FilmKino

Filmi, ki so zaznamovali 2019

Filmi, ki so zaznamovali 2019

Zaključek desetletja je prinesel dokončni dokaz, da filmi niso vsebina z največjim kulturnim vplivom, saj je pobudo prevzela serializacija. Vzpon kakovostnih nadaljevank, kjer smo v Oglaševalcih, Sopranovih in Krivih poteh skozi sezone spremljali postopno izgradnjo junakov in njihovih konfliktov je »okužil« tudi filme in tako so letos postali Maščevalci: Zaključek najbolj gledani film vseh časov (oz. natančneje film z najvišjimi prihodki od prodaje (vse dražjih) kino vstopnic). Film sicer ima klasično zgradbo treh dejanj, a učinkuje samo, če pred tem pogledamo večino več kot 20 filmov iz istega »vesolja«. Skratka, nadaljevanko. In čeprav je film v sklopu celotne sage učinkovit, tako na vizualni kot na čustveni ravni, je tudi precej pozabljiv. Pravi (umetniški oz. kulturni) dosežek pa so filmi, o katerih po ogledu ne moremo prenehati razmišljati.

Tak film je vsekakor Joker, ki je prav tako stripovski film, vendar povsem drugačne sorte. Medtem ko nekateri v njem vidijo globino in družbeno kritiko, se drugi zmrdujejo nad plehkostjo sporočila, tretji pa nad toksičnostjo junaka. Vse to še posebej velja za Slovenijo, kjer je Joker opazno prehitel Maščevalce in pristal med tremi najbolj gledanimi filmi leta.

Vseeno pa ni dvoma, da je Joker, tragična drama o propadajočem shizofreniku, tako uspešen predvsem zaradi (bežnih) navezav na Batmana, tako kot ni dvoma, da uspeh srčne drame o propadajočem zvezdniku in njegovem najboljšem prijatelju Bilo je nekoč … v Hollywoodu temelji na imenih treh ključnih ustvarjalcev: Quentina Tarantina, Leonarda DiCapria in Brada Pitta. A konec koncev ni pomembno, kaj je gledalce pritegnilo v kino, končno namreč lahko rečemo, da so med najbolj gledanimi in prodornimi filmi leta tudi resne drame, ne zgolj superjunaki, neskončna nadaljevanja in risanke.

No, najbolj gledani film leta je vseeno bil novi Levji kralj, doslej najuspešnejši Disneyjev poskus vzbujanja nostalgije, ki z izjemo novih priredb pesmi, ni prinesel nič zanimivega, medtem ko je Ledeno kraljestvo II nastavilo podobne zanke nostalgije za 20 let v prihodnost.

Poleg zgoraj naštetih filmov so meni osebno največji vtis pustili grozljivka Mi, kriminalka Nož v hrbet in korejska drama Parazit. Slednja dva sta še v kinu.

Ker je konec desetletja, omenimo še film Pobesneli Max: Cesta besa, ki je z akcijskim baletom in družbenim sporočilom najbolje ujel duh časa. Upajmo samo, da ni natančna napoved prihodnosti.

Tags:
En komentar
  1. Spostovana, zanimivo, da nista gledala filma Kosarkar naj bo 2, ceprav je dalec najbolj gledan domaci film v letu 2019. Zagotovo obstaja razlog, kljub vsemu pa vase zamolcanje/ ignoriranje izjemno uspesnega filma ni niti strokovno niti moralno razumljivo, po mojem prepricanju pa tudi neupraviceno.
    Lep pozdrav od
    ljubiteljice in podpornice slovenskih filmskih ustvarjalcev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *