FilmKinoLiffeMladinski filmOtroški kino

Liffe za otroke in najstnike

Liffe za otroke in najstnike

Liffe vsako leto postreže z odličnimi filmi za otroke in najstnike, nekateri od njih pridejo kasneje na redni spored, večino pa lahko vidimo le na festivalu. Letos jih je na voljo pet, a le film Roza in Kamena škratinja bo kasneje tudi v kinu, tako je tudi sinhroniziran v slovenščino. Danski film o prijateljstvu vile in metuljčice, pogumu in zvestobi je namenjen otrokom od petega leta naprej. Na projekciji v Cankarjevem domu bo za vprašanja otrok na voljo tudi režiserka.

Napovednik filma Roza in Kamena škratinja (5+)

Pripovedovalka Katja Preša vsako leto podnapise enega od filmov mojstrsko interpretira v živo, kar je zanimivo in čarobno doživetje, predvsem za mlajše otroke. Letos bo to počela na projekciji filma Franceve prijateljske zgodbe o devetletniku, njegovih dogodivščinah v šoli in s prijatelji. Film je namenjem otrokom od šestega leta naprej in bo predvajan samo na Liffu.

Napovednik za film Franceve prijateljske zgodbe (6+)

Kinobalonovi filmi nas pogosto odpeljejo v čisto drugo okolje, med otroke in družine z drugačnimi običaji, navadami, vsakdanom. Letos se bomo s filmom Sonce in hči odpravili na jezero Titikaka, kjer živi Lucía s svojo družino in alpaco, nato pa se oče odpravi iskat službo v mesto. Film je namenjen otrokom od enajstega leta naprej in bo predvajan samo na Liffu, s slovenskimi in angleškimi podnapisi, na projekciji v Kinodvoru pa bo tudi režiserka. Otroci imajo na festivalu možnost ogleda igranih filmov iz različnih koncev sveta, na projekcijah pa so pogosto prisotni tudi avtorji filmov, tako da otroci dobijo možnost pogovora s filmskimi ustvarjalci o temah, ki so jim blizu ali pa si jih želijo razjasniti.

Napovednik za film Sonce in hči (11+)

Filmi Kinobalonovega programa ne podcenjujejo otrok in jim predstavijo tudi težke življenjske trenutke otrok, s katerimi se morda sprva težko poistovetijo. Letos se bomo z Amo, ki se je rodila na čolnu na poti iz Senegala v iskanju boljšega življenja, spopadali s težkimi trenutki, ko del njene družine zaradi neustreznih dokumentov odpelje policija. Film Ama in totem je primeren za otroke od devetega leta naprej, predvajan bo s slovenskimi in angleškimi podnapisi, a ga bo moč videti le na Liffu.

Napovednik za film Ama in totem (9+)

Spoznavanje drugačnih ljudi, kultur in okolij pomaga pri razbijanju in izogibanju stereotipom. V filmu Oktenksčau se z gluho Jamie in naglušno Imane odpravimo v Pariz, kjer Jamiejina babica pristane v bolnišnici. Punci pa tja potujeta sami iz Nizozemske. Film bo predvajan v znakovnem jeziku in s slovenskimi in angleškimi podnapisi ter je primeren za otroke od enajstega leta naprej. Na projekciji filma, ki bo predvajan le na Liffu, bo tudi režiserka.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *