HBO GoIgra prestolovSerijaTVVideoteke

Igra prestolov: Nevihtnorojena, 7. sezona, 2. del

Igra prestolov: Nevihtnorojena; Arya na konju

Igra prestolov: Nevihtnorojena, 7. sezona, 2. del

Tudi druga epizoda serije Igra prestolov: Nevihtnorojena je pretežno temeljila na pogovorih, a tokrat so bili to akcijski govori, ki so začeli premikati dogajanje. Za zaključek pa še epska bitka.

POZOR: Povzetek in analiza razkrijeta vsebino 2. dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 24. julija 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Zgodba Igre prestolov poteka na številnih lokacijah in s še bolj številnimi junaki. Za potrebe povzetka in analize dogajanja smo pregled razdelili po lokacijah, večino analize in pričakovanj za naprej pa najdete v zaključku.

Igra prestolov Euron Greyjoy
Foto: HBO

Zmajev kamen: Kraljičin govor

Naslov epizode je Nevihtnorojena in brez ceremonij smo kar takoj vrženi v nevihtno noč na Zmajevem kamnu, kjer Daenerys s podaniki načrtuje osvajalski pohod. Ključna scena je zaslišanje Varysa in izpraševanje njegove lojalnosti, glede na to, da je služil že trem vladarjem Zahodnjega. Tyrion ga skuša zagovarjati, a Daenerys vrta naprej, dokler ne pride do Varysovega bistva – da služi ljudem, ne vladarjem – in to jo prepriča. A sodelovanje je potrjeno, šele ko mu zabiča, da naj jo v dvomih o njenem ravnanju raje odkrito opozori na napake, kot pa da začne spet spletkariti. Sicer ga bo sežgala. To je primeren uvod v srečanje z rdečo duhovnico Melisandre, ki skuša zdaj zapakirati Daenerys v svojo prerokbo in jo povezati z Jonom Snegom. Sledi še vojni posvet, kjer Daenerys razkrije načrt: Dornija in Visoki vrt naj začneta oblegati Kraljevi pristan, saj se bo lokalno prebivalstvo bolje odzvalo na domače zavojevalce, medtem pa bo njena vojska zavzela Livarsko skalo, sedež premožne hiše Lannister. Ugibanja glede tega dela načrta so se pojavila že ob prvih napovednikih, predvsem zato, ker Tyrion podrobno pozna Livarsko skalo in njene skrite prehode. Vprašanje pa je, kako bo na načrte vplivalo spoznanje, da je Livarska skala bankrotirana, saj so zadnje zlato iz rudnikov izkopali že pred leti. Poleg tega vidimo tudi ljubečo sceno med Sivim črvom in Missandei, romanco, ki se plete že več sezon in je očiten dokaz, da ljubezen lahko premaga vse ovire. Upajmo, da to ni bilo tudi njeno zadnje dejanje, saj se Sivi črv odpravlja v vojno.

Rdeča duhovnica Melisandre v seriji Igra prestolov: Nevihtnorojena
Foto: HBO

Kraljevi pristanek: Kraljičin govor 2

Dogajanje v Kraljevem pristanku je zrcalna slika tistega na Zmajevi skali: tudi tukaj kraljica preverja podporo med svojimi vazali in jih skuša spodbuditi. Razlika je očitna, saj Daenerys kuje svetlo prihodnost zmagoslavja, Cersei pa širi propagando z lažmi in zastraševanjem. Med njenimi podaniki se nepričakovano prikaže znan obraz, Randyll Tarly, ki smo ga spoznali v prejšnji sezoni, ko je zatiral svojega sina Sama, ki je bil na poti v Staro mesto. Izvemo, da je Randyll odličen bojevnik in poveljnik (kar ne bi smelo biti presenečenje, saj je imel redek meč iz valirijskega jekla) in Jaime ga želi postaviti za generala. Kaže, da je za zavezništvo, a skrbijo ga zmaji. No, Qyburn je spet korak pred drugimi in za Cersei dosega nemogoče: potem ko je oživil Gregorja Clegana in razstrelil septo z vsemi sovražniki v mestu, je zdaj zasnoval tako veliko balisto, da lahko njene puščice prebijejo zmajeve kosti.

Igra prestolov Nevihtnorojena Stormborn Cersei
Foto: HBO

Zimišče: Kraljičin govor 3: Kraljev govor

Tretja ključna scena vojaškega načrtovanja se odvije v Zimišču, kjer Jon debatira s svojimi zavezniki o povabilu na srečanje z Daenerys. Jonov pristop k vladanju in uveljavljanju lastne volje je veliko bolj vključujoč. Podobno kot Daenerys posluša pripombe na načrt, a jih ne zabije z vnaprej pripravljenim odzivom, temveč s čustvenim odzivom pokaže, da jih razume in v srcu podpira, mora pa izbrati strateško bolj optimalno rešitev. Ob tem Sanso postavi za zaščitnico Severa, torej vladarico, dokler se z Davosom ne vrneta. Odvije se tudi v napovedniku nakazan konflikt z Mezinčkom, ki razkrije veliko manj, kot so upali oboževalci (denimo, da Mezinček pozna Jonovo poreklo), in ponovno dokaže, da ne moreš začeti pogovora s kakršno koli variacijo fraze: »Tvojo sestro ljubim tako močno, kot sem tvojo mater«.

Jon Sneg v seriji Igra prestolov
Foto: HBO

Staro mesto: Cronenberg

Medtem ko Samov oče koketira z generalskim činom, se Sam uči za moistra in se hkrati trudi biti časten človek. Nadmoister Ebrose je nad Jorahom in njegovim sivoluskom naredil križ (oz. sedmerokrako zvezdo?), a Sam si drzne poskusiti nevaren postopek, da bi ga rešil in se oddolžil svojemu nekdanjemu poveljniku, Jorahovemu očetu. Kar sledi, je kot scena iz filma mojstra telesnega hororja Davida Cronenberga (Muha, Videodrom, eXistenZ), ko Sam počasi reže vrhnjo plast kože, Jorah pa se trudi zadušiti kričanje.

Rečnjava/Sever: Pot na jug?

Arya se ustavi v gostilni, kjer je ostal njen prijatelj s poti na Sever, Vroča pita. Ta jo seveda prepozna in hoče obujati spomine, a Arya je otopela in osredotočena na seznam ljudi, ki jih namerava pokončati. Novica, da so v Zimišču spet Starki, jo predrami in kaže, da v njej vzklije upanje. Odpravi se proti Severu, a na poti doživi še eno, še bolj dolgo pričakovano srečanje, ko jo obkoli trop volkov na čelu s krvovolkuljo. Nedvomno gre za njeno nekdanjo domačo ljubljenko Nymerio, zato jo tudi pustijo pri življenju, a zverina se ne odloči za vrnitev k njej, temveč nadaljuje svoje svobodno življenje. V knjigah je eno poglavje posvečeno Nymerii in opisuje, kako je zbala krdelo, ki je iz velikega dela gozda pregnalo popotnike. To je bila najbrž še zadnja navezava na zgodbo iz knjig, saj jih je serija že krepko prehitela. Kakor koli, videti je, da je po Nymerijinem slovesu Arya dobila občutek, da ne sodi več domov, tako da se bo v prihodnji epizodi morda obrnila nazaj proti jugu.

Morje: Pravo nadaljevanje filma 300

Pred tremi leti je v kino prišlo nadaljevanje epskega filma 300, ki se je osredotočalo na pomorske bitke (mimogrede, stransko vlogo v filmu je igrala Lena Headey, ki v Igri prestolov igra Cersei Lannister). Film je skušal doseči spektakularnost prvega dela, vendar je bil bistveno bolj dolgočasen in nepomemben. A zaključek Nevihtnorojene je vse, kar bi omenjeni film moral biti. Scena se začne na Yarini poveljniški ladji na poti v Dornijo. Peščene kače popivajo, Ellaria pa osvaja Yaro. A že po prvem poljubu se zaslišijo bojni kriki in Euronova armada se zgrne nadnje ter jih začne radirati. Peščene kače končno pridejo na svoj račun v bitki, a kaže, da so njihove puščavske borilne veščine na morju le malo vredne. Ena ščiti Ellario in pokonča nekaj napadalcev, preden jo zajamejo, drugi dve skušata ustaviti Eurona, ki je videti kot vikinški berserker, ko s sekiro krči gozd pomorščakov na svoji poti. Bitka se zaključi z družinskim snidenjem Greyjoyevih, v katerem se Theon sooči z nevarnostjo in … pobegne.

Igra prestolov Theon Yara Euron GreyjoyNevihtnorojena

Prav nenavadno je, da je ta epizoda predvajana isti vikend, kot je v kino prišel film Dunkirk, saj oba dajeta velik poudarek številki 3. V Dunkirku je tako razdeljena zgodba, tukaj so ključne prve 3 scene, ki pokažejo 3 različne načine vladanja. Hkrati je vsaka od teh scen sestavljena iz 3 delov: razkritje načrtov s pogajanji, sestanek s ključnim človekom (Varys, Rydell, Sansa) in skrivno srečanje (Melisandra, Qyburn, Mezinček). V epizodi imamo tudi 3 snidenja: Arya + Nymeria, Arya + Vroča pita in Greyjoyji, pa še bi lahko naštevali. Ampak to je samo struktura. Bistvo epizode je začetek premikov po šahovnici in trki med zastavljenimi načrti ključnih igralcev. Najbolj dodelane scenarije je imela Daenerys, ki je že izgubila mornarico in vsaj delno podporo Dornije, saj je ta ostala brez vladarja. Hkrati, kot omenjeno, iz Livarske skale ne bo dobila zlata, čeprav je z zaledjem v Zalivu zmajev najbrž edina vladarica v Zahodnjem, ki ji financ ne primanjkuje. Cersei želi konsolidirati moč s razpihovanjem strahu pred tujci, kar ji zaenkrat še uspeva, a zavezniški Železnorojeni se lahko hitro izkažejo kot bolj nepriljubljeni od Dothrakov (mimogrede, Daenerys v načrtih sploh ne omenja Dothrakov). Najbrž najbolje kaže Jonu, a vse bolj očiten spor z Mezinčkom ga lahko stane glave ravno tako, kot je njegovega očeta (oz. strica). Pa čeprav je po drugi strani s postavitvijo Sanse za varuhinjo Severa nevede ugodil njegovi želji iz prejšnje sezone. Videli smo tudi zares spektakularno pomorsko bitko, v preostalih petih epizodah sezone pa bosta sledili še vsaj dve kopenski.

Igra prestolov Sam in nadmoister
Foto: HBO

Top tedna

Ogaba tedna

Med ogledom si nikar ne privoščite malice, vsaj ne med dogajanjem v Starem mestu. Pogled na Samov poskus odstranjevanja vrhnje plasti Jorahove kože je milo rečeno neprijeten, prehod v naslednjo sceno (vroče pite) pa dokončno zatre lakoto.

Žajfnica tedna

Srečanje Mezinčka in Jona Snega v katakombah Zimišča, ki je bilo nakazano že napovedniku, je sprožilo množico ugibanj, a na koncu je Jonov neprijetni odziv sprožil stavek, ki je kot iz žajfnic. Mezinček mu namreč razkrije ljubezen do njegovih družinskih članov z besedami: »Sanso ljubim, kot sem ljubil njeno mater«.

Družinsko srečanje tedna

Srečanje Greyjoyev ni bilo niti malo ganljivo, je pa prineslo prvo bitko sezone. Euron Greyjoy med napadom na nečaka Yaro in Theona pokaže, da smo po Joffreyju in Ramsayju dobili novega sadista, ki ga bomo z veseljem sovražili.

Nepričakovan obisk tedna

Mati zmajev je izredno zasedena, a eden od obiskov je nepričakovan. Pri njej se namreč pojavi Melisandre z govorom o obljubljenem princu, a prevajalka Missandei postavi stvari na svoje mesto. Prerokba, ki smo jo že večkrat slišali, dobi pravi prevod in se odslej glasi: »Obljubljeni princ ali princesa bo prinesel_la zoro.«

Besedni spopad tedna

V besedni in nazorski spopad tedna sta se tokrat zapletla Varys in Daenerys, a sta na koncu spor zgladila s prisego o iskrenosti Varysa in Daenerysino grožnjo sežiga, če svojo kraljico izda.

 

Nove epizode Igre prestolov si lahko ogledate na HBO-ju ob ponedeljkih ob 20.00, ki ga najdete na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 6, v visoki ločljivosti pa na programskem mestu 201. Vse sezone Igre prestolov so na voljo tudi v videoteki HBO On Demand na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203 ali v videoteki HBO Go, ki je na voljo na programskem mestu 240 na televiziji Telekoma Slovenije, na računalniku, pametnem telefonu ali tablici.

Igor in Tamara Harb

Tags:
En komentar
  1. Najbolj navdušeni lahko gledajo na HBO tudi ob treh zjutraj. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *