Film

Če bi režiserji kuhali

Michael Bay in vaflji.

Če bi režiserji kuhali

Vaflji iz eksplozivnega pekača režiserja Armageddona ali Tarantinovi špageti brez vesterna? Stilist hrane, kreativec in režiser David Ma je posnel serijo kratkih filmov, kuharskih videov, ki prikažejo pripravo hrane, kot bi jih posneli slavni režiserji.

Minutni filmčki so poklon režiserjem, Ma pa je za vsakega od njih izbral hrano, ki najbolje pritiče tako njegovemu režijskemu slogu kot tudi oboževalcem. Ker pa so ti kratki filmi predvsem ekshibicionistični prikazi Majevega mojstrstva v snemanju hrane, in posledično neuporabni kot dejanski recepti, smo pri vsakem videu dodali navodila za pripravo jedi.

Eksplozija okusa

Michael Bay snema akcijske scene med katerimi samo na široko odpremo usta … in tako dobimo ravno dovolj prostora za fine, sladke vaflje. Režiser Armageddona, Transformerjev in Pearl Harborja je znan po fascinaciji z eksplozijami in prikazom vojaške moči, ki presega ljubiteljski fetiš. Naspidirano akcijo pogosto ustavi s počasnimi kadri, ki razkrijejo vse podrobnosti in pripravijo gledalca na še bolj hiper-kinetično nadaljevanje. Široki kadri v središče postavijo masovne vojaške formacije ali pa posameznika z enako mogočnim vplivom; take junake, kot jih igrajo Bruce Willis, Mark Wahlberg ali Will Smith.

Spodnji film se začne z razpršeno moko in bližnjim kadrom pekača vafljev, nato pa hitro preide na akcijo: mešanje mase, kjer upočasnjeni posnetek izostri kapljice, ki pršijo skozi zrak. Sledijo hitri rezi eksplozije moke in peklensko vroči opekač v katerega se nalije masa. Coup de grâce je posnetek stolpa pečenih vafljev s koščkom masla in prelitih z javorjevim sirupom, ki se prične počasi rušiti, podobno kot stolpnica v Armageddonu.

Recept za vaflje je osnovna kuharija, ampak film, ne glede na to, kako dobro je videti, nima prav dobrega recepta. Poleg tega so, glede na končno podobo, tudi malo zažgani. Razmerje sestavin v masi sicer lahko prilagajamo, a vanjo moramo nujno dodati ščepec soli in po želji tudi še sladkor. Za pravo eksplozijo okusa priporočamo tudi začimbe, denimo cimet, piment, muškatni orešček, malo popra ali par kapljic ruma. Tukaj je veliko bolj primeren osnovni recept za vaflje, ki pa ga vsekakor prilagodite svojemu okusu. In spodaj napišete predloge. Ali pa, še bolje, posnemite video o tem.

Recept za vaflje.
Vir: SKETA.si

Mimogrede, če vafljev ne pripravljate za zajtrk, priporočamo serviranje s smetano in à la mode, torej s kepico sladoleda.

Morilski špageti (vestern)

Quentin Tarantino je najbrž najbolj slavni živeči filmar, ki že od Šunda naprej servira bizarne zaplete in neverjetno prepričljive gangsterje. Ti so malo podobni tistim iz Botra, a kot jih v Šundu okara Mia Wallace (Uma Thurman), so hujše opravljivke od starih tet. Še bolj znani so njegovi filmi po ultra kul posnetih nasilnih prizorih, v katerih se možgani razpršijo po avtomobilu, kri šprica iz arterij, medtem, ko strelski obračuni preluknjajo slabe fante kot švicarski sir. Kar je ob vsem skupaj najbolj mojstrsko, pa je pogosto nepričakovan humor, ki izmenično in 100-odstotno organsko gradi napetost in jo sprošča.

Recept za špagete z mesnimi kroglicami ne ponudi nobene prave informacije, zraven pa še eno napačno: nikar ne lomite špagetov, če so predolgi, uporabite kako drugo pašto! Film je vizualno narejen v slogu filma Ubila bom Billa, saj temu sledijo barvna shema, glasba in uporaba kamere ter montaže. Za razliko od mojstrovine z Umo Thurman v vlogi maščevalke pa je tukaj zgodba precej površna in še podana linearno. Resda v eni minuti težko podaš recept in poskrbiš, da je ta videti tako spolirano. Kakor koli, špagete z mesnimi kroglicami je preprosto narediti, a velja upoštevati nekaj nasvetov:

  • uporabite samo govedino
  • ne skoparite s parmezanom v masi
  • začimbe razgibajo okus, predvsem ob močnih okusih paradižnikove omake
  • kroglice za par minut popražite preden dodate paradižnik
  • kislost paradižnika (predvsem izven sezone) je najbolje omiliti z žlico medu ali pestjo rozin, ki jih lahko pražite že s kroglicami
  • polovico zajemalke vode v kateri so se kuhali špageti dodajte omaki in za kako minuto navijte plin do konca
  • servirajte z grobo nastrganim parmezanom in nekaj lističi bazilike
  • Ubila bom Billa 1 in 2 si pa lahko ogledate na Netflixu

Ta članek je nastal v sodelovanju s prehrambenim in lifestyle portalom Sketa.si, kjer so doma najboljši recepti, najdete pa tudi zvrhan lonec drugih zanimivih vsebin. Zakaj se ne bi prav danes naučili, kako pripraviti mini jabolčne pite s slano karamelo in nam jutri povedali, kako so vam uspele.

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *