DKinoFilmOtroški kinoVideoteke

Otroški kino: Gašper in Petra: Najboljša prijatelja (Karsten og Petra blir bestevenner)

Scena iz filma Gašper in Petra.

Otroški kino: Gašper in Petra: Najboljša prijatelja (Karsten og Petra blir bestevenner)

Dogodivščine Gašperja in Petre in njunih animiranih plišastih živali, Zajčice in Levčka, so namenjene otrokom od 4 leta naprej, ampak bodo ob komentiranju staršev navdušile tudi nekoliko mlajše. Na voljo so štirje filmi o Gašperju in Petri: Najboljša prijatelja, Na safariju, Na zimskih počitnicah in Čudoviti božič. Najprej si je priporočljivo ogledati Gašper in Petra: Najboljša prijatelja, saj postopoma predstavi vse ključne junake, ostali trije pa niso narejeni v posebnem vrstnem redu, temveč gre bolj za to, da se osredotočajo vsak na svojo dogodivščino in življenjske teme.

Starost: od 4 leta naprej*
Dolžina: vsi filmi so dolgi med 70 in 80 minut

Zgodba

V prvem filmu Gašper in Petra: Najboljša prijatelja spoznamo Gašperja, ki pride v nov vrtec, kjer se kljub svoji sramežljivosti hitro spoprijatelji s Petro, ki bo kmalu praznovala peti rojstni dan. Petra si za darilo želi kužka, kar sproži ljubosumje pri njeni govoreči plišasti igrači Zajčici, v resničnem svetu pa je ta tema zrcaljenja skozi ljubosumje Petrine prijateljice Sigrid na novega prijatelja Gašperja. Tema je tako dovolj široko izpostavljena in otipljiva, da jo otroci lahko razumejo in se po filmu tudi z veseljem pogovorijo o podobnih primerih iz svojega življenja. Seveda pa film ni zgolj didaktičen, saj se Petra in Gašper tudi veliko zabavata, raziskujeta in spoznavata stvari. Med drugim obiščeta gasilce in s Petrino mamo, ki je veterinarka, tudi farmo z zavetiščem za pse ter skozi pesem pomagata pleskati barko.

Podrobne zgodbe drugih filmov o Gašperju in Petri si lahko preberete na Kinodvorovi spletni strani.

Pripovedovanje v slovenščini

Film nima klasične sinhronizacije, temveč vse dialoge pripoveduje ena oseba, ob tem pa slišimo tudi nekoliko tišji norveški izvirnik. To se marsikomu na prvi pogled zdi čudno, s spomini na sinhronizacijo izza železne zavese, a nikar ne skrbite, otrok pripovedovanje niti malo ne zmoti, pa tudi starši se boste prav tako hitro navadili.

Gapšer in Petra na safariju
Gašper in Petra na safariju

Pogovor ob filmu

V Kinodvoru so izdali tudi spremno knjižico, v kateri najdete obilico idej za pogovor z otroci o filmu, pa tudi o njihovem dojemanju filma ter predlogov za aktivnosti po ogledu.

Filmi pa načnejo tudi nekoliko težje teme, med drugim smrt, ločitev, novi partnerji. Te so podane na premišljen način, vpete v tok zgodbe in otrokom predstavijo koncepte, ne da bi jih šokirale ali prestrašile. Seveda pa je zmeraj priporočljivo, da se po filmu z otrokom o tem še pogovorimo in kjer je primerno skušamo tudi navezati na domače življenje.

Za piko na i

V Kinodvoru te filme priporočajo kot ene od prvih igranih filmov, ki naj bi jih videli otroci v kinu.

In res so vsi štirje filmi odlična zbira, saj niso predolgi, vsebujejo mešanico igranega in animiranega filma, v središče zgodbe pa je postavljeno življenje, težave in dogodivščine otrok v vrtcu, kar je malčkom blizu. Preizkušeno jih otroci želijo videti še večkrat.

Filmi o Gašperju in Petri so občasno na sporedu v Kinodvoru in Art kino mreži, trenutno pa so na voljo tudi v videoteki DKino.

Ustvarjalci

Režija: Arne Lindtner Naess. Igrajo: Nora Admunsen, Elias Sovold-Simonsen, Janne Formoe, Ivar Norve, Hilde Lyran, Markus Tonseth, Tone Johnsen.

Napovednik filma Gašper in Petra: Najboljša prijatelja

*Po priporočilu Kinodvora.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.