FilmKino

Video ocena: Snežak (Snowman)

Video ocena: Snežak (Snowman)

Norveški pisatelj Jo Nesbø je prvak literarnega žanra nordijskega noirja, ki že od začetka tisočletja postopoma osvaja svet. Na veliko platno pa je s Snežakom končno prišel tudi njegov najbolj slavni junak, norveški kriminalist Harry Hole, in kratek pogled na zasedbo daje slutiti, da bo to čista uspešnica. Žal so slutnje napačne, film pa je veliko razočaranje.

Po letih podajanja projekta med slavnimi režiserji, kot sta Martin Scorsese in Ridley Scott, je film pristal pri prav tako izjemnem Tomasu Alfredsonu, ki je nazadnje navdušil z vohunskim trilerjem Kotlar, krojač, vojak, vohun. Ta je nedavno priznal, da v roke ni dobil dovolj dodelanega scenarija in ni imel dovolj snemalnih dni, da bi lahko posnel takšen film, kot ga je želel.

Začetek je sicer obetaven, vizualno krasno posnet in dobro tempiran. Nekje po prvi tretjini pa začne izgubljati tempo in rdečo nit, dejanja likov so vse manj logična in povezana, tako da ti kljub dobri igri postanejo vse manj zanimivi in prepričljivi. Končno razkritje nima prave podlage in je presenečenje predvsem zato, ker gledalci ne izvemo morilčeve motivacije.

V zadnjih scenah film ponudi možnost nadaljevanja, ki bi temeljilo na romanu Leopard. Tega zagotovo ne bo posnela ista ekipa, a Harry Hole je preveč zanimiv literarni junak, da ne bi kmalu spet našel poti na film.

Film je doživel polom med kritiki in tudi ni pritegnil večjega števila gledalcev. Michael Fassbender je sicer eden najbolj aktivnih igralcev zadnja leta, a njegovi filmi niso zabeležili večjega komercialnega uspeha že od 2014; tudi letošnji Osmi potnik: Zaveza ni dosegel vseh pričakovanj in je postavil prihodnost serije pod vprašaj. Naslednjič ga bomo lahko videli v naslednjem filmu Možje X novembra 2018.

RežijaTomas Alfredson. IgrajoMichael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte GainsbourgJ.K. SimmonsVal KilmerChloë Sevigny.

Ocena filma Snežak (The Snowman)

Ocena NE! pomeni, da se je filmu bolje izogniti.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *