FilmKino

Sneg, kri, literarni prestiž: Snežak in Umor na Orient ekspresu

Hercule Poirot in Harry Hole

Sneg, kri, literarni prestiž: Snežak in Umor na Orient ekspresu

Poletje še ni reklo zadnje, a preden bo zapadel prvi sneg, bomo na velikih platnih opazovali dvoboj dveh velikih literarnih detektivov, Hercula Poirota in Harryja Hola. Oba se bosta spopadla z brezsrčnim morilcem, hkrati pa se bosta njuna filma Umor na Orient ekspresu in Snežak borila tudi drug proti drugemu za gledalce v kinodvoranah.

Norveški pisatelj Jo Nesbø je pretresel številne bralce s svojimi trilerji o kriminalistu Harryju Holu, zdaj pa je prvi prišel tudi na velika platna in to z Michaelom Fassbenderjem v glavni vlogi. Film je režiral Tomas Alfredson, ki je navdušil že z mladinsko grozljivko Vampirska ljubezen in hladnovojno kriminalko Krojač, kotlar, vojak vohun. Za scenarij sta odgovorna prejšnji sodelavec tako Fassbenderja kot Alfredsona Peter Straughan in Hossein Amini, ki je med drugim podpisan pod uspešnico Vozi!/Vožnja (Drive). Prvi napovednik obljublja okrutno igro mačke z mišjo in najbrž ni preveč, da že po dveh minutah nismo zgolj navdušeni nad tem filmom, temveč hočemo tudi nadaljevanje.

Napovednik filma Snežak, ki pride v kino 12. oktobra

Po desetletjih sicer povsem kompetentnega in zmeraj očarljivega Poirota na malih zaslonih si je eno temeljnih del Agathe Christie prislužilo tudi prestižno filmsko predelavo za katero stoji sam Kenneth Branagh. Ta je stopil za kamero in v brke drugega najbolj slavnega Hercula, medtem ko je pod scenaristično predelavo podpisan Michael Green, ki je letos že postregel s filmoma Logan in Osmi potnik: Zaveza ter serijo Ameriški bogovi, kmalu pa bomo občudovali še njegovo nadaljevanje Iztrebljevalca. Skratka, scenaristična zvezda leta 2017. Še bolj impresivna je zasedba, ki vključuje naslednja imena: Johnny Depp, Daisy Ridley, Willem DafoeMichelle PfeifferPenélope CruzJudi Dench. In seveda Josh Gad, ki je ob pomoči ostalih poskrbel za serijo krasnih videov zasliševanja Daisy Ridley o prihajajoči Vojni zvezd. Če ste prebrali knjigo ali gledali katero od prejšnjih filmskih adaptacij te kriminalke, veste, da je v prejšnjem stavku namig glede morilca. Če še niste, pa ga morda odkrijete v napovedniku.

Napovednik filma Umor na Orient ekspresu, ki pride v kino 9. novembra

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *