Ob začetku druge sezone Westworlda

Westworld je največja uspešnica kanala HBO po Igri prestolov. ZF zgodba je postavljena v zabaviščni park urejen v duhu divjega zahoda, kjer za zabavo obiskovalcev skrbijo t.i. gostitelji, roboti z omejeno umetno inteligenco, ki so na las podobni ljudem. Medtem ko je gostom dovoljeno vse, brez kakršnih koli posledic, so roboti programirani, da dan za dnem po določenem scenariju odigrajo svojo vlogo. A pod umirjenim površjem osebnosti nekaterih robotov začne brbotati, njihov izumitelj Ford pa ima skrivne načrte.

Številni liki, dogajanja v različnih obdobjih in roboti, ki se ne razlikujejo od ljudi, hitro zmedejo in ker je od prve sezone minilo že nekaj časa, smo pred začetkom druge pogledali, kje so ostali glavni junaki in kaj se je pravzaprav zgodilo.

Opozorilo: Če niste videli prve sezone, nadaljujete na lastno odgovornost, saj članek razkriva vse.

Napovednik za drugo sezono serije Westworld

 

 

Serija Westworld je na sporedu ob ponedeljkih  ob 3. uri zjutraj in nato ob 20. uri, seveda pa  tudi na HBO Go. Celotna prva sezona in prvi del druge sezone je že na voljo na HBO Go.

Dr. Robert Ford

Soustanovitelj in kreativni direktor parka, ki ga igra Anthony Hopkins, je eden glavnih junakov prve sezone. Njegov prvotni partner Arnold je ob ugotovitvi, da se roboti zavedajo, želel preprečiti odprtje parka in s tem namenom programiral Dolores, da je ubila ostale gostitelje in tudi njega. Na koncu prve sezone Ford popravi Dolores, ji da v roke pištolo s katero je ubila Arnolda in se odpravi na zabavo ob predstavitvi nove zgodbe ter lastne prisilne upokojitve. Dolores mu sledi in ga v prelomnici finala ustreli, nato pa skupaj z ostalimi roboti začne izvajati pravi pogrom nad gosti.

 

 

Dolores Abernathy

Robotka Dolores v parku igra vlogo krepostne lastnice kmetije, ki rada slika in v mestu vsak dan znova spozna prijetnega mladeniča Teddyja. A Dolores ni zgolj westernovski stereotip, kot večina gostiteljev v parku, saj se skozi celotno sezono spominja dogodkov nepovezanih z njeno zgodbo, pogovorov z Arnoldom in druženja z gostom Williamom, s katerim se morda celo zaljubljata. Zdi se, da je Dolores na misiji, tako da sta razkritji, da se je del njene zgodbe odvil pred davnimi leti in njena smrt v sedanjosti, zelo tragični. Vendar se kmalu izkaže, da je bila smrt le del Fordove predstave za investitorje in Dolores se spet postavi na noge. A tokrat z novim ciljem in razumevanjem svoje prave vloge v svetu. Vloge vodje vstaje robotov.

Scena iz serije Westworld.

Mož s črnim klobukom/William

Redni obiskovalec parka in lastnik Westworlda je prepričan, da je Arnold v parku skril neko skrivnost in jo že več kot trideset let poskuša odkriti. Williama je v park pripeljal njegov bodoči svak, ki je na koncu spoznal, kako zelo se človek spremeni, ko mu je vse dovoljeno. Prijeten in zadržan William, ki se zaljubi v Dolores, se na koncu pokaže kot okruten mož, ki si temu primerno na glavo povezne črn klobuk. Tudi on se udeležil zabave, kjer ga roboti ustrelijo, vendar to najverjetneje ni njegov konec. Zaključek prve sezone je pravzaprav uresničitev njegovih želja, saj je v robotih zmeraj videl večji potencial kot v ljudeh.

Bernard Lowe

Glavno razkritje prvega dela prve sezone je bilo, da je Fordov najzvestejši sodelavec Bernard pravzaprav robot ustvarjen po Arnoldovi podobi, ki je zase prepričan, da je človek, takšno mnenje pa imajo tudi ostali zaposleni. Ko Bernard pridobi dostop do vseh svojih spominov, se noče več pokoriti Fordovim ukazom, zato slednji sproži varovalko, ki Bernarda prisili v samomor. Vendar ne ostane prav dolgo odklopljen, saj ga obudi Maeve, ko potrebuje njegovo pomoč in tako se tudi Bernard znajde na zabavi masakra.

 

 

Maeve Millay

Maeve je robotka, ki vodi bordel, a je ena od prvih, ki se zave resničnega dogajanja okrog sebe v grozljivi sceni med »servisnim popravilom« na operacijski mizi. S fizično silo in v svoj lik vgrajeno preračunljivost ter zapeljivost prisili tehnike, da jo nadgradijo. Njen osnovni načrt je pobegniti iz Westworlda v resnični svet, ampak ko prispe na vlak, se odloči vrniti, kar so ustvarjalci potrdili, da je prva zavestna odločitev katerega koli izmed robotov. Razlog za vrnitev je hčerka, ki jo je Meve imela v eni od prejšnjih zgodb in do katere je razvila tako močna čustva, da ta presegajo vsakršno programiranje.

Članek je bil aprila objavljen na Tehniku.

Foto: HBO

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *