FilmKino

7 festivalskih ljubljenčkov 2017

7 festivalskih ljubljenčkov 2017

Najbolj udarni filmski festivali so prikazali adute za letošnje oskarje. Nekateri bodo kmalu pri nas v kinu, množico jih bomo lahko videli na Liffu, spet tretje pa bodo distributerji prihranili do finala tekme za zlate kipce.

A glede na to, kar sva prebrala v festivalskih recenzijah, videla v napovednikih in slišala od ljudi, ki so bili tam, sva izbrala sedem filmov za katere vse kaže, da se jih je splača imeti na radarju.

The Shape of Water

Zmagovalec beneškega festivala je ljubezenska zgodba o nemi ženski in nadnaravnem vodnem bitju. A naj vas ta fantazijski element ne odvrne, film je posnel Guillermo del Toro, ki je že s Favnovim labirintom, Hudičevo hrbtenico in nenazadnje tudi drugim Hellboyjem dokazal občutek za pristna čustva, ne glede na podobo resničnosti.

Zgodba filma The Shape of Water je postavljena v čas hladne vojne, v vladni laboratorij, kjer se skriva rezultat skrivnega poskusa, a kot pravi režiser, je fantazijski žanr zelo političen, tako film s tematiko poseže tudi v današnjost.

Režija: Guillermo del ToroIgrajo: Doug Jones, Sally Hawkins, Michael Shannon.

Scena iz filma The Shape of Water
Foto:  © Twentieth Century Fox

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Martin McDonagh se vrača z novo zgodbo o moralnih dilemah, ki bi potrle večino ljudi, v njegovi pripovedi pa so nekako podmazane z najbolj nenavadnim humorjem in nepričakovano realističnimi junaki. Frances McDormand in Sam Rockwell v bojda življenjskih vlogah.

Čeprav je Martin McDonagh lik Mildred napisal prav za Frances McDormand, se je igralka najprej obotavljala, saj se ji je zdelo, da je za vlogo prestara. Ko je dobila ponudbo, je bila namreč 58 in je menila, da lik ne bi imel tako pozno prvega otroka. A jo je prepričal njen mož, režiser Joel Coen, da je vlogo sprejela.

Režija: Martin McDonaghIgrajo: Peter Dinklage, Sam Rockwell, Frances McDormandWoody Harrelson.

Three Billboards Outise Ebbing, Missouri
Foto: © Twentieth Century Fox Film

I Love You, Daddy

Medtem ko smo se vsi spraševali, kdaj bo nova sezona serije Louie, je Louis C.K. posnel film. In to črnobelega, na 35-mm trak. V poklon Woodyju Allenu in hkrati kot kritiko človeka ter njegovih filmov. C.K. igra uspešnega scenarista z razvajeno hčerko, ki jo začne zapeljevati njegov idol, ostareli režiser v podobi Johna Malkovicha.

Režija: Louis C.K. Igrajo: Pamela Adlon, George Aloi, Rose Byrne, John Malkovich, Chloë Grace Moretz.

Louis C. K.

Lady Bird

Po tem, ko je bila več let najbolj prepoznaven obraz novega ameriškega neodvisnega filma, je Greta Gerwig stopila sama za kamero in posnela film o odraščanju. To je tema, ki jo dobro pozna, saj je o tem napisala že več scenarijev, med drugim izjemno Frances Ha. Prve kritike so več kot pozitivne, tako za Gerwig kot za glavno igralko Saiorse Ronan.

Zgodba deloma temelji na izkušnjah režiserke in scenaristke, znane po oblikovanju izredno celovitih likov, ki na platnu povsem očarajo. Pomembni pa so tudi detajli in realen prikaz, zato koža lika, ki ga igra Saiorse Ronan ni popolna, kot so pogosto obrazi najstnic na TVju ali na filmu, ampak so vidne tudi akne, kot je pri najstnikih običajno.

Režija: Greta GerwigIgrajo: Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Odeya RushLucas Hedges.

Scena iz filma Lady Bird.

The Death of Stalin

Napeta in komična dramatizacija kaotičnega stanja okrog smrti sovjetskega diktatorja je polna zvezdniških imen, za kamero pa je Armando Ianucci, soavtor Alana Partridga in Podpredsednice. Prve kritike so film označile za njegovo najboljše delo.

Film je kmalu po predvajanju vzbudil tudi precej kontroverznosti. Svetovalec ruskega Ministrstva za kulturo je že izjavil, da naj bi bil film del zahodne agende destabilizacije Rusije. Lik in delo nekdanjega diktatorja je zadnja leta tam vse bolj proslavljeno, Ianuccijeva komedija pa naj bi ga zasmehovala. Kar je glede na njegove prejšnje projekte zagotovo res.

Režija:  Armando IannucciIgrajo: Steve BuscemiJeffrey TamborPaddy ConsidineOlga KurylenkoAndrea Riseborough.

Scena iz filma The Death of Stalin.

Foxtrot

Izraelska koprodukcija je bila deležna veliko pozornosti in ima trenutno 100% na agregatu kritik Rotten Tomatoes. Zgodba je razdeljena v tri epizode, vsaka med njimi pa prikaže bolj neverjetno podobo realnosti življenja v Izraelu.

Čeprav je izraelski kulturni minister Foxtrot označil za sramoten izdelek, ki blati državo, je film dosegel lepe uspehe na mednarodnih festivalih in postal letošnji izraelski kandidat za tujejezičnega oskarja. Tega ne izbira ministrstvo, temveč filmarji.

Režija: Samuel MaozIgrajo: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray.

Scena iz filma Foxtrot.

The Disaster Artist

James Franco je že večkrat dokazal, da je izjemen igralec, a njegovi režijski podvigi, priredbe literarnih klasik in biografij umetnikov niso posebej prepričali. To pot je našel očitno idealno kombinacijo, biografsko dramo o snemanju enega pregovorno najslabših filmov vseh časov. Skratka, Franco je napisal scenarij, režira in igra glavno vlogo v filmu o Tommyju Wiseau, ki je napisal scenarij, režiral in igral glavno vlogo v filmu The Room. In je seveda dobil tudi manjšo vlogo v tem filmu. Zmedeni? Po ogledu boste bojda dobre volje.

Scena iz filma The Disaster Artist.

To je najin trenutni izbor zanimivih filmov, ki si jih želiva videti in za katere sklepava, da bi lahko pustili pečat na filmskem letu 2017. Nekateri festivalski biseri pa prihajajo že kmalu v kino.

Najprej Sledi v snegu, režijski prvenec Taylorja Sheridana, scenarista Sicaria, ki je navdušil v Cannesu, teden dni kasneje šoker Darrena Aronofskega mati!, za konec leta oziroma začetek prihodnjega pa sta napovedana Churchillova biografija Najtemnejša ura in proslavljen nov film Alexandra Payna Krčenje.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *