HBO GoIgra prestolovSerijaTV

Igra prestolov: Kraljičina pravica, 7. sezona, 3. epizoda

Davos in Jon Sneg iz serije Igra prestolov (Game of Thrones)

Igra prestolov: Kraljičina pravica, 7. sezona, 3. epizoda

Tretji del serije Igra prestolov po strukturi sledi prejšnjemu, saj večino epizode spremljamo politična pogajanja, na koncu pa sledi še akcija. Ta vključuje kar dve bitki z velikim vplivom na nadaljnji razplet, a le malo spektakla.

POZOR: Povzetek in analiza razkrivata vsebino 3. dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 31. julija 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Zgodba Igre prestolov poteka na številnih lokacijah in s še bolj številnimi junaki. Za potrebe povzetka in analize dogajanja smo pregled razdelili po lokacijah, večino analize in pričakovanj za naprej pa najdete v zaključku.

Zmajev kamen: Srečanje

Končno se je odvil eden najbolj težko pričakovanih dogodkov: srečanje dveh ključnih junakov: Daenerys in Jona Snega. Najprej naj ponovno poudarimo, da dogodki v posamezni epizodi ne potekajo nujno vzporedno in da nekatere logične dele zgodbe serija preprosto preskoči, ker so dolgočasni. Tako sta med 2. in 3. delom Jon Sneg in Davos najprej več dni jezdila proti morju, nato več tednov plula ob obali Zahodnjega. Medtem so podobno dolge pomorske in kopenske poti opravili tudi nekateri drugi junaki, a več o tem kasneje. Jon Sneg in Davos prispeta na Zmajev kamen, kjer ju na obali pričakata Tyrion in Missandei. Tyrion v Jonu nemudoma (ponovno) odkrije partnerja za legendarne dialoge, medtem ko Davos ob poskusu kramljanja z Missandei naleti na zid. Oba z Jonom sta (dobesedno) vržena na trda tla, ko jih preletijo zmaji, in tudi samo srečanje z Daenerys je zastavljeno tako, da so prišleki postavljeni na svoje mesto. A, kot smo ugotovili prejšnji teden, ima Jon zelo samosvoj in iskren pristop k vladanju in pogajanjem. Daenerys hoče, da sledi prisegi svojih prednikov in poklekne pred njo, on pa počasi in odkrito sledi svojemu načrtu, ji skuša predstaviti resnično nevarnost belih hodcev in zraven poudari, da je bil *izvoljen* za vodjo ter da naziva in z njim povezanih obvez ni podedoval.

Danerys in Varys v Igri prestolov.
Foto: HBO

Celoten politični dialog je mojstrsko napisan in odigran. Čeprav začenjata razumeti položaj druge strani, se scena na vrhuncu zaključi s prekinitvijo, ko vstopi Varys z obvestilom o mornariškem porazu s konca prejšnje epizode. S tem je začetek verjetnega zavezništva med Daenerys in Jonom presegel izvirni konflikt oblasti, čeprav noben od njiju ne vidi pravega potenciala v nadaljevanju. A že od prve epizode je perspektivo v Jonu videl Tyrion – in tako se znajdeta na pečini, kjer Tyrion s svojim značilnim ostrim jezikom, ki smo ga zdaj že res pogrešali, doseže napredek v partnerstvu. Jon ne bo dobil vojaške podpore in mu je tudi ni treba nuditi, lahko pa nakoplje zmajevega stekla, kolikor ga potrebuje. To pomeni, da bo ostal vsaj še nekaj časa na Zmajevem kamnu, zato lahko pričakujemo tudi napredek v razmerju z Daenerys. Ali pa vsaj še kak dialog s Tyrionom.

Zimišče: Srečanje 2

Skoraj zagotovo pa med Jonovim druženjem z Daenerys na Zmajevem kamnu ne bosta izvedela, da sta v sorodstvu. Bran namreč prispe v Zimišče, vendar s Sanso ne želi deliti nobenih spoznanj ali ji česar koli razložiti. Res že dolgo živi divje, a v teh scenah ni videti kot moder vedec, temveč kot nadut najstniški emo, ki ga »okolica ne razume«. Kakor koli, Sansa se izkaže kot mojstrica vladanja, medtem ko ji Mezinček ponudi najboljši nasvet vseh časov o tem, da mora vse mogoče scenarije vseh spopadov zmeraj odigrati v svoji glavi, da je ne bo moglo nič presenetiti. To je pravzaprav nekoliko podobno temu, kako Bran vidi svet.

Sansa in Mezinček v Igri prestolov.
Foto: HBO

Staro mesto: Vrnjena usluga

Sam je ozdravil Joraha, ki je zdaj svoboden, da se vrne h khaleesi, nadmoister pa mu prizna, da je spreten in na dobri poti, da postane moister. A najprej mora za kazen prepisati cel kup starih zvitkov. No, morda bo v njih našel koristne informacije, ker gledalci nimamo potrpljenja za spremljanje še enega dolgega urjenja. Arya je bila dovolj.

Kraljevi pristanek: Zmagoslavje in maščevanje

Euron slavi zmagoslavni prihod v Kraljevi pristanek z ujetnicami na povodcu. Preda jih Cersei, ta pa mu obljubi, da se bo držala dogovora o poroki, ko bo zmagala v vojni. Zbrani vzklikajo v podporo Cerseijnim načrtom in zaenkrat zmagoslavni vojski, a Euron v prikupno surovo gostilniškem dialogu z Jaimejem zaključi, da pač vzklikajo, ker radi vidijo na kole nasajene odsekane glave . Medtem ko Euron odpelje Yaro s seboj (Theona pa je pobrala zavezniška ladja, a ga (ponovno) nihče več ne spoštuje), Cersei zapre Ellario v ječo skupaj z njeno hčerko Tyene, zadnjo preživelo peščeno kačo. No, ne za dolgo, saj Cersei razvije prav posebej zloben in izprijen način maščevanja, ki bi mu zaploskala celo Roose in Ramsay Bolton.

Euron in Cersei v Igri prestolov.

Livarska skala: Pirova zmaga

Prva od dveh bitk epizode je bitka za Livarsko skalo, ki jo spremljamo skozi Tyrionovo naracijo, in to skozi preigravanje različnih scenarijev. Prvi temelji na neposrednem napadu, ki zahteva veliko žrtev, drugi, ki ga izvedejo, pa na uporabi skrivnih prehodov, ki jih je dal zgraditi Tyrion. Brezmadežni tako zasedejo Livarsko skalo, vendar ugotovijo, da je bila to past, saj je v gradu le peščica vojakov in nič živeža, ladje s katerimi so pripluli okrog Zahodnjega, pa je že potopila Euronova mornarica, ki pripravlja obleganje.

Visoki vrt: Zmagoslavje in maščevanje 2

Lannisterska vojska z vsemi zalogami namreč maršira nad Visoki vrt, ki ga povsem nepripravljenega tudi zasede. Z Visokim vrtom dobijo tudi obilico hrane, ki bi jo potrebovali za morebitno obleganje Kraljevega pristanka, in seveda finance, ki jih je treba poplačati Železni banki iz Braavosa. V tej epizodi smo ponovno (šele tretjič) lahko srečali Tycha Nestorisa, ki ga igra nepozabni britanski igralec Mark Gatiss, kot njenega izterjevalca. Cersei ga pomiri, da Lannisterji zmeraj plačajo svoje dolgove, in kot kaže, bo tudi držala besedo. Zadnja scena v epizodi pripada še tretji kraljici Zahodnjega, tako imenovani trnovi kraljici Olenni Tyrell, ki jo Jaime kot poveljnik Lannisterske vojske osebno obvesti o dokončnem propadu njene hiše. Ona mu razloži, da je Cersei zlobna in vodi vse v propad, a sam dokaže, da je boljši človek, ko ji ponudi možnost samomora z nič kaj bolečim strupom. Olenna željno zvrne kozarček, a si vzame še zadnjo besedo, ko Jaimeju razloži, da ona stoji za zastrupitvijo njegovega sina Joffreyja.

Kraljičina pravica

Čeprav so (bile) v Zahodnjem tri kraljice, se naslov nanaša zgolj na Cersei. Ona je tista, ki v tej epizodi deli pravico, in zaenkrat so se vsi njeni načrti izšli bolje, kot bi lahko upala. Do razstrelitve septe ob koncu prejšnje sezone je bilo videti, kot da so jo ostali uspešno potisnili na stran, a od takrat je njena konsolidacija moči neustavljiva, maščevanja za prestopke pa vse bolj okrutna. Smrt sina, ki jo je sama zakrivila, je očitno ni prizadela, saj je po Myrcellini smrti in paradi sramu povsem osredotočena na oblast in maščevanje. Zdi se, da sta bila prav sprehod sramu in razstrelitev septe obreda prehoda za Cersei, podobno kot za Daenerys hoji skozi ogenj, ki sta skotili zmaje in požgali dothraško vodstvo, in kot za Jona najprej smrt, nato pa še pokop pod trupli v bitki pankrtov. No, tudi Euron je preživel utopitev, Sansa pa serijo sadističnih posilstev, tako da imata tudi onadva za seboj vsak svoj travmatični ognjeni krst. Bomo videli, če bosta v prihodnje odigrala večji vlogi. Vsekakor pa bomo videli, kako Daenerys sledi Olenninemu nasvetu in postane zmaj ter se s Cersei in Lannisterji spopade z vso močjo. Kaj to pomeni za končni spopad z nočnim kraljem, pa bomo še videli. Ni pa dvoma, da smo pri koncu s čakanjem na epske bitke, ki so jih avtorji obljubljali, saj imamo samo še štiri epizode do zaključka.

Top tedna

Nasvet tedna

Mezinček je dal Sansi enega najboljših nasvetov v seriji. A posvaril je tudi njenega očeta, pa je bil na koncu Mezinček tisti, ki mu je nastavil nož na vrat. Upajmo, da tokrat ne bo tako.

»Ne bojujte se na severu ali jugu. Bijte vse bitke, povsod in vedno. V svojem umu. Vsi so vaši sovražniki, vsi so vaši prijatelji. Vsi mogoči dogodki se odvijejo obenem. Živite tako, pa vas nič ne bo presenetilo. Vse, kar se zgodi, bo nekaj, kar ste že videli.«

Besedna izmenjava tedna

Čeprav je Jon Sneg mrk in redkobeseden in se zdi, da Tyrion nikoli ne utihne, je njuna iskriva izmenjava o obupovanju popestrila moreče vzdušje Zmajevega kamna.

 

Maščevanje tedna

Olenna Tyrell si pred smrtjo očita le pomanjkanje domišljije pri razmišljanju o tem, kako okrutna je lahko Cersei. Pri tem pa sploh ne ve, kakšno grozovitost je pripravila Ellariji Pesek, da bo maščevala smrt svoje hčerke Myrcelle.

Srečanje tedna

Tokrat smo bili priče dvema srečanjema. Prvo, med Daenerys in Jonom, je bilo napeto in ognjevito, a zaenkrat še brez opaznih rezultatov. Medtem pa smo med srečanjem v Zimišču spoznali novega Brana oziroma Trookega vrana, ki morda res vidi vse, a mu v pogovoru s Sanso zmanjka empatije in besednega zaklada.

Sansa in Bran v Igri prestolov

Smrt tedna

Hiša Tyrell je bila obsojena na propad že prejšnjo sezono, s smrtjo trnove kraljice Olenne Tyrell pa smo se od nje dokončno poslovili. A Olenna uspe s poslednjimi besedami še zadnjič opraskati svoje sovražnike.

Nove epizode Igre prestolov si lahko ogledate na HBO-ju ob ponedeljkih ob 3.00 in ob 20.00, ki ga najdete na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 6, v visoki ločljivosti pa na programskem mestu 201. Vse sezone Igre prestolov so na voljo tudi v videoteki HBO On Demand na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203 ali v videoteki HBO Go, ki je na voljo na programskem mestu 240 na televiziji Telekoma Slovenije, na računalniku, pametnem telefonu ali tablici.

Igor in Tamara Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *