FilmKinoOtroški kino

Otroški kino: Prvič v kino

Lisička

Otroški kino: Prvič v kino

Če se ubadate s vprašanjem, kdaj otroka prvič peljati v kino in kaj naj si ogleda, predlagam, da odgovor poiščete kar v Kinodvoru. Letos bodo namreč začeli s programom namenjenim prav najmlajšim. Če vam je Ljubljana predaleč, povprašajte lokalni kino, saj za najmlajše skrbijo v celotni Art kino mreži, tako imajo denimo tudi na Ptuju odličen program Otroški vrtiček.

Zakaj Kinodvor?

Glede risank in filmov za otroke smo pri nas doma izbirčni in tudi prvi obisk kina ni bil naključen, ampak sva počakala na vsebino primerno za starost tamale in jo peljala v Kinodvor, ker smo pač iz Ljubljane. Obisk priporočam povsem na podlagi naših izkušenj in dobrega odziva tamale, ki je medtem že zrasla v veliko bolj pogumno in samozavestno obiskovalko kina.

Prvič smo se odpravili na Animateko in sicer na sklop animiranih filmov namenjenih najmlajšim, ki imajo malo ali pa nič dialoga, izbor pa je bil raznolik in vizualno pester. In res je bila njena prva izkušnja povsem brez pretresov in polna navdušenja.

Film Rokavička

Prvi dober vtis Kinodvor pusti že v predprostoru s knjigarno polno knjig in dvdjev, večino najmlajših pa prepriča tudi vrsta živahnih otrok, ki čaka na začetek predstave. Najpomembnejša razlika pa je v dvorani, saj je ta primerno osvetljena, zvok je nastavljen na ravno pravo glasnost, predvsem pa je v njej polno otrok. Ko k temu dodamo še ogled kakovostne vsebine, je veselje do nadaljnjih obiskov veliko verjetnejše.

Pred filmom na Animateki ni bilo napovednikov, in tudi sicer velja, da kadar so v Kinodvoru napovedniki, gre vedno za vsebino, ki je primerna  starosti otrok. Tudi skupek krajših risank se je izkazal kot dobra izbira, saj koncentracija manjših otrok (seveda se vsak različno odzove) ni prav velika in lažje sprejmejo več kratkih, kot pa sledijo bolj kompleksni zgodbi. Če še niso pripravljeni na celoten paket, pa seveda lahko kadar koli zapustite kino. Časa za filme bo še dovolj.

Največja pohvala Kinodvoru v našem primeru je, da tamala še zmeraj pogosto uporabi kar Kinodvor kot sopomenko za kino, pa čeprav smo bili od takrat že v mnogih drugih kinih. Očitno so naredili dober vtis 🙂

Nov program Prvič v kino

Letos bodo v Kinodvoru začeli s programom Prvič v kino, ogledu animiranih filmov pa bo sledila še ustvarjalna igra. V Kinodvoru pravijo, da so za prvi ogled v kinu otroci običajno pripravljeni okrog tretjega leta starosti, nekateri pa tudi kasneje. Sami boste najbolje precenili, saj najbolje poznate svoje malčke in njihovo koncentracijo med gledanjem vsebin doma. Program poteka vsako soboto ob 10. uri v jesenskem in zimskem času. Prvič bo na sporedu v soboto, 30. septembra.

Septembra in oktobra bodo vrteli izbrane kratke animirani filmi Lisička in druge zgodbe, ki skupaj trajajo 36 minut. Nekateri animirani filmi so bili predvajani že lani na Animateki, drugi so bili tudi na DVDju, ki so ga prejeli naročniki revije Cicido. Glede na videno, je izbor širok, filmi prihajajo iz različnih držav, predstavljen pa je tudi lep skupek animacijskih tehnik.

Filmi te jeseni

V Kinodvoru smo si ogledali že lepo število animiranih filmov, kakšnega pa tudi v komercialnih kinih ali doma. Tamalo je zelo navdušil denimo film Loti in skrivnost mesečevega kamna  ter filmi o Gašperju in Petri. Otroci radi gledajo filme z zgodbami, ki so blizu njihovemu doživljanju sveta.

Hkrati s programom Prvič v kino pride na program tudi animirani film Zverinice iz gozda Hokipoki, ki je primeren za otroke od 4. leta naprej, novembra pa prihajajo še kratki animirani filmi Koyaa. Več o filmih po ogledu v rubriki Otroški kino in pa v katerem od napovednih člankov.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *