FilmKino

V kinu: Iztrebljevalec 2049, Borg/McEnroe, Mame na večerji, Najsrečnejši dan Ollija Mäkija

V kinu: Iztrebljevalec 2049, Borg/McEnroe, Mame na večerji, Najsrečnejši dan Ollija Mäkija

Izbor novosti iz kino sporeda in drugih filmskih dogodkov v državi. V kinu ta teden: Borg/McEnroe, Iztrebljevalec 2049 (Blade Runner 2049), Mame na večerji (Fun Mom Dinner), Manolo: Kralj čevljev (Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards), Najsrečnejši dan Ollija Mäkija (Hymyilevä mies), Državljan Diareja ali kdo je Tomaž Lavrič, Festival stripa Tinta, Festival evropskega in mediteranskega filma in Film na oko.

Iztrebljevalec 2049 (Blade Runner 2049)

Kolosej, Cineplexx, Kino Bežigrad, Maribox

Nadaljevanje kultnega filma Ridleya Scotta iz leta 1982 v glavno vlogo iztrebljevalca postavi Ryana Goslinga, v ta vizualno navdušujoči ZF svet pa se vrneta tudi Harrison Ford kot Deckard in Edward James Olmos kot Gaff.

Borg / McEnroe (Borg McEnroe)

Kolosej, Cineplexx, Maribox

RežijaJanus MetzIgrajoStellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Tuva Novotny

Film o karieri in rivalstvu slovitih teniških igralcev Johna McEnroea in Björna Borga se osredotoča predvsem na turnir v Wimbeldonu leta 1980.

Mame na večerji (Fun Mom Dinner)

Kolosej, Cineplexx, Maribox

Komedija ima že skoraj klasični zaplet glede na trende zadnjih let: utrujene mame si privoščijo večerjo zase, zvrnejo par kozarčkov in stvari se seveda zapletejo. V glavnih vlogah je nekoliko bolj indie zasedba kot v bolj zvezdniških Porednih mamah. Te se sicer vračajo z nadaljevanjem prihodnji mesec.

Manolo: Kralj čevljev (Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards)

Kolosej, Maribox

Režija: Michael Roberts.

Ob omembi imena Manolo vsi pomislimo na čevlje. Dokumentarec o življenju in delu tega oblikovalca je seveda poln zvezdniških imen, ki obožujejo njegovo obutev.

Najsrečnejši dan Ollija Mäkija (Hymyilevä mies)

Kinodvor, Art kino mreža

Dobitnika nagrade v sekciji posebni pogled v Cannesu je navdihnila resnična zgodba finskega boksarja, a to ni klasičen športni film. Zaplet se sprva tipično osredotoči na to, kako se Olli Mäki pripravlja na tekmo za naslov svetovnega prvaka, a stvari se zapletejo, ko se zaljubi.

Festival stripa Tinta: Državljan Diareja ali kdo je Tomaž Lavrič

Kinoteka, sobota, 7. 10. ob 19h in 21h

V okviru oktobrskega Festivala stripa Tinta bodo v Kinoteki zavrteli dokumentarec Državljan Diareja ali kdo je Tomaž Lavrič, pred tem pa lahko prisluhnete njegovemu stripu Rdeči alarm, ki ga bodo v živo brali špikerji in špikerice Radia Študent.

Festival evropskega in mediteranskega filma

Piran: 3. 10. do 7. 10.

V Piranu je v polnem pogonu Festival evropskega in mediteranskega filma, ki na obalo prinaša vrhunce svetovnih filmskih festivalov. Posebno mesto imajo tudi novi slovenski filmi in tako bomo med drugim lahko videli dokumentarec Playing Men, ki mu bo sledil še pogovor z režiserjem Matjažem Ivanišinom.

Film na oko

Maribor, Slovenska Bistrica, Sežana, Nova Gorica, Idrija, Tolmin, Novo mesto, Krško: od 29. 9. do 8. 10.

Najboljši mladinski filmi s svetovnih filmskih festivalov se v jesenski izvedbi vrtijo v osmih kinih po Sloveniji, med njimi je tudi zmagovalec pomladnega Filma na oko, nizozemski film Nena. Kakovostno filmsko ponudbo spremlja tudi cela vrsta aktivnosti.

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *