Amazon VideoNetflixSerijaTVVideo esejiVideotekeVoyo

Odlične pomladne serije 2: Ameriški bogovi, Hiša iz kart, Master of None, Sense8, Oranžna je nova črna

Odlične pomladne serije 2: Ameriški bogovi, Hiša iz kart, Master of None, Sense8, Oranžna je nova črna

Po predstavitvi serij na HBO, je tukaj fokus še na največji in najbolj ambiciozni videoteki, Netflixu, in njihovemu prvemu konkurentu, Amazonu. Nekatere med njimi se občasno znajdejo tudi v videotekah Voyo in Pickbox ter na programu POP TV oziroma Kanal A. Njihove najbolj markantne nove serije in sezone te pomladi so: Ameriški bogovi, Hiša iz kart (House of Cards), Oranžna je nova črna (Orange Is the New Black), Master of None, Sense8, Unbreakable Kimmy Schmidt in Dragi ljudje (Dear White People).

Ameriški bogovi (American Gods)

Cela sezona za verižno gledanje od 19. junija.

Najbolj neverjetna serija leta prikazuje epski spopad med starimi bogovi in novimi božanstvi oziroma koncepti, ki jih častimo dandanes. Kot so denimo mediji in tehnologija. Epska pustolovščina temelji na romanu Neila Gaimana, ki je pri nas na voljo v odličnem prevodu Boštjana Gorenca – Pižame. Pižama je skupaj z Anžetom Tomičem in gosti v podcastu Glave tudi analiziral vse epizode serije.

Ian McShane kot g. Wednesday v seriji Ameriški bogovi (American Gods)
Foto: Starz

Master of None

Cela sezona že na voljo za verižno gledanje.

Komik Aziz Ansari je najprej naredil manjšo sociološko raziskavo o sodobnih paritvenih ritualih mladih, nato na njej zasnoval svojo stand up predstavo, napisal zabavno in poučno knjigo na to temo in potem postregel še s to odlično serijo. Tako kot prvo, smo tudi drugo sezono požrli na mah, a se še nismo nehala smejati. Najboljša epizoda: Thanksgiving.

Aziz Ansari v seriji Master of None
Foto: Netflix

Hiša iz kart (House of Cards)

Cela sezona že na voljo za verižno gledanje.

»Ameriško ljudstvo ne ve, kaj je zanje najbolje,« s tem stavkom se prične grozljiv napovednik za 5. sezono Hiše iz kart, kjer Frank in Claire Underwood nadaljujeta svojo kampanjo za predsednika in podpredsednico. Za vse večne čase. Po prvih odzivih sodeč tudi ta sezona nekoliko zavlačuje v osrednjem delu, je pa zaključek izjemen.

Kevin Spacey in Robin Wright v seriji Hiša iz kart (House of Cards)
Foto: Netflix

Unbreakable Kimmy Schmidt

Cela sezona že na voljo za verižno gledanje.

Serija vzame grozljivo premiso ženske, ki je vrsto let preživela v ujetništvu kulta, in jo spremeni v komedijo o neodvisnosti in samostojnosti. Skozi prvi dve sezoni smo spremljali naslovno Kimmy, ki ob pomoči še bolj odbitih novih prijateljev zapoznelo odrašča in zdaj je čas, da gre na faks. Še vedno zabavna serija je v tretje izgubila nekaj šarma.

Ellie Kemper v seriji Unbreakable Kimmy Schmidt
Foto: Netflix

Oranžna je nova črna (Orange Is the New Black)

Cela sezona že na voljo za verižno gledanje.

Koncept serije se je sprva res zdel kot prikaz dogajanja med 6. in 7. sezono Gandže, ki ga glavna junakinja preživi v zaporu. Vsekakor se pozna tudi pečat avtorice Jenji Kohan, a že kmalu v prvi sezoni si je serija, ki je postavljena v ženski zapor, prislužila lastno identiteto in pridobila še več zvestih privržencev. Peta sezona je že na Netflixu (na torrentih je bila zaradi hekerskega vdora v Netflix že prej) in to pot je dogajanje stisnjeno v 3 intenzivne dni.

Oranžna je nova črna Orange is the new black OITNB
Foto: Netflix

Dragi ljudje (Dear White People)

Cela sezona že na voljo za verižno gledanje.

Le 3 leta po uspešnem filmu, ki je skozi humor in dramo izprašal rasne odnose v ZDA je njegov režiser koncept razvil v odlično televizijsko serijo. Dogajanje je postavljeno na uspešno univerzo, kjer temnopolta manjšina prične pokroviteljsko liberalni belski večini izpostavljati na videz nedolžen in naključen rasizem.

Logan Browning kot Samantha White v seriji Dragi ljudje (Dear White People)
Foto: Netflix

Sense8

Cela sezona že na voljo za verižno gledanje.

Po izvirni Matrici sestri Wachowski nikakor nista uspeli ponoviti njenega uspeha na filmu, ampak v Netflixovi seriji sta si drznili sanjati velikopotezno. Osem glavnih junakov je miselno povezanih, čeprav živi vsak na svojem koncu sveta. Kmalu jim je za petami nevarna organizacija, medtem ko skušajo razvozlati skrivnosti in ob tem še veliko seksati.

Serija Sense8
Foto: Netflix

To je trenuten jagodni izbor Netflixovih in Amazonovih novosti, naslednji pregled serij sledi kmalu, saj so na sporedu že nove sezone Pridigarja, Boj se živih mrtvecev, iZombie in vesoljske opere The Expanse, pred vrati pa je tudi Igra prestolov, ki se ji bomo še posebej posvetili. Ideje za nove serije lahko najdete tudi na spletni strani TV pokovka.

Igor in Tamara Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *